Neizvjesno do kraja: Rijeka, Hajduk ili Dinamo – tko je bliže naslovu prvaka Hrvatske?

prvaka
Foto: fah

Iza nas je sadržajno 22. kolo 1. HNL u kojem je Dinamo, po tko zna koji put ove sezone, kiksao kod gradskog rivala, a Hajduk i Rijeka su to znalački iskoristili i pobjedama ponovno pobjegli aktualnom prvaku. Tko će odnijeti naslov prvaka Hrvatske ove sezone?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je prošlo 22. kolo?

Dinamo je kod Lokomotive osvojio tek jedan bod, s rezultatom 2:2. To je rezultat koji ne može zadovoljiti najtrofejniji hrvatski klub. Međutim, treba biti iskren i reći kako Lokomotiva u nastavku sezone igra možda i najbolji nogomet u našoj ligi. Tek će se vidjeti, i to već na Rujevici u idućem kolu, protiv vodeće momčadi prvenstva, koliko su Lokosi zapravo dobri.

Hajduk je zasluženo slavio 4:0 protiv Slaven Belupa, protivnika koji skoro da nije došao na utakmicu i niti jednom nije ozbiljnije zaprijetio razigranim Splićanima, i osvojio 3 boda. Rijeka je u gotovo nemogućim uvjetima, pravoj kaljuži, koja više podsjeća na vaterpolo nego na nogomet, zasluženo pobijedila Goricu 2:0. Utakmica će se pamtiti po četiri dosuđena kaznena udarca, od čega čak tri za Rijeku. Dva od ta četiri su ostala neiskorištena. Tako s nova osvojena tri boda Rijeka, kojoj je ovo četvrta pobjeda u nizu u nastavku prvenstva, sada ‘bježi’ Hajduku 2 boda, a Dinamu čak 6.

> Betis se priprema za Dinamo: U problemima su s napadačima

Dinamo pak ima jednu utakmicu manje u odnosu na Rijeku i Hajduk. Ali ako se pogleda tablica, aktualni prvak s 24 naslova, ove sezone niti jedno kolo nije završio kao vodeća momčad 1. HNL. Dinamo zaostalu utakmicu treba odigrati protiv Varaždina, istog onog protivnika, protiv kojeg će igrati ovaj vikend na Maksimiru. A očekuje se, ako nešto treba sa sigurnošću očekivati od ovakvog Dinama, da će Modri pobijediti Varaždince u oba navrata. Međutim, samo to teško će biti dovoljno s obzirom da je još jako puno bodova u igri te je relativno daleko kraj prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je bliže osvajanju naslova prvaka?

Inače, od sezone 2013./14. u 1. HNL igra 10 klubova i svatko igra protiv svakoga četiri puta u sveukupno 36 kola. To znači da je ostalo 14 kola do kraja sezone.

Kako smo rekli, u idućem kolu Modri igraju protiv Varaždina. Hajduk ide u goste slabašnom Rudešu, koji je praktički već ispao, te je veliki favorit. Riječani, kao vodeća momčad lige, igra mini derbi s nezgodnom Lokomotivom na Rujevici. Pretpostavimo kako će nakon idućeg kola ostati isto rastojanje između vodećih klubova. Tko je, dakle, bliži osvajanju naslova prvaka u vrlo bitnoj sezoni? Nakon nje naš prvak eventualnim plasmanom u Ligu prvaka, a s obzirom na novi sustav europskih natjecanja, može na jedno vrijeme zacementirati svoj europski status i pritom ostvariti značajna financijska sredstva. Uoči prvenstva Dinamu se nametao imperativ osvajanja titule, baš iz prethodno navedenih razloga.

Koliko je to realno ako znamo da su Modri ostali bez tri ponajbolja igrača, tri reprezentativca, uoči sezone – Josipa Šutala (Ajax), Luka Ivanušeca (Feyernoord) i Dominika Livakovića (Fenerbahče)? Naime, HNL je odlaskom ovih igrača izgubio na svojoj vrijednosti, Dinamo prvenstveno, međutim, Hajduk se pojačao dolaskom Josipa Brekala i Ivana Perišića, iako on neće igrati sve do travnja. S druge strane, Rijeka je ostala kompaktna, potpuno se oporavio Marko Pjaca, a vratili su u HNL i golgetera Mirka Marića. Dakle, s jedne strane HNL je izgubio nešto na vrijednosti, no zato je dobio ono što već duže nije imao. Dobio je neizvjesnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imperativ ili bez opterećenja do naslova prvaka?

Ovakva bitka za naslov, barem kako sada izgleda, nije viđena od 2017. godine, kad je Rijeka prvi i jedini put postala prvak države. Rijeka, bez nekakvog velikog pritiska i imperativa, i danas ima veliku šansu. Posebno kada znamo da se nakon definitivnog odlaska Zdravka Mamića u Dinamu već duže vrijeme vode dvorske borbe, odnosno, traje bitka za vlast, što se naravno osjeti i na rezultatima. Tako da je jedan Dario Šimić morao napustiti Maksimir. Recimo kako Dinamo ima i obvezu u Europi, odnosno Konferencijskoj ligi, dvije utakmice protiv Betisa u kojima je, nažalost, autsajder, a s obzirom na sve što smo naveli. I u tim utakmicama Dinamo će se na određeni način iscrpiti.

> Rijeka svladala Istru 1961 i preuzela vrh HNL-a

Hajduk s druge strane ima najlakši raspored, barem na papiru. Uostalom, Modri do kraja sezone još dolaze u Split. Iako Splićani moraju na Rujevicu. Prednost Hajduka u odnosu na Dinamo je i u međusobnim susretima ove sezone. Hajduk je dva puta pobijedio, Dinamo je jednom odigrao neriješeno, dok je s druge strane u negativnom odnosu s Rijekom. Zato bi Riječani u slučaju istog broja bodova kao i Hajduk, a bez obzira na gol razliku, bili ispred splitskog kluba. Hajduk je ove sezone sve snage usmjerio prema osvajanju naslova za kojim čezne već skoro dva desetljeća.

Tko je, dakle, bliže osvajanju titule? Teško je reći, međutim, Hajduk i Dinamo igraju pod određenim imperativom. Rijeka je manje opterećena, a bez toliko pritiska možda onda, zasad, i najveći favorit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.