Je li VAR uništio nogomet kakav poznajemo?

Foto: fah

Uvođenju video tehnologije u nogomet, kao pomoć sucima prilikom donošenja kompliciranih odluka, mnogi su se iskreno veselili, međutim, kako vrijeme prolazi sve je više prigovora. Prigovaraju treneri, igrači, novinari, navijači…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, desetljećima su suci griješili, ili su barem oni koji u gubili živjeli u tom uvjerenju, desetljećima je ljudski čimbenik bio sastavni dio nogometa, baš kao i života, ljudi su se ljutili, bilo je i nemilih scena, ali bi se uvijek pomirili s time. Što se promijenilo nakon što je video tehnologija ušla u nogomet, kao uvjerljivo najpopularniji sport na svijetu? Zapravo, ništa. I danas imamo skandale, čak i seriju cirkusa,  zbog zabune koju video tehnologija unosi među glavne aktere na terenu, a to su ipak igrači, a ne suci koji su uvijek bili sporedni glumci. Nije nikada dobro kada suci postanu glavni akteri sportskog spektakla.

Cirkusu koji uzrokuje VAR svjedočimo posljednjih dana i u trenutno najjačoj nogometnoj ligi na svijetu, onoj engleskoj. Naime, Sheffield u 15. kolu Premierlige primao drugi gol od Newcastlea (0:2), no, tome je prethodila odluka pomoćnog suca koji je podigao zastavicu signalizirajući zaleđe, igrači Sheffielda su stali, pustili su igrače Newcastley da nastave nesmetano s akcijom očekujući da će glavni sudac zaustaviti igru, međutim, to se nije dogodilo.  Pogriješio je zapravo pomoćni sudac, koji prema uputama nije smio podignuti zastavicu ako nije sto posto uvjeren kako se radi o zaleđu. Bio je uvjeren i pogriješio je.  No, kada nije prekinuo akciju nakon što je linijski sudac podignuo zastavicu pogriješio je i glavni sudac.

Naime, u 70. minuti utakmice Andy Carroll je na centru u skoku glavom prebacio loptu prema golu domaće momčadi, lopta je došla do Jonja Shelveyja, linijski je sudac označio da se radi o zaleđu, većina je domaćih igrača, kako smo već spomenuli, vidjevši zastavicu u zraku stala s trčanjem, što su gostujući igrači iskoristili, Shelvey je prema golu jurio pedesetak metara, stigao je do vratara, koji nije bio pretjerano zainteresiran za ovu akciju uvjeren kako se radi o zaleđu, i zabio je gol.  Igrači domaće momčadi su očekivali da će zaleđe dosuditi i glavni sudac koji je pustio akciju da se dalje razvija, međutim, nije, odlučio je pregledati VAR snimku bez obzira što je linijski sudac podizanjem zastavice presudno utjecao na igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka je pokazala kako Carroll nije bio u zaleđu i pogodak je priznat.  Akcija je trebala biti prekinuta u trenutku kada je linijski sudac podigao zastavicu te je tako utjecao na igru, na fotografijama se poslije utakmice vidi da se i Carroll pomirio s odlukom sudaca… No, pogrešku i to veliku napravili su igrači domaće momčadi.

Nakon utakmice trener domaće momčadi  Chris Wilder bio je vidljivo razočaran:

Ova se igra u potpunosti promijenila od one igre koju sam ja igrao kao mladić sa 16 godina. Ne razumijem što se događa. Rečeno mi je na početku sezone da sudac u graničnim situacijama neće podizati zastavicu. On je to napravio i sudac je krenuo puhati u zviždaljku i zato su svi stali. Čak je i Shelvey nonšalantno zabio pogodak i njegov govor tijela govorio mi je da je i on vidio zastavicu linijskog suca”, kazao je Wilder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši vezni nogometaš Sheffield Uniteda Michael Brown smatra kako su pogrešku napravili nogometaši Sheffielda i to zato što nisu nastavili igrati s obzirom kako glavni sudac nije svirao ništa, dakle, nije prekinuo utakmicu:

“Ovo je najsmješniji pogodak koji ćete ikada vidjeti. Morate igrati dok ne čujete zviždaljku suca. Bilo je jasno da nema zaleđa. Pogrešku su napravili igrači Sheffielda koji su stali.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.