Može li to biti slučajno? ‘Torcida’ ‘ponovno ‘ulijeće’ na predizborne skupove!

Foto: fah

Za dva dana Hrvatska izlazi na birališta, po drugi puta u manje od godinu dana, izborna kampanja ušla je u svoju najprljaviju fazu. Uvrede nisu zaobišle čak ni nositelje olimpijskih medalja, i njih se gađa blatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finišu predizborne kampanje, praktički nekoliko sati prije izborne šutnje, koju mnogi drže suvišnom, nepotrebnom, postalo je moderno da jedan dio Torcide ometa predizborne skupove stranke koja ipak predstavlja najveću prijetnju povratku SDP-a i Narodne koalicije na vlast, što god, naravno, mislio o HDZ-u, a o njemu govorimo. Je li jedan dio navijača, makar i nesvjesno, iskorišten u kampanji jedne političke opcije?

Zakon o sportu

Naime, najprije su prije dva dana imali HDZ-ov skup u Splitu, kao poligon za doček HDZ-a iskorištena je čak i katedrala sv. Duje, na kojoj je izvješen transparent “Zakon o sportu.” Izmjene Zakona o sportu donijela je Milanovićeva vlast u Hrvatskom saboru u samom finišu svog mandata, manje od tri mjeseca prije parlamentarnih izbora prošle godine. Baš su pogodili “tajminig”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli su ga donijeti ranije, mogli su ga mijenjati ranije, ako su mislili da ga treba donijeti, da ga trena mijenjati, nisu ga donijeli, govorili su o močvari u nogometu, a onda su se u močvari udavili. Kad su ga već donijeli mogli su provoditi Zakon o sportu, nisu ga provodili.  Niti su imali vremena provoditi ga, zato su ga i donijeli.

I onda, kad su ga donijeli, izgubili su izbore, na vlast je došla u poprilično konfuznim okolnostima koalicija HDZ-a i Mosta, uz još nekoliko manjih stranaka, koja nikada u potpunosti vlast nije ni preuzela, ometana od ljevici bliskih udruga, medija. Naravno, sve se dogodilo onako kako je Zoran Milanović obećao kada je obećao novoj Vladi pakao. Kad je postalo jasno da će Domoljubna koalicija i MOST sastaviti kakvu-takvu Vladu Milanović je pokrenuo svoj revolucionarni stroj. Niti jedan se potez nije mogao povući s da ga ne zaskoče ljevičarski mediji, udruge, analitičari, intelektualci i povjesničari.  Svaki dan je netko bio “ugrožen” od “povampirene desnice.” U takvim se uvjetima nije moglo disati, a kamoli vladati o provesti lustraciju svih partijskih kadrova.

Naravno da i HDZ snosi odgovornost, ali je li sve počelo 2000.?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nosi li HDZ odgovornost zbog neprovođenja Zakona o sportu i zbog činjenice da je on bio takav kakav je bio? Naravno, ali zar ne snosi i SDP, prvenstveno SDP,  zajedno sa “velikim” naglo probuđenim navijačima, Borisom Lalovcem, Brankom Grčićem i Željkom Jovanovićem? Nedostaje tek Zoran Stevanović?  Oni nisu stvarno jurišali na “močvaru”, nikad im to nije bio cilj, oni su jurišali na tribine, u tom jurišu pronašli saveznike u “močvari.”

SDP je, da ponovno ponovimo, čime ne izuzimamo HDZ odgovornosti,  imao četiri godine vremena mijenjati, ako je trebalo mijenjati. Ne samo da nisu mijenjali nego su oni protiv kojih su se u “močvari” navodno borili napredovali i postali glavni krokodili. Verbalni obračuni ne znače ništa ako iza svega stoji tek dimna zavjesa i ništa drugo.  Javni sukobi, tajni pakt o nenapadanju.

Da bi se potvrdila ova teza dovoljno je pogledati kako je “močvara” u posljednjih 16 godina rasla, kako je i za vrijeme koje vlasti u njoj “bujao život”, mutirao. Tko je 2000. godine i pod kojim uvjetima te uz čiju pomoć nakon odlaska “omraženog” Zlatka Canjuge ušao i zacementirao se u “močvari”?  Možda se radi o slučajnosti, ali…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve veze hrvatski narod ima sa svastikom?

Još jednom, ovo nije ispričnica HDZ-u, ovo je ukor SDP-u, koji je zapravo siva eminencija svih ovih “događanja naroda” koji se zadnjih mjeseci ponavljaju, u intervalima, jednim dijelom koristi se opravdano nezadovoljstvo navijača, koje kad su nezadovoljni nije teško izvesti na ulicu, u političke svrhe. Perfidno, ali prozirno. Što se događa bilo je jasno već nakon “opjevane” svastike na Poljudu.

Amerika je, kad je to odlučila učiniti, uhvatila i na svoj način “procesuirala” Osamu bin Ladena, Hrvatska, za vrijeme ministra Ranka Ostojića, pa i kasnije, još uvijek nije na tragu “umjetnika” koji su na Poljudu iscrtali svastiku!? Međutim, svi “znaju” da su to učinili desničari. Pobogu kakve veze hrvatski narod ima sa svastikom? Kad su hrvatski domoljubi kao simbol nosili svastiku? Jeste li na bilo kojem koncertu Marka Perkovića Thompsona ikada vidjeli svastiku? Je li bilo koja pravaška stranka, a njih “antifašisti” smatraju “krajnjom desnicom”, ili bilo koja druga hrvatska stranka, koristila kao simbol u bilo kojem obliku – svastiku?

Može li to biti slučajno? Kad bi Torcida zaista…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana, točnije krajem kolovoza, pred skromnim auditorijem u Splitu Milanovićeva Narodna koalicija održala je predizborno predstavljanje programa.  Nije bilo puno ljudi, malo je koga to zanimalo, ali nije bilo ni “Torcide”, ni transparenta na katedrali svetog Duje!  Sinoć je svoj skup u Dubrovniku imao HDZ i ponovno je “Torcida”, kako to navode neki mediji, “uletjela” na skup, u gradu koji vodi pravomoćno osuđeni gradonačelnik član HNS-a, Andro Vlahušić!? HNS je dio Narodne koalicije ili se možda varamo?  Da izborna kampanja, ne daj Bože, traje duže vjerojatno bi i Krešo Beljak s “Torcidom” prosvjedovao.

Kad bi Torcida doista htjela prosvjedovati kao Toricida, i kad bi neki htjeli da to bude onako kako oni žele da izgleda, onda članova Torcide i Dubrovniku ne bi bili desetak, a i Splitu tek nešto više od stotinjak.  I nitko Torcidu ne bi tako lako ušutkao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.