Nakon pobjede protiv Dinama: Tajna Lokomotivinih uspjeha ove sezone leži u ”velikom zajedništvu”

Foto: fah

Goran Tomić, trener Lokomotive, napokon je ove sezone s Lokomotivom srušio Dinamo. Lokomotiva je zasluženo slavila 1:0, a da nije na svojim vratima Dinamo imao raspoloženog golmana bilo bi i puno gore po plave, poglavito u drugom dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon utakmice u svlačionici Lokomotive se orilo ”slobodan vikend”… Trener Lokomotive, Goran Tomić, je ipak bio kategoričan te je kroz smijeh kazao što o tome misli. Umjesto slobodnog vikenda novi trening.

”Ha-ha, ma kakvo popuštanje, slobodan vikend nije bio nikakva opcija. Odmah smo imali trening ujutro, danas nas čeka još jedan. Raspored utakmica je gust, novi nas dvoboj čeka već u utorak, bilo bi neozbiljno u takvoj situaciji igračima dati slobodan vikend”, kazao je Tomić, koji je u svojoj karijeri tri puta ”dobio” Dinamo, za portal 24 sata.

O slavlju poslije ipak velike pobjede koja bi ”filijali”, kako neki posprdno zovu Lokomotivu, mogla donijeti u konačnici čak i drugo mjesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Slavlje? Ma bili smo na Kajzerici, popili piće i otišli kućama. Igrači su poslije vjerojatno otišli negdje proslaviti tu pobjedu, ali svi su mi na jutarnjem treningu izgledali dobro. Nitko se nije požalio na umor ili nekakve bolove, tako da me sve to čini još sretnijim.”

Koja je tajna ove Lokomotive i Tomićevih uspjeha?

”Veliko zajedništvo. Kratko i jasno. Kod nas vlada velika pozitiva, svi smo kao jedan, to se osjeti i na terenu. Svi ovosezonski rezultati su plod našeg rada, pa i čudesne atmosfere koja vlada na Kajzerici. Vjerujte, to nije samo priča, vidite da to zajedništvo ističu i svi igrači”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Tomića su tri pobjede nad Dinamom, koja mu je najdraža?

”To bi sigurno bila ona prva, kada smo u gostima slavili 4-1. Realno, ne znam koje momčadi uopće mogu stići do tako visoke pobjede u Maksimiru, poslije toga je sve bilo puno lakše. Meni je to bila prva utakmica na klupi Lokomotive protiv Dinama, i odmah smo skinuli taj teret s leđa, prekinuli onaj niz poraza o kojima su svi stalno pisali. Jednostavno, takve stvari više ne želim ni komentirati, na njih više niti trošiti sekunde. Ali, poslije toga je sve bilo puno lakše”.

Koja je utakmica Tomiću draža, pobjeda protiv Slaven Belupa u polufinalu Kupa, koja je njegovu momčad odvela na korak do trofeja, ili ova pobjeda protiv Dinama od 1:0?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ma bez ikakve dvojbe ona pobjeda u Koprivnici. To se ne može ni uspoređivat, plasman u finale Kupa ima puno veći značaj, još će se to vleiko finale igrati u mom Šibeniku. To su utakmice koje ćete pamtiti za cijeli život. Naravno, i pobjede nad Dinamom se pamte, ali pobjedom nad Slavenom smo dobili priliku boriti za se trofej. To je ipak nivo više”.

Koliko mu znači finale Kupa u njegovom rodnom gradu?

Svi smo jako uzbuđeni zbog finala Kupa, a meni sve to, zbog mog Šibenika znači još i više. Ma gledajte, pa ja sam cijelo djetinjstvo proveo u zgradi 50-ak metara udaljenoj od Šubićevca, pa taj mi je stadion bio poput dnevnog boravka. Osvojiti trofej, prvi trofej u karijeri, baš u svom gradu je nešto posebno. Ali polako, finale Kupa je zadnja utakmica sezone, do tada je pred nama još čitav niz velikih ispita”.

Goran Tomić o povratku u Šibenik, na Šubićevac…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kako ću se osjećati? Ma mislim da će biti sve OK, da mi to više neće predstavljati ništa neobično. Mi smo na putu do finala Kupa morali na Šubićevac, u četvrtfinalu smo tamo pobijedili Šibenik 4-0. I da, tada mi je sve bilo jako neobično, sada će mi sve ipak biti puno lakše. Ali, idemo polako, sada imamo zabranu pričanja o toj utakmici. Tek poslije zadnjeg kola se okrećemo finalu Kupa, a do tada nećemo ništa kalkulirati, u svakoj utakmici želimo pobjedu”.

Koji su trenerski uzori Gorana Tomića, od kojih je najviše naučio?

”Ma sigurno od Svena-Görana Erikssona. Od takvog stručnjaka možete naučiti dosta detalja koji su svakom mladom treneru od neprocjenjive važnosti. Kako voditi utakmicu, kako se ponašati nakon pobjede ili poraza, kako surađivati s medijima, razgovarati s upravom kluba ili držati odnose u svlačionici. A osobno, pratim moderne trenerske trendove iako sam najbliži talijanskom modelu načina rada, gdje se puno pažnje poklanja taktici”.

Kakva je situacija, stiže li Sven-Göran Eriksson u Šibenik na finale Kupa?

”Zvat ću ga pa ćemo vidjeti. Ma već smo razgovarali o tome, najavio je dolazak na Šubićevac, ali sve to je bilo u razdoblju prije korone. On je sada u Švedskoj, ima 72 godine, a moramo vidjeti i kakva će biti situacija s putovanjima u to vrijeme. Sve je to sada upitno, ali ćemo brzo pričati i vidjeti hoće li on doći u Šibenik”.

Najveće trenersko ime koje je Tomić pobijedio?

‘Bivši izbornik Japana Philippe Troussier. On je u karijeri još vodio Obalu Bjelokosti, Nigeriju, Južnu Afriku, Maroko, trenirao i Marseille. Sjećam se, gubio sam od Vanderleija Luxemburga, Radomira Antića, ali oni su tada vodili puno veće i skuplje momčadi”.

Goran Tomić je 2014. godine bio proglašen najboljim trenerom druge kineske lige…

”To mi je bila najbolja sezona u karijeri, ma tu sam s Beijing Baxyjem napravio povijesni uspjeh. To je kao da uzmete klub iz donjeg dijela HNL-a, a u prva 22 kola nisam bio poražen. Da, nisam gubio od ožujka, pa sve do rujna, Kinezi nisu mogli vjerovati. Tri godine poslije mene tu je nagradu dobio bivši trener Real Madrida Juan Ramon Lopez Caro”.

Ivo Grbić je protiv Dinama potvrdio reprezentativnu formu?

Ma on je samo potvrdio sve ono što mi o njemu otprije znamo, zato samo ga i doveli u Lokomotivu. Njemu je trebala jedna sezona u kontinuitetu kako bi dobio samopouzdanja, osjeti težinu HNL-a, prilagodi se na sve izazove koje nudi naša liga. I onda je ove sezone oduševio. Hrvatska stvarno ima kvalitetne vratare, a Grbić uz Livakovića bez dvojbe spada među najbolje golmane lige”.

Dinamo je sigurni putnik u kvalifikacije za Ligu prvaka, gotovo je sigurno Modri će i ove sezone postati prvaci, za drugo mjesto se bore Hajduk, Rijeka, Lokomotiva, dok Osijek sve više posustaje. Zagreb nema niti jedan stadion na kojem se može igrati Liga prvaka. Priča li se o tome u klubu i gdje će Lokomotiva igrati europske utakmice?

”Ne, nismo uopće pričali o tome, bar ja ne znam za takve razgovore. A iskreno, niti ne znam koliko bi mi mogli europskih pretkola igrati u Kranjčevićevoj ulici. Od početka sezone razmišljamo na isti način, želimo se boriti za Europu, to nam polazi za rukama. I sve iznad toga je za nas bonus”.

Je li Tomić, s obzirom da je rođeni Šibenčanin, u prošlosti više ”naginjao” Dinamu ili Hajduku?

”Iskreno, kao klinac sam do početka HNL-a, do te 1992. godine bio skloniji Hajduku, ali od tada za mene postoji samo Šibenik. Stvarno respektiram sve naše klubove, i Dinamo, i Hajduk, i Osijek i Rijeku, ali otkako je HNL-a moj jedini klub je Šibenik”, zaključio je Goran Tomić za portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.