Najbolja hrvatska maratonka Lisa Nemec: Nisam kriva, žalit ću se CAS-u

Nakon što je suspendirana na četiri godine zbog uzimanje dopinga, najbolja hrvatska maratonka Lisa Cristina Nemec poručila je kako nije kriva, najavila je žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS), ali i podnošenje kaznene prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naravno, da ću se žaliti Međunarodnom sportskom sudu (CAS). U Lausanni ću dobiti stvarno neovisno suđenje, a Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) će morati objasniti propuste svoje dopinške kontrolorke prilikom uzimanja urina. Podigla sam i kaznenu prijavu u vezi ovoga slučaja. Žao mi je da se takve stvari mogu dogodit u Hrvatskoj gdje se naveliko šteti i imenu hrvatske atletike u svijetu,” napisala je Lisa Christina Nemec na svojoj Facebook stranici.

Poručila je kako je nevina, a čak je išla na poligraf kako bi to dokazala.

“Četiri tjedna nakon saslušanja donesena je odluka, koja nažalost nije u moju korist. Želim naglasiti da sam nevina, čak sam išla na poligraf kako bih to dokazala. Jako sam razočarana jer nisam dobila pravedno saslušanje od strane HZTA. Nisu mi dali niti pravo u obrani na ispitivanje suprotne strane, nisu mi dali niti svu dokumentaciju koju sam tražila. Time su prekršena moja temeljna ljudska prava,” naglasila je prva hrvatska maratonka koja je nastupila na Olimpijskim igrama (2012.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZTA je u utorak objavio kako je Lisa Christina Nemec suspendirana na četiri godine zbog korištenja dopinga. U priopćenju se navodi kako je testiranje obavljeno izvan natjecanja, u vremenu koje je sama naznačila da će biti dostupna za dopinško testiranje. Analiza uzorka B potvrdila je analizu uzorka A – prisutnost rekombinantnog eritropoetina u biološkom materijalu sportašice, a hrvatska maratonka nije dokazala da kršenje antidopinškog pravila nije bilo namjerno. Zbog toga je suspendirana do 28. listopada 2019. godine.

“Stegovno vijeće Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) na temelju svega analiziranog i utvrđenog te ocjene svih odlučnih okolnosti u predmetu sportašice Lise Christine Nemec, zaključilo je i smatra nedvojbeno utvrđenim da je 6. listopada 2015. godine na dopinškom testiranju izvan natjecanja u Zagrebu, u urinu sportašice, analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa, utvrđeno prisustvo zabranjene tvari rekombinantnog eritropoetina (kategorija S2.1. agonisti eritropoetinskih receptora)”, kaže se u priopćenju HZTA-a.

Hrvatska maratonska se može žaliti na ovu odluku CAS-u u roku od 21 dan od primitka obavijesti o odluci Stegovnog vijeća HZTA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nastavljam dalje boriti se i trenirati,” poručila je na kraju hrvatska rekorderka u maratonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.