Manuel Štrlek iz Mađarske: ”Tu mi je cijela obitelj, uglavnom dobro nam je, kretanje nije zabranjeno, ali je ograničeno”

Foto: fah

Manuel Štrlek, hrvatski rukometni reprezentativac i član slavnog mađarskog Veszpréma, prokomentirao je činjenicu da zbog pandemije koronavirusa sport, i ne samo, naravno, sport, ima velike štete, uglavnom sve je u prekidu, utakmice se ne igraju. Kad će sve ponovno krenuti ne zna se, ali se ipak sve više nagađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manuel Štrlek nije nastupio na Europskom rukometnom prvenstvu prije nekoliko mjeseci u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, na kojem je Hrvatska, predvođena izbornikom Linom Červarom, osvojila srebrnu medalju. Ipak, Štrlek se vraća, HRS je poništio njegovu suspenziju.

”Da nije ove epidemije, mogao bih reći da je sve u najboljem redu. Konačno se to završilo, opet sam spreman za reprezentaciju. Naravno, bude li me izbornik trebao, odazvat ću se pozivu. Kad sve ovo prođe, a nadam se da će to biti vrlo brzo, vjerujem da će sve biti kao prije.”

Štrlek se nalazi u Mađarskoj, s obitelji je u Veszprému…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Tu sam, pokušavam održavati formu u ovoj izolaciji. Ne treniramo, ne igramo, ali još čekamo konačnu odluku i potvrdu odgovorih da se definitivno ne igra. Svi smo još ovdje, nitko od nas ‘stranaca’ nije otišao. Kako je tako je, nema se tu što puno mudrovati, život ide dalje.”

Hrvatski rukometaš živi tipičnim životom te se poput svih, ili barem većine, pridržava pravila te strpljivo čeka bolje dane. U Mađarskoj je slično kao u Hrvatskoj?

”Kretanje nije zabranjeno, ali je ograničeno. Evo, posljednja mjera ovdje u Mađarskoj je da se mlađi ljudi ne smiju kretati vani od 9.00 do 12.00 sati, u vrijeme kad stariji mogu otići van, u nabavku, u ljekarne. Nadam se da će sve te mjere i zabrane učiniti da sve to što prije prestane i da se vratimo u uobičajenu rutinu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrleku nedostaju utakmice, treninzi, sve to u normalnim okolnostima sportašima uzima ponekad i cijele dane. No, uopće se hrvatski rukometaš ne žali:

”Ne, nimalo mi nije dosadno i posve normalno prolazim sve ovo. Tu mi je cijela obitelj, supruga Ina i ja bavimo se s kćeri Zojom kojoj je sada pet godina, a sad je tu i mali dvomjesečni Rio. Zanemarimo li ovo što se ‘vani’ događa, sasvim nam je dobro. Gledamo serije, kratimo vrijeme kako stignemo i dan brzo prođe. Treniram u stanu. Imamo, srećom, neku terasu pa treniram na zraku…”

Veszprém još nije uveo neke rigorozne mjere, ono što je najvažnije, nije smanjio plaće igračima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Svi smo još tu u nekoj fazi iščekivanja, nitko od igrača i njihovih obitelji nije zaražen. Klub je prije nešto više od dva tjedna na svima proveo testiranje i svi smo bili negativni. Pozitivni smo u glavama. Svjesni smo da će klub, baš kao i svi drugi, pretrpjeti veliku štetu, no tu pomoći nema. Inače nam je dvorana uvijek puna, puno se gubi od TV prava, ali nitko ne gubi glavu. Bit će kako mora biti.”

Kad dođe vrijeme Štrlek se planira vratiti u domovinu s obitelji? Bit će možda i nekih komplikacija?

”Nisam se još informirao kakva je procedura i što ćemo sve morati ispoštovati, no i o tome previše ne razmišljam. Odjavljen sam u Hrvatskoj i nemam doma službenu adresu sad kad mi je ovdje prebivalište. Bit će tu nekih zavrzlama oko povratka, ali ne paničarim ni oko toga. I inače nisam paničar i sve ovo pokušavam realno sagledati.”

Što je sa Svjetskim prvenstvom? Manuel se osvrnuo i na svoje izbivanje iz reprezentacije…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Previše se tu toga pisalo i govorilo bez pokrića, bilo je senzacionalističkih naslova u medijima… Ne volim se na sve vraćati, no sve je zapravo dobilo neželjenu i nepotrebnu dramatičnu dimenziju. Odlučio sam preskočiti jedno natjecanje, a iz toga je ispalo nešto što nitko nije želio. Bilo je krivih riječi, svega… Ne žalim zbog svoje tadašnje odluke, stojim iza toga, ali to je za mene sada završena priča.”

Nije Štrleku bilo lako, nakon svega pao mu je kamen sa srca?

”Nije me bilo na EP-u, sad ću se vratiti budu li me trebali i to je to. Tijekom EP-a sam u mislima ionako bio s dečkima na svakoj utakmici. Veselio sam se svakoj pobjedi, svakom pogotku kao da sam i sâm bio s njima. Dečki su bili savršeni, ispisali su još jednu lijepu priču. Još da se i taj finale drugačije “raspleo”, gdje bi bio kraj. Valjda će biti još takvih prilika, uvjeren sam da hoće.”

S obzirom na sve što se događa nitko ne zna kada će se i na koji način situacija nastaviti?

”Nisam pametan, teško je reći što će biti. Treba završiti prvenstva ili ih naprosto zaključiti, ‘prebrisati’. Što će biti s Ligom prvaka, što s Olimpijskim igrama i ostalim velikim natjecanjima? SP u Egiptu? Ništa se ne zna. Vjerujem da će odgovorni donijeti pametne odluke jer nam je raspored i inače prenatrpan i teško se sve može ‘pokrpati’. Kad bi ovo s virusom doslovno preko noći prestalo, nemoguće bi bilo odmah nastaviti s natjecanjima. Svi mi nešto treniramo, radimo na sebi, ali bilo bi opasno za igrače da se sve nastavi i da iz fotelja i kauča odmah uskočimo u utakmice. Bilo bi sigurno puno ozljeda, ne bi sve ionako bilo regularno i treba biti pametan u donošenju odluka…”, zaključio je Manuel Štrlek u razgovoru za Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.