Održano saslušanje na američkom Vrhovnom sudu o slučaju javne molitve školskog trenera na terenu

trener
Foto. snimka zaslona

Američki Vrhovni sud saslušao je u ponedjeljak usmene argumente, koji su trajali gotovo dva sata, u predmetu koji se tiče prava bivšeg srednjoškolskog nogometnog trenera na molitvu na terenu, izvještava Catholic News Agency.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerske slobode

Obje strane u predmetu Kennedy protiv školskog okruga Bremerton tvrde da se slučaj odnosi na vjerske slobode. Bivši trener Joseph Kennedy naglašava svoje pravo na vjersku slobodu, a njegov bivši poslodavac, srednja škola Bremerton, navodi vjersku slobodu učenika.

Kennedy, kršćanin, izgubio je posao kao državni nogometni trener u Bremertonu u Washingtonu jer je odbio prestati moliti na igralištu nakon utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Vrhovni sud SAD-a odbacio tužbu homoseksualnog para protiv slastičara koji im je odbio napraviti tortu za ‘vjenčanje’

Ugovor mu nije produžen

“Kada je trener Kennedy kleknuo na veznom redu nakon utakmica kako bi izrekao kratku molitvu zahvale, to je bilo njegovo privatno vjersko izražavanje”, rekao je Paul D. Clement, Kennedyjev odvjetnik, tijekom usmene rasprave. “Taj privatni vjerski izraz bio je dvostruko zaštićen klauzulama o slobodnom vježbanju i slobodi govora.”

Kennedyjev slučaj datira iz 2015. godine kada ga je srednja škola Bremerton poslala “na čekanje”. Škola mu potom nije produžila ugovor za sljedeću sezonu. Kennedy je podnio tužbu kako bi upozorio na svoje pravo “da djeluje u skladu sa svojim iskreno vjerskim uvjerenjima tako što izriče kratke, privatne molitve zahvale na kraju nogometnih utakmica”, navodi se u njegovom podnesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudski slučaj se nastavlja, a usredotočuje se na pitanje ima li pravo zaposlenik javne škole sam izgovarati kratku, tihu molitvu dok je u školi i vidljiv učenicima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.