Niko Kovač – dvije godine otkako je preuzeo Eintracht: I dok su ga iz reprezentacije tjerali danas ga isti smatraju ‘progresivnim’ i analitičnim’ trenerom!

Foto: fah

Bivši hrvatski izbornik, Niko Kovač, prije točno dvije godine preuzeo je bundesligaški Eintracht iz Frankfurta. U dvije godine učinio je s klubom koji se borio za ostanak u ligi velike stvari, stvorio je klub koji se bori za Ligu prvaka, što u njemačkoj ligi nije nimalo lako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač je jedan od najuglednijih trenera danas u Bundesligi, s karizmom koja se dojmila kako tamošnje medije tako i navijače te čelnike najvećih njemačkih klubova, uključujući i Bayern.  Naime, već se mjesecima kroz njemačke medije provlači informacija koja govori o zanimanju bivšeg prvaka Europe za hrvatskog trenera, međutim, u Frankfurtu Niku žele zadržati i uz poneko pojačanje graditi s njim budućnost. Dobar dio njemačkih sportskih novinara ipak tvrdi – Niko će jednog dana biti trener Bayerna.

Ako gledamo isključivo statistiku, koja je posebno u ligi jakoj kao Bundesliga nepouzdana i ne govori previše, u dosadašnjih osamdeset utakmica Kovač je s Eintrachtom ostvario 37 pobjeda i 16 remija te doživio 27 poraza, uz pozitivnu gol razliku 110:99.  Kad je došao u Eintracht klub se grčevito borio za ostanak, u dodatnim kvalifikacijama osigurali su status prvoligaša, a onda su se iduće sezone digli, igrali su i finale njemačkog Kupa.  Ove sezone Eintracht se, kako smo već spomenuli, bori za Ligu prvaka. I na dobrom je putu…

Niko Kovač je svojim ponašanjem, načinom treninga, komunikacijom s javnosti, oduševio Nijemce. S druge strane, hrvatski mediji, ili barem dio njih,  isti oni koji su ga tjerali iz reprezentacije, tvrde kako se radi o stručnjaku s progresivnim, analitičnim i čak revolucionarnim pristupom.  Nema sumnje da je Niko u Bundesligi, kao još uvijek mlad trener, napredovao, no, slične metode rada kao u Eintrachtu koristio je dok je bio hrvatski izbornik, iako je, dakako, posve drugačija situacija kada ste na klupi reprezentacije, a kada ste svakodnevno trener jednog kluba u jednoj jakoj ligi u kojoj je potrebno gotovo svakodnevno dokazivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niku Kovača cijene ne samo njemački novinari, igrači i navijači Eintrachta, nego i navijači drugih klubova.  Njemački mediji vrlo često ukazuju na trenutke kada je Niko tješio Nürnbergove igrače nakon ispadanja u međusobnom baražu njemačkog prvenstva. Bio je to doista poseban trenutak kada je Bundesliga u pitanju.  Dugo će se pamtiti.

Svojim izjavama, kako smo spomenuli, Kovač oduševljava većinu medija.  ”Ne možemo svi biti šampioni i igrati u Ligi prvaka. Morate razmisliti i postaviti pitanje je li riječ o pravom, istinskom putu. Trenerima danas nije ni bolje ni lošije nego u prošlosti, ali danas se trenerske smjene događaju prebrzo. Novac nas čini bolesnima. Što je više novca u igri, smatram da sve teže racionalno razmišljamo…”, rekao je u jednom od brojnih intervjua Niko Kovač.

Da želi zadržati u svojim redovima Niku Kovača Eintracht potvrđuje kroz izjavu sportskog direktora Brune Hübnera:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Projekt teče izvrsno i sigurno kročimo naprijed. Veliku ulogu, naravno, pripisujemo Niki Kovaču koji posjeduje sve predispozicije da postane velik trener. Uvjeren sam kako će ispoštovati ugovor do kraja, odnosno do 30. lipnja 2019. godine. Cilj nam je i produljiti suradnju…”

Eventualni plasman u Ligu prvaka bio bi točka na ”I” za Niku Kovača i klub čiji je proračun daleko ispod proračuna najjačih njemačkih klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.