Na Maksimiru BBB nisu istakli ‘ustašku šahovnicu’ bez obzira tko pisao o tome!

Foto: fah

Srpski mediji, a njih prenosi i Index osnivača Matije Babića kao i ostali, posebno ljevičarski, portali u Hrvatskoj, napadaju Bad Blue Boyse zbog znakovlja koje su na utakmici protiv Betisa pokazali na tribinama. Riječ je o šahovnici s prvim bijelim poljem, koju nazivaju ‘ustaškom’. Bez obzira što i dio nazovi hrvatskih medija šahovnicu s prvim bijelim poljem i dalje naziva ustaškom, to nema veze s istinom. Jer je i prvi grb nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, govorimo o službenom grbu, imao šahovnicu s prvim bijelim poljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dinamo u osmini finala Konferencijske lige!

Naime, kroz ljevičarske medije u Hrvatskoj provlači se narativ kao da je povijesni hrvatski grb s prvim bijelim poljem na šahovnici doista i ustaški grb. I to se može vidjeti po načinu i kontekstu u kojem oni pišu o takvom hrvatskom povijesnom znakovlju. Bez obzira radilo se o sportskim priredbama ili nekim drugim događajima. Pritom se ljevičarski mediji, što je je najbizarnije, pozivaju gotovo uvijek na Vučićeve tabloide. Koje u nekom drugom kontekstu nazivaju desničarskim, a koji bez ikakvog ustezanja šire mržnju prema Hrvatskoj nazivajući čak premijera Andreja Plenkovića ustašom.

Prenoseći takve neistine i klevete na račun naše zemlje, kao i u ovom slučaju hrvatske navijačke skupine, ljevičarski hrvatski mediji sudjeluju u kreiranju iskrivljene slike o Hrvatskoj i to čine uglavnom namjerno. Koristeći bilo što, bilo koga, pa tako i Vučićeve tabloide kako bi naudili svojim neistomišljenicima, a što je pokazao i način na koji su tretirali, srećom neuspjeli, miting radikalne ljevice prije nekoliko dana na Trgu svetog Marka.

Nazovi hrvatski mediji danima su stvarali atmosferu linča, kao da je u tijeku revolucija i kao da izbori nisu pred vratima. Pritom im je povod, a ne stvarni razlog, bio izbor novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Naime, na Trgu svetog Marka Turudića gotovo da nitko nije ni spomenuo. Ne treba se zavaravati, takvo što će se nastaviti čak i nakon izbora s obzirom da to traje već desetljećima. Nije stoga bitno tko im je suučesnik u takvim medijskim ‘seansama’, bitno je da taj netko posluži svrsi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagreb, 22.02.2024 – Uzvratna utakmica play-offa za plasman u osminu finala nogometne Konferencijske lige Dinamo – Real Betis. Na slici navijači Dinama proslavili su zgoditak bakljama i dimom.
foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Tvrdnje srpskih medija koje su prenijeli mediji u Hrvatskoj

Telegraf pod naslovom “Skandal na Maksimiru: Bad Blue Boysi istakli ustašku šahovnicu na meču protiv Betisa!” piše: “Navijači Dinama iz Zagreba redovno na utakmicama na Maksimiru ističu ustaške simbole, a nisu propustili priliku za tako nešto i na utakmici protiv Betisa u Konferencijskoj ligi. Na tribinama je ponovno viđen skandalozan prizor, jer su najvatrenije pristalice, BBB-i, istaknuli ustaški simbol, šahovnicu s prvim bijelim poljem, što je bio simbol NDH. Na zastavi plave pozadine bila su ispisana bijela slova “Blue Hooligans”, a između ove dvije riječi stajala je ustaška šahovnica. Dinamo je i u prošlosti često plaćao kazne kod UEFA-e zbog isticanja ustaških simbola, a nema sumnje bit će posla za delegata i disciplinsku komisiju i ovoga puta.”

Mondo u tekstu pod naslovom: “U Zagrebu podigli šahovnicu koja bode oči. Europska utakmica, a grb iz ustaške NDH” navodi: “Na utakmici Dinamo Zagreb – Betis Sevilla u nokaut-fazi UEFA Konferencijske lige, navijači “Bad Blue Boysi” istaknuli su hrvatski grb s prvim bijelim poljem, koji je korišten u periodu marionetske Nezavisne države Hrvatske. U Hrvatskoj ima onih koji govore da to prvo polje nema težinu i kao dokaz pokazuju krov Crkve svetog Marka u Zagrebu, mnogo starije od ustaške države, ali posljednjih godina to polje izaziva kontroverze i kosi se sa zvaničnim grbom na hrvatskoj zastavi. Na njoj je i danas prvo polje crveno.

Zakon zločinačke NDH (1941. – 1945.) o državnom grbu, državnoj zastavi, poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih i samoupravnih ureda kaže: “Grb Nezavisne Države Hrvatske je štit s 25 četvorinskih polja bijelih (srebrnih) i crvenih (boje krvi), poredanih naizmjenice u pet redova tako da je početno polje bijelo (srebrno). Nad grbom je znak u obliku zvjezdolike troplete vitice iste crvene boje koja uokviruje bijelo polje u kojemu je veliko slovo U tamno modre boje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo bijelo polje i prije NDH

Inače grb sa šahovnicom s prvim bijelim koristio se i bio je u službenoj uporabi do donošenja Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske, 21. prosinca 1990. Bio je kratko, ali je bio.

No, njegova povijest seže još i dalje, prije NDH.

“Prvo bijelo polje u hrvatskoj šahovnici pojavilo se krajem 15. stoljeća i to u krugu Habsburgovaca (čak je i krunidbena zastava posljednjeg Habsburgovca koji je vladao Hrvatskom, Karla IV. bila s bijelim poljem), a upotrebljavali su ga oni koji su htjeli vladati hrvatskim prostorima. Bijelo-crvene kockice simbolizirale su Hrvatsku kao predziđe kršćanstva jer je bilo vrijeme osmanlijskih napada. Zanimljivo u to vrijeme koristile su se obje verzije – prvo bijelo polje ili prvo crveno polje na šahovnici. Kasnije, NDH je prvi put propisala da ide prvo bijelo polje, a korišten je troplet u obliku slova U.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim početcima u komunističkoj Jugoslaviji grb Hrvatske je bio s početnim bijelim poljem (o čemu također postoje povijesni dokazi), naknadno komunistička Jugoslavija je propisala da na grbu crveno polje mora biti prvo, naravno uz zvijezdu petokraku. Početkom devedesetih se u uporabu vraća grb s prvim bijelim poljem, a potom se formira službeni grb Republike Hrvatske s prvim crvenim poljem iznad kojeg je kruna.

Iz tih činjenica jasno je da su oba grba, bez obzira na prvo polje – povijesni hrvatski grbovi”; napisala je ranije Silvana Oruč Ivoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.