Nesposobnost ili nešto drugo? Događaji u Uzdolju velika su sramota hrvatskih institucija, hrvatske politike i ‘hrvatskih medija’!

Foto: Snimka zaslona

Ni nekoliko dana nakon huliganskih napada na hrvatske građane srpske nacionalnosti u Uzdolju te Đevarskama reakcije se ne smiruju. Stigle su osude sa svim strana, a posebno se ”istaknuo” čelnik vladajućeg SDSS-a i koalicijski partner HDZ-a Andreja Plenkovića, Milorad Pupovac, koji je Republiku Hrvatsku usporedio s ustaškom NDH, što bi u slobodnoj interpretaciji značilo kako je Pupovac zapravo u koaliciji s ustašama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski mediji, ako neke od njih tako uopće možemo nazvati, poeebno su se osramotili kad je u pitanju huliganski napad u Uzdolju na vlasnika kafića u tom naselju pokraj Knina, kontroverznog Borisa Petka, tek sad se otkrivaju brojne kontroverze iz njegovog ranijeg života, pojavile su se žrtve koje tvrde kako je Petko bio tijekom okupacije jednog dijela Hrvatske član takozvane milicije, odnosno terorističke skupine, Milana Martića, u Kninu i čuvar kazamata u tom tada okupiranom hrvatskom gradu, kojeg su srpski teroristi proglasili glavnim gradom nacističke paradržavice, takozvane Krajine.

> Crvena zvezda osudila napad kod Knina, a zaboravila spomenuti nasilje svojih navijača koje se odvilo istog dana

> Vlasnik kafića kod Knina, u kojem se dogodio napad, prošle godine bio je uhićen u Beogradu zbog napada na policiju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad u Đevarskama, ali i u Uzdolju, osudio je i šibensko-kninski župan, član Hrvatske demokratske zajednice i koalicijski partner Milorada Pupovca, Goran Pauk.

Tužno i žalosno je da očito još postoje oni koji ne shvaćaju da smo rat vodili samo protiv onih koji su provodili velikosrpsku politiku na hrvatskom teritoriju, a govoriti drugačijim jezikom, navijati za drugi klub, slušati drugačiju glazbu ili biti Srbin u Hrvatskoj nije velikosrpska politika nego demokratska tekovina za koju smo se isto tako borili. Zato se nadam brzom i efikasnom sankcioniranju ovih velikohrvatskih “junačina”, poručio je sa svojeg Facebook profila Pauk 22. kolovoza.

”Slušati drugačiju glazbu”, jesu li fašističke, četničke pjesme ”drugačija glazba”? Od kada je to četnički pokret Draže Mihailovića nakon Srbije rehabilitiran u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Slobodna Dalmacija 25. 08. piše:

”Ako se obistine tvrdnje koje kolaju internetom – a po kojima je vlasnik kafića u Uzdolju 1991. prema jednoj interpretaciji navodno bio čuvar u kninskom zatvoru, prema drugoj prijateljevao sa zloglasnim kapetanom Draganom, a prema trećoj u Beogradu se naslikavao ispred grafita koji veličaju Delije to je stvar koju trebaju rješavati hrvatski organi reda.

Ne metalne palice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija će procijeniti što je od toga što mu se stavlja na teret kazneno djelo, što ratni zločin, a što zakonom dozvoljeno ponašanje…”. U tom kontekstu župan, zajedno sa Slobodnom,  je potpuno u pravu. No, gospodine župane kada? Kada će to procijeniti policija i zašto mi tek danas, nakon huliganskih divljanja, saznajemo neke pojedinosti iz ”bogate karijere” Borisa Petka? Zašto ”hrvatski mediji” ništa o tome nisu znali do danas?

U pravnoj, demokratskoj državi rulja, iz kojeg god to razloga bilo, ne može i ne smije uzimati pravdu u svoje ruke, jer to onda nije država, onda je to nešto posve drugo, jedna neprihvatljiva tvorevima. No, u pravnoj državi bi hrvatski ”organi reda” odavno znali sve pojedinosti o Borisu Petku, posebno one o kojima govori Pauk, a mediji bi o tome pisali puno prije huliganskih ispada ”rulje.” Zašto hrvatski ”organi reda” već nisu ustvrdili to o čemu je šibenski HDZ-ovac govorio? Zašto su hrvatski mediji bez provjere pisali kako je  u ”Beogradu uhićen Hrvat”, kad je Boris Petko divljao glavnim gradom Srbije te se naslikavao ispred grafita koji veličaju zloglasne Delije? Zašto hrvatski organi reda ništa nisu poduzeli glede navodnog svako malo divljanja u kafiću kontroverznog Borisa Petka kad se opet navodno puštaju fašističke, četničke pjesme te su postavljaju slike ratnih zločinaca, poput Draže Mihailovića te se oplakuje nacistička takozvana Krajina?

Ako je sve ovo točno, ako je Boris Petko bio član terorističkih skupina ratnog zločinca Milana Martića, ako se u njegovom kafiću veliča i slavi fašizam, to opet rulji ne dozvoljava pravo da uzima stvari u svoje ruke, no, žalosno je da o svemu tome hrvatski mediji nisu pisali i da i danas šute i ignoriraju fašizam u Uzdolju, da hrvatski organi reda, na koje se Pauk poziva, svih ovih godina ne reagiraju. Jer u pravnoj državi se takve stvari ne događaju, u pravnoj državi se ne kradu referendumi, u pravnoj državi se političari ne istražuju tek kad postanu ”politički mrtvaci”, u pravnoj i demokratskoj državi imamo demokratske medije a ne medije koji su priljepak vladajuće stranke, koja god ona bila.  Imamo li mi pravno i demokratsku državu i ”hrvatske medije”? Koalira se u demokratskoj državi sa strankama koje su osnivali ratni zločinci?

Zamislite da se radi o kafiću čiji je vlasnik, ne daj Bože, bio svojedobno čuvar ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac? Koliko bi trebalo hrvatskim organima reda da reagiraju, a ”hrvatskim medijima” da o tome pišu feljtone? S pravom, dakako….Ne bi sigurno prošle godine i godine…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.