Napad na trenera Dinama ‘samo’ jedan u nizu: Tko terorizira ulice hrvatskih gradova?

Foto: Snimka zaslona

Kako smo već pisali trener Dinama Mario Cvitanović napadnut je večeras ispred ulaza u svoj stan. Napali su ga s palicama maskirani napadači, ”nepoznati počinitelji”, napad je potvrdila i policija, a strateg hrvatskog doprvaka završio je u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom oglasio se i GNK Dinamo, iz kluba su poručili da su zgroženi ovakvim napadom, dodali su kako je napad mogao završiti s tragičnim posljedicama. No, nije ovo, kako se možda čini, izolirani incident. Ili možda ipak je? Nezahvalno je spekulirati, no, puno se toga događalo posljednjih godine, sve je manje onih koji vjeruju u slučajnosti.

Vjerojatno su u Dinamu u pravu, vjerojatno je moglo biti i gore. Međutim, koliko treba pa da bude to ”gore” ako već ovo nije dovoljno loše?  Naime, tko to terorizira ulice hrvatskih gradova i kako smo se doveli u situaciju na su na meti sportski dužnosnici, treneri i bivše hrvatske ikone?

Podsjetimo, ne tako davno u Bolu na Braču napadnut je usred bijela dana savjetnik Uprave Dinama Zdravko Mamić. Nakon napada Mamić je pao u more i samo srećom izvukao se bez težih posljedica. Napadač je pritvoren pa brže – bolje pušten. Mediji su najprije osudili napad, a onda je krenula iz dijela medija relativizacija, koja je pala na plodno tlo i dijelu javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da taj užas, ili strahota, kako je napad na Cvitanovića okarakterizirao večeras jedan dnevni list, nije bio dovoljan. Nije puno prošlo puno vremena napad na Zdravka Mamića se ponovio, ovog puta u puno brutalnijem obliku. Kraj Tomislavgrada u BiH ”nepoznati počinitelji” pokušali su ubiti savjetnika Dinama te su ga pritom ranili iz vatrenog oružja.  Sve se dogodilo nakon mise zadušnice za oca Zdravka Mamića. Još se uvijek ne zna tko su akteri ovog atentata. I ponovno isti scenarij, medijska osuda te vrlo brzo relativizacija i opet sve što servira dio medija pada na plodno tlu u jednom dijelu javnosti.

Kad smo kod nasilja… Verbalnom nasilju bila je izložena i hrvatska neupitna sportska kraljica, Janica Kostelić, koju je grupa huligana na Braču verbalno zlostavljala uzvikujući prostote. Huligani su okružili automobil u kojem se nalazila Janica, sve je to skupa izgledalo kako mučno, tako sramotno i tužno. Naravno, huligani su se, neki bi rekli olako, izvukli. Dio političara i medija čak se obrušio na samo Janicu, prije toga hrvatsku policiju koja je huligane privela, smatrajući kako se radi o slobodi govora. Međutim, što smo dobili ”slobodom govora” na takav način?  Agonija se nastavila.

Ne zaboravimo spomenuti također ni šačicu huligana koja je prije nekoliko godina fizički napala delegaciju HNS-a u kojoj je bio i tadašnji izbornik Niko Kovač. Nitko se previše zbog toga nije uzbuđivao, niti se smatralo kako se radi o početku ozbiljnijih akcija.  Podsjetimo također na napad huligana na nogometnog suca Brunu Marića. Bez obzira tko što mislio o Mariću, činjenica je da su napadači djelovali kao osvetnici iz akcijskih američkih filmova, sve se dogodila za vrijeme ručka u jednom restoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo također na ono što naizgled djeluje bezopasno, nevezano uz sve incidente koje smo naveli i one koje smo zaboravli, medijsku kampanju prema kapetanu Vatrenih Luki Modriću. Dijelu medija nije se svidjelo kako je Luka svjedočio na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku. Iako Modrića nisu uspjeli otjerati iz reprezentacije, a navijači su mu pružili potporu na utakmicu u Maksimiru protiv Kosova, činjenica je da je takva kampanja pridonijela mučnoj atmosferi koja već duže vrijeme prati hrvatski sport.

Naravno da kod takvih stvari treba biti oprezan i ne dovoditi nužno sve u isti kontekst, no, dojam je kako se netko namjerno potrudio pretvoriti sve što okružuje hrvatski sport, nogomet posebno, u močvaru o kojoj je svojedobno govorio i bivši ministar u bivšoj Vladi Zorana Milanovića, Željko Jovanović, koji je svoj mandat počeo brutalnim vrijeđanjem tadašnjih čelnih ljudi HNS-a, ali i bivšeg predsjednika HOO-a Antuna Vrdoljaka.  Neki će reći kako ni prije nije bilo puno bolje, no, ti će također dodati da je eskalacija nasilja zapravo počela diverzijom u liku svastike na Poljudu uoči utakmice između Hrvatske i Italije. Autori svastike također su ”nepoznati polinitelji”, koji, pogađate, nikad nisu pronađeni, unatoč obećanjima još jednog bivšeg ministra iz bivše Milanovićeve Vlade, Ranka Ostojića. ”Nepoznati počinitelji” postali su slijedom ovih događaja utjecajan čimbenik u Hrvatskoj. Pojavljuju se kao fantomi i nestaju poput fantoma, Vlade se mijenjaju, s njima i ministri, sve ostaje isto.

U Hrvatskoj je sustavno stvarana atmosfera linča, čemu se, nakon svega. čudimo, kada grupice maskiranih ”diverzanata” kruže ulicama hrvatskih gradova u potrazi za nekom svojom ”pravdom” pritom ne birajući sredstva i žrtve?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su nakon napada na trenera Cvitanovića poručili iz Dinama?

“Zgroženi smo i ovim putem ponovno apeliramo da se institucije ove države napokon probude i prestanu ignorirati sve ovo što se događa oko GNK Dinamo. Da ne ignoriraju napade na građane ove zemlje. Pa zar svi skupa čekamo da se dogodi nešto tragično da sustav konačno reagira? Ne želimo živjeti u zemlji u kojoj se institucije boje čak i osuditi zlodjela. Naime, nismo primijetili da je itko od relevantnih faktora i institucija reagirao nakon napada i pokušaja ubojstva Zdravka Mamića što je očito motiviralo počinitelje ovog kukavičkog napada na gospodina Cvitanovića”, objavio je Dinamo u svom priopćenju.

Napad na trenera Dinama, kako smo spomenuli, potvrdili su i u Policijskoj upravi zagrebačkoj te su pritom istaknuli da je postupanje u tijeku. Podsjetimo, nogometaši Dinama danas su igrali kup utakmicu u Imbriovcu protiv Borca i pobijedili sa 6:0. Nakon te utakmice trener Dinama po povratku u Zagreb je napadnut. Motiv za napad za sada nije poznat,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.