Niko Kovač – Hrvat hit trener u Bundesligi

Foto: Twitter

Bivši hrvatski izbornik Niko Kovač jedan je od trenera koji uživa veliko poštovanje u Njemačkoj, kako igrača, tako i brojnih kolega trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokaz tome je činjenica da ga traže mnogi klubovi, između ostaloga i veliki Bayern.  Trener Eintrachta u jakoj Bundesligi ostvaruje rezultate koji su iznad mnogih očekivanja. Klub s Nikom na klupi bori se čak i za Ligu prvaka, iako sam Kovač tvrdi kako su još uvijek daleko od toga te da mu to nije preokupacija.

U razgovoru za Frankfurter Rundschau, Niko Kovač pokušao je objasniti zašto u Eintrachtu igra sve veći broj stranaca, igrači iz  Poljske, Hrvatske, Rumunjske, Italije, Mađarske… Odgovor na takvo pitanje je jednostavan, naime, kvalitetni njemački igrači puno su skuplji od stranaca. Drugim riječima, Kovač igra s onim što ima, i poprilično se dobro snalazi, sve značajniju ulogu ima i hrvatski reprezentativac Ante Rebić.

”Najbolji Nijemci postali su nam nedostupni, oni igraju ili u inozemstvu ili za Bayern. Samo za Matthiasa Gintera, igrača kojeg iznimno cijenim, morao bih iskrcati 15 milijuna eura jer toliko je njegov transfer platila Borussia Mönchengladbach. Maximilian Philipp prešao je iz Freiburga u Dortmund za 20 milijuna eura. Prisiljeni smo ići alternativnim putem, dovodim strance i ne zazirem od njihova broja. S velikim brojem novih nogometaša barem nema straha od monotonije i dosade. Oni donose novu energiju, dolaze motivirani kako bi uspjeli”, rekao je bivši hrvatski izbornik, koji je Vatrene vodio na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu.  Nažalost, Vatreni te 2014. nisu uspjeli proći skupinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Kovač na dobrom putu pokazala je i utakmica protiv Bayerna, koju je Eintracht odigrao ravnopravno i bio blizu iznenađenju, naime, Bavarci su slavili minimalno i to iz jedine prave prilike koju su imali na utakmicu. Kolo kasnije, u Hamburgu protiv HSV-a, kluba za koji je nekoć igrao i Ivica Olić, Eintraht je došao do značajne pobjede te je u jednom trenutku privremeno bio zauzeo peto mjesto Bundeslige. Eintracht ove sezone sjajno igra u gostima, osvojio je čak 18 bodova, dakle, više čak i od nedodirljivog Bayerna, koji je na gostujućim terenima uzeo 16. bodova.  Recimo kako je tek uz malo sreće momčad Nike Kovača u ovom trenutku mogla držati 2. mjesto jedne od najjačih europskih nogometnih liga.

Još prije godinu dana neki su novinari pisali o mogućnosti da Eintracht pod vodstvom hrvatskog stručnjaka izbori plasman u Ligu prvaka, onda, ali i danas, Niko je ostao skroman, siguran u sebe, ali i oprezan.

”Liga prvaka? Ne gledam tablicu na taj način, nastojim vidjeti svih 20 klubova. Sretni smo što imamo deset bodova više od treće najlošije momčadi. Ako tako nastavimo, možemo računati na bezbrižne blagdane – rezonirao je prije godinu dana…”, poručio je Kovač, koji odbacuje sve kritike kako je ”staromodan trener.” Naime, ako su metode ”staromodne”, rezultati su ”moderni”, rijetko kada bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.