‘Nova Hrvatska’ u koju ‘treba vjerovati’: Egipat ispit zrelosti hrvatske rukometne mladosti!

Foto: fah

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras od 20:45 sati igra ključnu utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Osmina finala prva je stepenica nokaut faze, nakon koje nema povratka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana na pitanje tko bi u jednoj takvoj utakmici bio favorit odgovor ne bi trebalo dugo tražiti, malo tko ne bi prstom uperio na Hrvatsku. No, onda je došla posljednja utakmica grupne faze protiv aktualnog prvaka Europe reprezentacije Njemačke i sav optimizam je splasnuo, ne toliko zbog poraza, i oni su sastavni dio igre, već ponajprije zbog nemoći koju je naša reprezentacija pokazala na prvoj velikoj zapreci na Svjetskom prvenstvu, niti jednog trenutka, pa čak ni onda kada su naši rukometaši smanjili na samo dva pogotka zaostatka, nije bilo upitno tko će pobijediti. Hrvatska, nažalost, niti jednog trenutka nije ozbiljnije zaprijetila prvacima Europe.

Presudila je katastrofalna igra u napadu, Domagoj Duvnjak odigrao je jednu od najlošijih utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije, a on je trebao biti ključni čovjek bitke s Njemačkom. Drugi će reći da je zapravo presudila njemačka kvaliteta te da bi utakmica završila istim ili sličnim rezultatom bez obzira što napravio izbornik Željko Babić.

Poslije uvjerljivog poraza od Njemačke igrači su i sami povukli ručnu kočnicu, nema više samouvjerenosti, pa i duhovite bahatosti kojom su hrvatski rukometaši uoči velikih utakmica znali zabavljati javnost, nema bombastičnih izjava. Svi su, više ili manje, svjesni slabosti, ali i prednosti ove rukometne generacije. Malo tko od navijača vjeruje u medalju, no, istovremeno nema puno onih koji ne vjeruju u perspektivu. Naime, reprezentacija Hrvatske mlađa je po prosjeku godina puno od nekih najmoćnijih rukometnih reprezentacija na SP-u, posebno se to odnosi na Njemačku. Tim je po takvu reprezentaciju neugodnije saznanje kada u posljednji trenutak zbog objektivnih razloga, kao što su ozljede, iz stroja ispadne više igrača koji su trebali biti stupovi igre koja bi pružila kakvu-takvu nadu u novo odličje. No, zato većina igrača, poput Tina Kontreca, vjeruje da bi fizička spremnost trebala biti na strani hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neki su se dečki oprostili, neke su odstranile ozljede, imamo praktički novu sedmorku. Ali svi koji su u Francuskoj zasluženo su u sastavu. Fizička pripremljenost bila je najmanji problem budući da smo svi u pogonu. Najbitnije je bilo da uigramo i pohvatamo sve izbornikove zamisli. Vjerujem da smo uspjeli”, rekao je Kontrec za Večernji list. Koliko Hrvatska zapravo može još uvijek ne znamo, u prave mogućnosti “nove Hrvatske” nije siguran čak ni izbornik Željko Babić, koji je nakon poraza od Njemačke rekao da će se vrlo brzo vidjeti koliko je stvarni maksimum reprezentacije koja je stigla na Svjetsko prvenstvu u Francuskoj.

S obzirom kako je Egipat protivnik po mjeri Hrvatske, protiv koga Hrvatska može igrati, kojeg Hrvatska može pobijedui, ima li bolje prilike za dokazivanje i utvrđivanja granice maksimuma od osmine finala s Egiptom? Njemačka može biti pokazatelj, ali i ne mora, naime, utakmica protiv Njemačka u rezultatskom smislu nije značila puno, iako nitko ne voli gubiti.

Podsjetimo, ako Hrvatska večeras svlada Egipat u osmini finala u četvrtfinalu čeka Španjolska, koja je puno teže nego što se očekivalo svladala Brazil. Kako neki mediji navode, a s obzirom na mladost nekih naših igrača, ovo je “nova Hrvatska u koju treba vjerovati…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.