Lov na Davora Šukera: Može li Mandžukić već protiv Islanda skinuti s 2. mjesta Eduarda?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu protiv Islanda igra važnu utakmicu, pobjednik te utakmice ostat će usamljen na vrhu kvalifikacijske skupine, no, ništa neće biti riješeno. Puno je još do kraja kvalifikacija, Rusija i Svjetsko prvenstvo – daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica protiv Islanda na praznom Maksimiru mogla bi biti zanimljiva i po još nekoliko stvari, koje bismo mogli nazvati povijesnim. Naime, sve je zanimljivija borba za vrh vječne ljestvice najboljih strijelaca hrvatske reprezentacije.

Mario Mandžukić bi s jednim golom Islandu već u subotu dostigao Eduarda sa Silvu na drugom mjestu vječne liste strijelaca Vatrenih. Hrvatski Brazilac Dudu je u deset godina, od 2004. do 2014., imao 64 nastupa i 29 pogodaka, Mandžukić je od debija 2007. godine skupio 72 susreta i zabio 28 puta. Dakle, Mandžo je nešto mlađi od Dudua i odigrao je nešto više utakmica. Eduarda je, nažalost, teška ozljeda prije devet godina zaustavila u lovu na zasad nedodirljivog Davora Šukera, koji je ukupno zabio 45 golova za Hrvatsku, neke od njih iz devedesetih vječno će Hrvatska pamtiti. Zahvaljujući Šukerovom pogotku i Asanovićevoj asistenciji Hrvatska je 1998. bila barem nekoliko sekundi u finalu SP-a.

Iako je nekoliko mjeseci bio u krizi Mario Mandžukić se vratio, igra dobro, igra standardno u jednom od najboljih europskih klubova Juventusu, u kojem sve češće trese mreže, nema dvojbe da je bivši nogometaš Dinama, Bayerna, Atletica…, već sada uz bok najvećim strijelcima Vatrenih svih vremena. Za dvije do četiri godine koliko se očekuje da će igrati u hrvatskom dresu Mandžo bi mogao, jedini u ovom trenutku, stići, pa i prestići, Davora Šukera, aktualnog predsjednika HNS-a, igrača koji je odigrao manje utakmica za Vatrene, ali koji je izvodio sve penale za Hrvatsku kad god bi igrao, što s Mandžom nije slučaj. Zapravo se ne sjećamo kada je Mandžo posljednji puta pucao penal u hrvatskom dresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo kako je Mandžukić s četiri pogotka u ovim kvalifikacijama za SP drugi strijelac kvalifkacija, više je zabio tek njegov nasljednik u dresu Bayerna Poljak Robert Lewandowski, koji je pet lopti smjestio iza leđa protivničkog golmana.

Spomenimo, kad smo se već upustili u kalkulacije, da je legendarni Davor Šuker,za Hrvatsku odigrao 69 utakmica, nažalost, sam početak devedesetih, zbog velikosrpske agresije, bilo je vrijeme obrane, vrijeme borbe za opstanak, a ne vrijeme nogometa, tek 1994. Vatreni ozbiljno kreću u lov za sam europski vrh. Pobjeda u Palermu protiv Italije u jesen te 1994. odjeknula je diljem Starog kontinenta, autori te pobjede bili su Davor Šuker i Igor Štimac, kao asistent. Da su Vatreni punim gasom krenuli 1992. vjerojatno bi Šuker prešao 50 pogodaka, a Hrvatska na SP-u 1994. u SAD-u ostvarila jedan veliki rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandžukić u dvije utakmice, u tri dana, koje su pred Vatrenima ima priliku prestići Dudua, a onda i krenuti u lov za Šukerom. Hoće li se tako skoro povijest hrvatskog nogometa mijenjati? Šuker se više ne može ”braniti”, Mandžukić je na potezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.