Modrić i Subašić među najboljim akterima: Nikad bolji nogomet i nikad veća uloga Hrvata u Ligi prvaka

Foto: Snimka zaslona

Sinoć je prolaskom Monaca i Atletico Madrida završen uzvratni ciklus osmine finala Lige prvska. U četvrtfinala plasirali su se uglavnom favoriti, no, bilo je i velikih iznenađenje, između ostalih iznenađenje je plasman među osam najboljih momčadi Starog kontinenta engleske ekipe Leicestera. Veliko je to iznenađenje s obzirom kako se u engleskoj ligi Leicester doslovce bori za ostanak. U Ligi prvaka izbacili su Sevillu, koja je pak u Primeri na samom vrhu, uz bok Realu i Barceloni.  Svi se slažu, u ovom trenutku španjolska nogometna liga najjača je u Europi. Velikim iznenađenjem može se smatrati ispadanje skupe momčadi s Otoka, Manchester Cityja, koju vodi bivši trener Barcelone Pep Guardiola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, među osam najboljih, uoči ždrijeba u Nyonu, su Barcelona, Real, Leicester, Bayern, Monaco, Juventus, Atletico Madrid i Borussia Dortmund.  Važnu, u nekim slučajevima i presudnu, ulogu u borbi za četvrtfinale Lige prvaka imali su hrvatski nogometaši. Naime, nikad više Hrvata u ovako značajnim ulogama u završnici Lige prvaka, nikad se bolji nogomet nije igrao u osmini finala najjačeg svjetskog klupskog nogometnog natjecanja. Sjetimo se legendarne i već sada kultne utakmice na Camp Nou između Barcelone i francuskog PSG-a (6:1). Sjajnu smo utakmicu gledali i između Monaca te Manchester Cityja.

Naravno, i dalje je predvodnik hrvatske europske kolonije u najjačoj klupskoj nogometnoj ligi svijeta sjajni kapetan Vatrenih Luka Modrić, fenomenalni nogometaš Reala, koji je već sada stekao status Realove legende, s kraljevskim klubom hrvatski kapetan u dva je navrata osvajao Ligu prvaka. Za Barcelonu igra, više standardno nego ne, Ivan Rakitić, koji je prije dvije godine Barci donio pobjedu u finalu Lige prvaka kada je postigao pogodak. Spomenuli smo Real, nismo spomenuli sve boljeg Matea Kovačića. Nepravedno. Kovačić je budućnost kraljevskog kluba i hrvatskog nogometa.

S obzirom na činjenicu da pobjednik Lige prvaka dolazi iz španjolske Primere posve je očekivana činjenica da spomenuta liga ima čak tri predstavnika u završnici. Treći klub iz Španjolske je Atletico Madrid, aktualni europski doprvak, za Atletico igra Šime Vrsaljko. Hrvatski desni bočni igrač sve je standardniji u momčadi kontroverznog trenera Diega Simeonea. Juventus je četvrti velikan koji je izborio četvrtfinale Lige prvaka, za najbolji talijansku momčad igraju čak dva Hrvata, standardni Mario Mandžukić i sve bolji mladi Marko Pjaca, pred kojim je, svi se stručnjaci slažu, sjajna nogometna budućnost. Još kad popravi igru u defenzivi, zbog čega ga u posljednje vrijeme kritizira trener Allegri, gdje će mu biti kraj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smijemo zaboraviti veliku, možda i presudnu, ulogu Danijela Subašića u plasmanu Monaca u četvrtfinale Lige prvaka, hrvatski golman sjajno je odradio posao i u osmini finala protiv jedne od najskupljih ekipa Starog kontinenta, engleskog Manchester Cityja.  Subašić već duže vrijeme briljira u vodećem francuskom klubu koji ove sezone fenomenalno gura na čak četiri fronta.  Ne smijemo zaboraviti, kad se analizira učinak hrvatskih nogometaša u Ligi prvaka, ni mladog Tina Jedvaja koji je odigrao vrlo dobro cijelu utakmicu osmine finala za svoj Bayer iz Leverkusena. U Madridu, protiv Atletica, Nijemci su izvukli rezultat 0:0, nije bilo dovoljno, ali su ipak pokazali da mogu i protiv velikih favorita.

Naravno, Hrvatska je u povijesti imala i više predstavnika u četvrtfinalu Lige prvaka, bilo je to u sezoni 2001./02. kada je među posljednjih osam bilo čak devet hrvatskih nogometaša, dakle, u Panathinaikosu (Robert Jarni, Goran Vlaović, Danijel Šarić) , Bayer Leverkusenu (Jurica Vranješ, Marko Babić, Boris Živković) , Bayernu (Niko Kovač, Rober Kovač) i Liverpoolu (Igor Bišćan). Međutim, tada smo imali nešto drugačiji sustav natjecanja i tada hrvatski nogometaši nisu imali ovako veliku ulogu kao što je to danas, kada su Modrić i Subašić među najboljim akterima Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.