Nosio je hrvatsku vrpcu: Tko je ‘legitimni’ nasljednik Darija Srne?

Foto: fah

Kapetan Vatrenih, sada već bivši, Darijo Srna, emotivnim pismom se oprostio od vatrenog dresa koji s velikim uspjehom nosio proteklih 15 godina. Za hrvatsku reprezentaciju Srna je odigrao 137 utakmica, postigao 22 pogotka i igrao na čak šest velikih natjecanja, dakle, dva svjetska i četiri europska prvenstva, u tih šest natjecanja Hrvatska je samo dva puta prošla skupinu, oba puta ispala je nakon nesretnog spleta okolnosti, protiv Turske 2008. i protiv Portugala osam godina kasnije u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je zanimljivo, a vezuje se uz kapetana Srnu, odnosi se na činjenicu da je kapetan ukrajinskog Šahtata 68 puta nosio dres Vatrenih kao kapetan, čime je prestigao legendarnog kapetana iz devededesetih, Zvonu Bobana, koji je kapetansku traku nosio 48 puta, ali koji je iz objektivnih razloga zabilježio i puno manje nastupa za Vatrene od Srne. I Srna i Boban imaju više “kapetanskih” utakmica od Nike Kovača, igrača i bivšeg vatrenog izbornika koji je kapetan bio na 43 utakmice.

Iako su se u medijima nakon odlaska Srne pojavile nove spekulacije oko toga tko će naslijediti kapetana, mada se Luka Modrić nameće kao logičan izbor, činjenica je da je Modrić dobio povjerenje izbornika Ante Čačića na prijateljskoj utakmici protiv Mađarske u sam osvit Europskog prvenstva. Bilo je to u Budimpešti 26. ožujka 2016. godine, a na travnjaku su u to vrijeme bili Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić, međutim, nije bio igrač Barcelone Ivan Rakitić, koji se također, zajedno sa spomenutom dvojicom, nameće kao jedan od legitimnih izbora izbornika za novog kapetana. Kapetan nacionalne momčadi mora biti osoba koja će imati povjerenje izbornika, ali i igrača, na neki način spona momčadi, svlačionice i čelništva HNS-a.

Naravno, ako ćemo realno, nakon Srne, s obzirom na postignuto s Realom zadnjih godina, malo tko ima Modrićev autoritet. Luki Modriću nedostaje tek veliki rezultat s Vatrenima kako bi s pravom kandidirao, a onda i pobijedio, u izboru za najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena.  Nije to pretenciozno reći ako pogledamo što je Real s njim napravio i koja je njegova uloga u tome bila, pa i u nedavno Superkupu,trofeju koji je kraljevski klub osvojio bez Cristiana Ronalda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme izbornika Čačića sjajni branič Vatrenih Vedran Ćorluka tri je puta bio kapetan reprezentacije, Luka Modrić dva, dok su tu čast jednom imali Mario Mandžukić, Ivan Rakitić i Šime Vrsaljko. Naravno, za Vrsaljka još uvijek ima vremena. Igrač Ateltico Madrida nakon odlaska Srne tek treba izboriti prvu postavu Vatrenih, a onda, kroz koju godinu, i kapetansku vrpcu. Zanimljivo, Šime Vrsaljko glavni je kandidat za poziciju u momčadi koju je dosad Srna pokrivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.