Marin Čilić broj 1 već u svibnju?

Foto: fah

Najbolji hrvatski tenisač i trenutno 3. igrač svijeta, Marin Čilić, nakon dvije pobjede plasirao se u osminu finala jakog turnira iz Masters serije u Miamiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osmini finala pridružio mu se još jedan Hrvat, 21-godišnji Borna Ćorić, koji je u 3 kolu, nakon dramatičnog meča, svladao 11. tenisača svijeta Amerikanca Jacka Socka. Ćorić poslije sjajnih igara u Davis Cupu protiv Kanada i pobjede nad jednim od najtalentiranijih tenisača svijeta Denisom Shapovalovim igra sve bolje, pokazao je to nedavno i na također velikom turniru u Indian Wellsu, kada je stigao do polufinala i izgubio poslije velike borbe od najboljeg igrača svih vremena Rogera Federara.  Kad smo kod Shapovalova recimo kako se radi o trenutno 46. tenisaču svijeta koji je idući protivnik mladog Hrvata. Bit će to susret dvojice igrača koje mnogi smatraju nositeljima svjetskog tenisa u budućnosti.

Vratimo se Marinu Čiliću, dakle, u osmini finala Miamija Čilić igra protiv 17. igrača svijeta Johna Isnera, igrača koji ima sjajan servis i koji je od Čilića izgubio sedam od devet mečeva, međutim, zadnja dva meča 33-godišnji Amerikanac riješio je u svoju korist. Nakon šokantnog poraza na startu Miamija Rogera Federera krenule su kalkulacije o ”preuzimanju” broja 1., iako je prednost sjajnog Švicarca i Rafala Nadala nad konkurencijom ogromna. Naime, uoči turnira iz Masters serije u Miamiju Marin Čilić držao je treće mjesto na ATP listi, s 4905 bodova, odnosno čak 4465 manje od drugoplasiranog Rafaela Nadala, te 4775 od vodećeg na ATP ljestvici Rogera Federera, piše Večernji list te donosi ”analizu” koja pokazuje da bi Marin mogao već u svibnju preskočiti dvojicu najveći tenisača svih vremena i ”zauzeti” 1. mjesto ATP ljestvice.

Potrebno je odraditi tek nekoliko ”sitnica”, naime, da bi došao do takvog podviga Čilić bi morao osvojiti Miami,  te bi na koncu morao slaviti u Roland Garrosu na kojem nikad nije došao dalje od četvrtfinala. Marin nije igrač koji najbolji tenis igra na zemlji, za razliku od Nadala koji je čak i kad nije u TOP izdanju praktički na zemlji nepobjediv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Roland Garrosa i drugog Grand Slam turnira sezone Marin ne brani previše, no, odmah nakon toga brani finale Wimbledona…

”Kralj zemlje”, Rafael Nadal, brani prošlogodišnje naslove  u Roland Garrosu, Monte Carlu, Madridu, Barceloni, dok Marin Čilić zaključno s Roland Garrosom brani samo 980 bodova, redom četvrtfinale Roland Garrosa, Rima i Monte Carla, 2. kolo Madrida, naslov u Istanbulu… Rafael Nadal zbog ozljede nije igrao Indian Wells te propušta i Miami, gdje je prošle godine igrao finale i izgubio od Federera. Dakle, obojica velikana nakon velikog turnira u Miamiju ostat će bez puno bodova, no, opet ne toliko puno da bi ozbiljnije ugrozili vodeće pozicije uoči nastavka sezone.

S druge strane najbolji hrvatski tenisač mora braniti četvrtfinale Monte Carla, što neće biti nimalo lako, kao što neće biti nimalo lako osvojiti Roland Garros.  Nadal se vraća na zemlju, Federer bi mogao propustiti turnire na zemljanoj podlozi s obzirom kako bi to ipak u njegovim godinama predstavljao veliki napor, a teško da bi pored Nadala, ako će se ”Rafa” oporaviti u potpunosti, mogao do naslova, uostalom Švicarac je i prošle sezone mirovao u onim dijelu sezone u kojem su se igrali turniri na zemlji.  Federer radi planski i pažljivo dozira nastupe, zbog čega i traje tako dugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realnije je očekivati da će eventualni lov Marina Čilića na prvo mjesto ići postepeno, kombinacijom vlastite serije rezultata i kikseva dvojice najvećih, posebno Nadala koji ima jako puno problema s ozljedama i koji je sve češće prisiljen pauzirati. Osvojiti Miami je također jako teško, čak i ako ste u turniru ostali kao najbolje rangirani tenisač.  Marin u svojoj karijeri nije imao previše sreće na turnirima iz Masters serije.

Hrvat  je svjestan činjenice da je put do prvog mjesta ATP ljestvice moguć koliko i trnovit. Naime, iako je izborio osminu finala jakog turnira u  Miamiju za razliku od jednog Del Potra Čilić ne briljira. Nije to još uvijek tenis kakav je Hrvat pokazivao u Australiji na početku godine.

Marin Čilić vjeruje u 1. mjesto, ali…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Vjerujem da je taj cilj moguć možda već i ove sezone, ali nisam ni pod kakvim pritiskom vezanim uz vrijeme. Sa svojim timom predano radim, gotovo svaki dan analiziramo, tražimo koliko i gdje mogu napredovati. U posljednjih nekoliko mjeseci napravili smo velik iskorak u mojoj igri i to nam je dobar pokazatelj. S druge strane, Federeru prvo mjesto ATP liste nije prioritet, neće ići na sve turnire i to bi mi moglo ići u korist. No, ne trebam misliti o Federeru i Nadalu, prije svega moram se koncentrirati na sebe i svoj napredak, pa će doći i rezultat”, rekao je Marin Čilić, koji, kako smo već spomenuli, večeras protiv neugodnog Isnera igra meč osmine finala Miamija.

”Ispadanjem Federera ždrijeb se otvorio, ali ne gledam tako daleko, moram biti fokusiran samo na sljedeći meč, i dizati formu što turnir bude u kasnijoj fazi”, kazao je 3. tenisač svijeta, koji bi u slučaju pobjede protiv Isnera u četvrtfinalu igrao protiv boljeg iz dvoboja Sousa – Chung.

U samoj završnici turnira bi moglo bi doći do dvoboja sa sve boljim Del Potrom, koji igra stvarno vrhunski tenis zadnjih dvadesetak dana, potvrdio je to i pobjedom nad Federerom u finalu Indian Wellsa.  Kvaliteta Del Potra daleko je iznad njegovog rejtinga na ATP ljestvici posljednjih godina, nažalost, karijerom su mu u velikoj mjeri upravljale ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.