Nikola Vlašić u velikom blagdanskom intervjuu: ‘Idemo na Euro s gardom svjetskih doprvaka, uspjeh Hrvatske mi je ispred Blankine medalje’

Foto: Facebook

Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa u ovom trenutku, i jedno od najvećih osvježenja hrvatske nogometne reprezentacije u završnici kvalifikacija za Europsko prvenstvo, je Nikola Vlašić. Vlašić je inače najbolji strijelac i asistent moskovskog CSKA, za Vatrene postigao je nekoliko ključnih pogodaka. Očekuje se da bi Vlašić na Euru iduće godine mogao igrati vrlo važnu ulogu u hrvatskom dresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se Nikola u ovom blagdansko vrijeme odmara u svom rodnom Splitu, iako je teško govoriti o klasičnom odmoru s obzirom da je Vlašić objavio video zapis koji je objavio na Badnji dan na društvenoj mreži, uobičajena porcija ‘torture’ koju Nikola s lakoćom i užitkom podnosi već godinama…

”Prije nekoliko godina mi se to možda i činilo tako, ali već par godina sam ja taj koji diktira tempo i inzistira na treninzima i radu. Sazrio sam i postao svjestan koliko mi je to potrebno, i koliko je naporan rad ono što me dovelo na ovu razinu”, rekao je Vlašić i dodao:
”Iskreno, mogu trenirati i cijeli dan, samo da sam kući u Splitu. U krugu obitelji se odmaran i opuštam, i treninzi mi ne predstavljaju baš nikakav problem. Sada sam u takvoj fazi da mi je teže ne raditi ništa, nego trenirati…”, kazao je hrvatski reprezentativac u velikom intervjuu za 24 sata.

Kada počinje proljetni dio sezone?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Okupljanje je 10. siječnja, idemo na pripreme u Španjolsku, prve utakmice su tek krajem veljače, tako da ima dovoljno vremena za pripreme i uigravanje.”

U ruskom prvenstvu Zeint je gotovo sigurno osigurao prvu poziciju, no, dohvatljivo je za CSKA drugo mjesto s obzirom da su na bod zaostatka Krasnodar, Rostov i Lokomotiv.

Što se može očekivati od nove sezone?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Zenit je strašno jak, imaju veliki broj kvalitetnih igrača i svaki izostanak lako nadoknade. Ruska liga je jako teška, ne možeš nigdje unaprijed upisati bodove, i zbog toga je tako puno izjednačenih momčadi. Vidjet ćemo što će se događati na proljeće, tko će se pojačati, tko će biti u boljoj formi… Naš primarni cilj je izboriti drugo mjesto i Ligu prvaka, ali nećemo se predati ni kad je u pitanju naslov prvaka. Gubile su se i veće prednosti…”

Podsjetimo, CSKA je otkupio ugovor od Evertona te je na takav način napravio sjajan posao, naime, Vlašić je nakon sjajnih igara samo dodatno povisio svoju cijenu na nogometnom tržištu, a sada može otići samo u neki od najjačih klubova svijeta, odšteta je, naime, u ovom trenutku čak tridesetak milijuna eura.

Razmišlja li Vlašić o odlasku nakon Europskog prvenstva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Oduvijek vjerujem u sebe i znam da mogu igrati u najvećim klubovima, no o tome ne razmišljam, ne želim gubiti koncentraciju na nešto na što ne mogu utjecati. Klub je taj koji odlučuje, oni će na koncu kazati žele li me prodati, kada, i za koliko… Tržište igrača je malo ludo u zadnje vrijeme, cifre možda nisu ni realne, ali to je tako kako je. Vidjet ćemo što će biti na ljeto, nema smisla ništa govoriti unaprijed. Želim najprije pomoći klubu, nakon toga reprezentaciji…”

Tek vam je 22 godine, a već vrijedite 22 milijuna eura po procjenama specijaliziranih web stranica. Je li realno da po njihovim procjenama vrijedite sedam milijuna eura više od Luke Modrića?

”Čudne su te brojke i procjene, znam da ih oni baziraju među ostalim i na godinama igrača, no kad malo bolje pogledate nivo na kome Luka igra zadnje četiri godine, to je fascinantno, po meni on nije ništa lošiji igrač nego što je bio prije četiri godine… Svaka mu čast.”

Po čemu će Nikola Vlašić pamtiti godinu koja je na izmaku, posebno u kontekstu činjenice kako je 2019. bila jedna od najboljih u njegovoj karijeri?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Stvarno je bila top godina, nemam se na što požaliti. Imao sam neke svoje ciljeve koje sam uglavnom ispunio, nije mi se ispunila želja da napravimo rezultat na U-21 Euru, ali jeste želja da zabijem gol u dresu A reprezentacije. Na početku godine dolazio sam na okupljanja i nisam znao hoću li dobili priliku ili ne, ali sam do kraja godine uspio. Posebno pamtim i nastup na Poljudu, iako nisam počeo od prve minute.”

Vlašić je, podsjetimo, zabio tri gola u zadnjih pet kvalifikacijskih utakmica hrvatske reprezentacije. Naime, Nikola je dao gol Slovacima u Trnavi, kada je Hrvatska u fantastičnoj utakmici slavila sa 4:0, zatim Velšanima u Cardiffu te Slovacima u Rijeci, na Rujevici su Vatreni pobjedom od 3:1 osigurali plasman na Euro 2020.

Koliko takav sjajan niz znači Vlašiću?

”Sigurno da mi znači jako puno za samopouzdanje. Iako su to bili važni golovi, prvi na utakmicama, ne bih se dizao iznad kolektiva, ipak je nogomet momčadski sport i nitko ne može napraviti ništa sam, pa ma koliko dobar bio i ma koliko dobro odigrao utakmicu.”

Kako gledate na novi, neobični format Eura, koji se sada igra na cijelom kontinentu?
‘Možda ja i nisam relevantan za procjenu zbog toga što nisam ranije sudjelovao na velikim natjecanjima i nemam iskustva, ali svi stariji koji jesu izjasnili su se protiv ovakvog formata. Meni se isto čini da bi bilo bolje da se igra u jednoj zemlji, da se ne putuje toliko…’

HNS je za bazu izabrao St. Andrews, kolijevku golfa, jeste li se kad okušali u golfu i planirate li zaigrati na legendarnom ”Old Coursu” najstarijem golf terenu na svijetu?
”Golf ne igram, ali svi koje poznajem a igraju ga, uvjeravaju me da je to vrhunski sport za rekreaciju, i da se lako ”navući”. Prije ili kasnije ću probati, pa ćemo vidjeti…”

Od izvlačenja parova svi sanjaju taj 14. lipanj i otvaranje Eura protiv Engleske na Wembleyu. Kako gledate na tu utakmicu?
”Kad promislim na tu utakmicu, prvo što mi padne na pamet je: ”Ajme gušta…” Gledam na tu utakmicu kao na spektakl i na veliki izazov, svatko od nas želi biti dio takvih velikih utakmica, bez obzira igralo se kod kuće ili u gostima. Već smo ih pobjeđivali na Wembleyu, sjećam se te utakmice iako mi je bilo desetak godina… Pobijedili smo ih i na Svjetskom prvenstvu u vrlo važnom polufinalnom ogledu, tako da se nemamo čega plašiti. Uostalom, ako želimo napraviti dobar rezultat na Euru, kad – tad moramo odigrati s kvalitetnim protivnikom nivoa Engleza.”

Češka nije na top nivou, no i oni su itekako opasni?
”Ne treba im bolja referenca nego da su pobijedili Engleze u Pragu i nanijeli im prvi poraz u kvalifikacijama nakon puno godina. I oni su jaki, fizički snažni, nezgodni…, uostalom na Euru nema lakih protivnika. Ali da ne bi bilo zabune, ako je pitanje mi ili oni, jasno je da smo mi favoriti i po igračkoj kvaliteti i po rezultatima. Jako vjerujem u našu momčad i izbornika. Čitam da neki govore kako spadamo u starije reprezentacije, ali godine ne znače ništa, to je samo broj.”

Koga bi Nikola izabrao kao trećeg protivnika u grupi?
”Sve četiri momčadi su jake, to je sigurno. Ne bih volio da to bude Srbija isključivo zbog toga što bi u tom slučaju u prvom planu bili neke druge stvari a ne sport. Možda bi bilo najbolje da dobijemo domaćine, Škote, oni obožavaju nogomet, bila bi sjajna atmosfera na stadionu…”

Tko je favorit u skupini?
”Mi smo svjetski doprvaci i s tim gardom moramo doći na Euro. Nikoga se ne bojimo, dobro znamo svoju kvalitetu, ali nismo bahati da unaprijed najavljujemo da smo favoriti i da ćemo otići do kraja.”

Kako će na Europskom prvenstvu izgledati hrvatska reprezentacija?

”To ćemo tek vidjeti. Ima još šest mjeseci pred nama, možda netko odigra sjajnu polusezonu i iskoči, možda nekoga poremete ozljede… Teško je reći, svatko od nas koji smo do sada bili u konkurenciji želi biti na popisu izbornika Dalića. Neki se muče s ozljedama, neki manje igraju ili uopće ne igraju, neki poput mog prijatelja Marija Pašalića igraju u životnoj formi… Osim par starijih nitko nema zagarantirano mjesto, svi se u ovih par mjeseci na proljeće moramo nametnuti izborniku.”

Što bi zaželio Vlašić u idućoj 2020. godini?

”Na prvom mjestu zdravlje, možeš planirati što god hoćeš, ali ako nisi zdrav, onda sve pada u vodu. Cilj mi je izboriti Ligu prvaka s klubom i otići što dalje s reprezentacijom na Euru. Često se sjetim s koliko sam emocija proživljavao svaku utakmicu i pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pa onda doček… Bilo bi idealno nešto slično ponoviti i biti dio jednog takvog dočeka, samo ovaj put s druge strane, s pozornice.”

Zanimljivo pitanje na kraju, a odnosilo se i na sjajne uspjehe Nikoline sestre, Blanke. Kad bi morali birati između toga da osvojite medalju na Euru ili da medalju na OI uzme vaša sestra Blanka, što bi izabrali?
”Uf…, teško pitanje… Znam koliko bi Blanki značila medalja iz Tokija, to bi značilo i da je zdrava i da može skakati što joj ja naravno od srca želim, ali ipak biram medalju s Eura. Ona ih je osvojila jako puno, za nju bi to bila jedna u nizu, a meni bi bila prva…”, zaključio je Nikola Vlašić u velikom blagdanskom intervjuu za portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.