”Ništa više neće biti isto”: Što nas sve čeka kad za nekoliko dana nogometna lopta ponovno krene s centra

Foto: Snimka zaslona

Zbog pandemije koronavirusa u sportu će se dogoditi brojne promjene, kao uostalom i u tzv. normalnom životu. Ne bez razloga nas konstantno mediji ”bombardiraju” tvrdnjama kako poslije ove krize ”više ništa neće biti isto”, i neće, oni koji su izuzetno bogati bit će još bogatiji, poput, primjerice trenutno najbogatijeg čovjeka na svijetu. Kad jednom krene cijepljenje njemu će sjekira u med pasti, kako se to pučki kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od promjena danas je već na snazi u nogometu, a o čemu se izjasnila FIFA-a, koja je priopćila da je uvela privremenu promjenu člana trećeg Pravila nogometne igre. Na osnovu te odluke u nogometu je uvedena mogućnost pet izmjena, a o čemu smo već pisali, umjesto tri dosadašnje. Naravno, postoje i neka ograničenja u korištenju ovog propisa. Naime, krovna svjetska nogometna organizacija je odlučila da se, a kako se ne bi trošilo previše vremena, pet izmjena na koje svaka momčad ima pravo moraju se obaviti u najviše tri trenutka zbog kojih bi se utakmica prekinula.  Četvrti termin za izmjene ostaje poluvrijeme, s obzirom da se tada neće prekidati susret.

Krovna svjetska nogometna organizacija priopćila je da je privremena odluka na snazi od ovog trenutka, a da je mogu, ali i ne moraju, primjenjivati organizatori natjecanja diljem svijeta. Drugim riječima, domaća će prvenstva, savezi koji organiziraju Kup i druga natjecanja, kao i kontinentalne organizacije, kao što je UEFA, za svako natjecanje ponaosob odlučivati hoće li se dopustiti pet izmjena ili će kao i do sada ostati tri izmjene.

Tko odluči primijeniti izmijenjeni članak 3 Pravila nogometa, ukoliko u svom natjecanju ima predviđene produžetke, ako je ranijim propisima u njima bila moguća dodatna izmjena imat će pravo i sada na dodatnu zamjenu igrača, odnosno, čak šest na utakmici.  Opća je ideja da se većim brojem izmjena igrača smanji rizik od ozljeda igrača, koji su, od sredine ožujka bez natjecateljskih susreta. Pauza je, dakako, uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sada stvari stoje brojne europske zemlje polako popuštaju mjere koje su uvedene kako bi se ograničilo širenje koronavirusa. Očekuje se da će uskoro krenuti i nogometna natjecanja. Bundesliga već za nekoliko dana, Prva hrvatska nogometna liga početkom lipnja.

Podsjetimo na kraju kako je FIFA ovog petka donijela odluku da se i VAR tehnologija privremeno može prestati koristiti, ako organizatori tako odluče, ali tamo gdje se VAR bude primjenjivao primjenjivat će se pravila o video – sucu, kao i prije pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.