Luka Drokan predstavlja Hrvatsku na SP-u u obaranju ruke za osobe s invaliditetom

Foto: Snimka zaslona

U turskoj Antalyji se do 21. listopada održava Svjetsko prvenstvo u obaranju ruke za osobe s invaliditetom na kojemu se natječe više od 350 natjecatelja iz četrdesetak država u trideset kategorija na obje ruke, a hrvatske boje u kategoriji obarača s invaliditetom do 70 kg branit će Luka Drokan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drokan, 22–godišnji Križevčanin, student je treće godine preddiplomskog studija Drvne tehnologije na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Rođen je s Hereditarnom spastičnom paraparezom i otežano mu je hodanje.

O obaranju ruku Luka Drokan je uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo izjavio: “Počeo sam se baviti ovim sportom 2012. godine u Klubu za obaranje ruku Tigar u Križevcima. Svijet obaranje ruku, uvelike mi je pomogao kako u fizičkom, tako i psihičkom stanju. Početkom studija treninge sam nastavio u klubu za Obaranje ruku Spartanci u Zagrebu. Treniram tri puta tjedno u Domu sportova. Za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Antalyji trenirao sam gotovo svaki dan”.

Do sada su najveći Drokanovi uspjesi bili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2016. godine, drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2017. godine te drugo mjesto na Europskom prvenstvu 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujem da ću u Antaliji nastaviti ovaj uspješan niz jer sam toliko truda uložio da sam pun samopouzdanja i da mogu doći do najvišeg podija u svojoj kategoriji”, rekao je Drokan o očekivanjima od ovogodišnjeg SP-a.

Pravila obaranja ruke prema standardima Svjetskog saveza su vrlo striktna, no osnovno je položiti protivnikovu ruku na suprotnu stranu profesionalnog stola visine 102 cm. Obara se stojeći kroz različite težinske kategorije, a sjedeći obaraju isključivo osobe s invaliditetom kojima je otežano stajanje.

Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu 2009. godine. Luka Drokan i Domagoj Cvitković iz Vođinaca najuspješniji su naši obarači s invaliditetom. Očekuje se da će obaranje ruke biti pokazni sport na paraolimpijskim igrama 2028. godine u Los Angelesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.