Mediji prozivaju BBB-e zbog vrijeđanja nakon povratka iz Grčke: Prisjetimo se – prikazivali su ih kao zločince…

mediji
Foto: snimka zaslona

Pušteni Bad Blue Boysi malo po malo se vraćaju iz Grčke u Hrvatsku. Pritom pokazuju kako nisu raspoloženi za medije, pa ih mediji kritiziraju zbog vrijeđanja. Ali imaju li BBB razloga biti ljuti na medije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon što je u jutarnjim satima napadnut snimatelj Nove TV sličan scenarij dogodio se i navečer. Ovog puta izvrijeđan je bio reporter Jutarnjeg lista koji je pratio dolazak puštenih navijača”, piše dnevnik.hr

“Uz neugodne scene, vrijeđanje, prijetnje novinarima – prva skupina uhićenih Bad blue boysa iz Grčke je stigla u Hrvatsku. Hrvate su na aerodromu dočekali obitelj i Boysi. Skriveni pod kapuljačama i medicinskim maskama ometali su novinare u radu i vrijeđali ih. Oni koji su ih u Zagrebu dočekali ispred zračne luke zapalili su baklju, a sutra bi na slobodu, uz jamčevinu, trebala biti puštena i nova skupina Hrvata”, piše danas.hr

Ovo su neki od naslova u medijima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik.hr – Sletjela još jedna skupina BBB-ovaca, opet vrijeđali: “Šta slikaš koju pi**u materinu”

N1 – Sletjela još jedna skupina BBB-ovaca, opet vrijeđali. Oglasilo se i ministarstvo

Danas.hr – Sletjela još jedna skupina BBB-ovaca, opet vrijeđali. Oglasilo se i ministarstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT – Dinamovi navijači pušteni iz grčkih zatvora vrijeđali snimateljske ekipe

Vrijeđanja ne bi trebalo biti, ali…

Podsjetimo, nakon nemilih događaja u Grčkoj, u kojima je ubijen naviač AEK-a, mediji su prozivali BBB. Oni su se tada oglasili o nezapamćenom linču.

– Nevjerojatna je lakoća kojom hrvatski mediji prihvaćaju to da se našim pripadnicima stavlja na teret odgovornost za tragediju koja se dogodila, a da ne postoje nikakvi dokazi za to. Niti mogu postojati, što će vrijeme uskoro i pokazati. Postoji samo takozvana istraga kompromitirane grčke policije čiji je jedini cilj da se naknadno režira scenarij po kojem će se sramotna gesta upotrebe noža u navijačkom sukobu prišiti Hrvatima kako bi se zadovoljila krvožedna javnost, mediji i politika, istaknuli su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasili se i Bad Blue Boysi: Nevjerojatna je lakoća kojom hrvatski mediji prihvaćaju da nam se na teret stavlja odgovornost za tragediju

Dr. sc. Kristijan Sedak s Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta za Narod.hr u kolovozu analizirao je izvještavanje hrvatskih mainstream medija oko uhićenja pripadnika Bad Blue Boysa u Grčkoj i povukao paralelu s izvještavanjem oko slučaja Zambija. Ova je usporedba objelodanila simptomatične pojave oko tzv. srednjestrujačkih medija koje oblikuju javno mnijenje.

”Bad Blue Boysi su u naslovima prikazani kao zločinci, a sjetimo se samo kako su bili prikazivani vrijeme potresa kada su prvi pomagali unesrećenima. Zašto se to događa istoj skupini?

Komunikacijska analiza Kristijana Sedaka: Kako su Bad Blue Boysi od heroja postali zločinci i što to govori o medijima?

Mediji su presudili hrvatskim državljanima koji su uhićeni u Ateni i isti su mediji puno su konzervativniji u svojim presudama od recimo javnog tužitelja u Grčkoj, koji je odmah pustio dio uhićenih koji su se tamo našli kao turisti”, rekao nam je Sedak tada.

Sada je konačno jasno da nitko od BBB-a nije ubojica. No, iako se nikoga ne smije vrijeđati i napadati, može li se, s obzirom na sve navedeno, razumjeti reakcije BBB-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.