Navodno nikad lakše, a i nikad kraće: Sve što je potrebno znati o kvalifikacijama za Euro, Hrvatska propustila tek jedno natjecanje…

Foto: Twitter

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje su zapravo već počele, a uskoro će krenuti i Hrvatska, za mnoge reprezentacije trebale bi biti rutina na putu do glavnog turnira. Naime, na Euro 2020. pola će Europe, 24 od 55 europskih država, dakle, 43,7 posto Starog kontinenta. Nadajmo se da će među putnicima biti mjesta i za svjetske doprvake – Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su rekli kako su i prošle kvalifikacije za Euro bile rutinske pa su se dogodila i brojna iznenađenja. Naime, bez glavnog turnira ostala je jedna Nizozemska, a nisu se plasirali Norvežani, Srbi… Drugim riječima, sve je točnija tvrdnja koju mnogi ponavljaju a koja kaže kako ”danas svi igraju nogomet…”

Pred Hrvatskom osam je utakmica, nema europskih velikana, nema Engleza, starih ”mušterija” Talijana, koji NIKAD nisu uspjeli dobiti Hrvatsku, nema play – offa, prve dvije reprezentacije sigurno idu na Europsko prvenstvo. Hrvatska mora biti najmanje druga u skupini sa Mađarskom, Walesom, Slovačkom i Azerbajdžanom… Svjetski doprvaci apsolutni su favoriti. U Hrvatskoj još gori pobjednička vatra koju su zapalili Vatreni u Rusiji.

Autor ovakvog širenja nogometa, odnosno, ovakvog sustava koji će plasman na Euro omogućiti i onima koji ga inače nikad ne bi vidjeli, je bivši šef UEFA-e, bivši legendarni nogometaš, Michael Platini. Njegova ideja dovela je do toga da je samo u 20 godina broj sudionika EP-a narastao s osam (1992. kad su prvaci bili Danci, koji su na turnir upali umjesto suspendirane Jugoslavije) na 24. Osam manje sudionika na Euru imamo nego na Svjetskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europsko prvenstvo po prvi puta neće imati konkretnog domaćina, piše portal 24 sata, naime, od 12. lipnja do 12. srpnja iduće godine 12 će gradova u 12 država ugostiti nogometni EP. Kao Platinijev dar Europi povodom 60. godišnjice osnivanja Europskog prvenstva.  Neki će reći kako se zapravo nije puno dobilo i kako će nogomet izgubiti ”razvodnjavanjem kvalitete.”

Zanimljivo da će se na Euru po prvi puta koristiti VAR tehnologija, koja se koristila na prošlom Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kvalifikacije su nikad kraće i igraju se u jednoj godini, dakle, ne kao što je to bio običaj od jeseni jedne godine do jeseni druge godine. Sve su nagurali u osam mjeseci s obzirom kako je završnica 2018. godine bila rezervirana za Ligu nacija kvalifikacije su počele tek u ožujku,  s po dvije utakmice u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenom, završavaju u istoj godini. Osim zadnja četiri sudionika, koja će dati završni turniri Lige nacija, koji se igraju u ožujku 2020., nekoliko mjeseci prije Eura.

Iz Lige A na Final Fouru su Engleska, Nizozemska, Portugal i Švicarska, iz Lige B BiH, Danska, Švedska i Ukrajina, iz Lige C Finska, Norveška, Škotska i Srbija te iz Lige D Bjelorusija, Makedonija, Gruzija i Kosovo. Ako netko od ovih 16 reprezentacija kroz kvalifikacije izbori Euro, mjesto će dobiti sljedeća najbolje rangirana momčad u njihovoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među domaćinima Eura trebala je biti i Belgija, ali je Bruxellesu dodijeljeno pa oduzeto domaćinstvo zbog kašnjenja s radovima. Otvaranje Eura bit će u Rimu, a polufinala i finale na Wembleyu, navodi portal 24 sata.

Hrvatska, podsjetimo, je do sada propustila tek jedno Europsko prvenstvo, ono 2000. godine. Vatreni u silasku s velike scene nisu uspjeli izboriti plasman na Euro, iako su 1998. u Francuskoj na SP-u bili treći. Kobna je bila utakmica protiv SR Jugoslavije na Maksimiru koja je završila 2:2, sudac nije priznao očigledan pogodak Davora Šukera.  Hrvatska je do sada na europskim prvenstvima ( prvo je izborila u Engleskoj 1996.) u tri navrata prošla grupu, ali nije uspjela dalje od toga. Bili su bolji u nokaut fazi od svojih protivnika (Njemačka, Turska, Portugal), no, manjak koncentracije, nedostatak sreće, nedostatak odlučnosti, odnio je završnicu turnira…

Ždrijeb skupina završnog turnira 30. će studenog ugostiti Bukurešt. Uefa za plasman na EP daje 9,25 milijuna eura svakom savezu, pobjeda u skupini je 1,5 milijuna, remi 750.000, a prvak može ukupno do 34 mil. eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.