Vrhovni sud SAD-a odbacio tužbu homoseksualnog para protiv slastičara koji im je odbio napraviti tortu za ‘vjenčanje’

Foto: Lindsay Pierce, The Denver Post

Vrhvovni sud SAD odlučio je sa sedam glasova za i dva protiv, u slučaju koji nikad nije niti trebao doći do najviše sudske instancije: Slastičar Jack Phillips, vlasnik slastičarnice “Masterpiece Cakeshop”, nije dužan ispeći svadbenu tortu za homoseksualni par koji ju je, iako je znao za njegova kršćanska načela, naručio baš od njega. Kršćanske udruge poput Katoličke lige pozdravile su presudu kao poraz “gay nasilništva”, kako je ispred spomenute Lige rekao Bill Donahue, i pobjedu slobode savjesti i uvjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda vrhovnog suda u slučaju MASTERPIECE CAKESHOP, LTD., ET AL. v.
COLORADO CIVIL RIGHTS COMMISSION ET AL.

Tužitelj je u ovom slučaju bilo povjerenstvo države Colorado za ljudska prava, a tuženi spomenuti Jack Phillips i njegova slastičarnica. Ustav SAD-a, po presudi, ne omogućava povjereniku za ljudska prava da naredi vlasniku slastičarnice da ispeče, protiv svoje volje, kolač za ‘istospolno vjenčanje’. Usput, taj isti povjerenik za ljudska prava je proglasio Phillipsova kršćanska uvjerenja o braku “vrijednim prezira”. Što otvara pitanje ljudskih prava kršćana u SAD, i njihove diskriminacije od strane ne slastičarnice već – državnih vlasti, što je nešto sasvim drugo.

Neprijateljski odnos prema vlasniku slastičarnice zbog vjere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to je presudio i Vrhovni sud, koji je u presudi naveo kako je Povjerenstvo za građanska prava pokazalo neprijateljstvo prema slastičaru zbog njegovih vjerskih uvjerenja, naročito jer su ustvrdili kako su mu vjerska uvjerenja samo izgovor za “homofobiju”. Presuda je pobjeda za slastičara Jacka Phillipsa, koji se pozvao na svoja uvjerenja, ali i vjerojatni presedan u vezi širih ustavnih pitanja o vjerskim slobodama. U anglosaksonskom pravnom sustavu, sve se bazira na presedanima – prethodnim odlukama sudova, pa će tako i ova presuda moći biti upotrijebljena na nižim sudovima u budućim sporovima.

Zanimljivo je da je isti Vrhovni sud u istom sastavu pred tri godine presudio kako je ‘istospolni brak’ legalan na cijelom teritoriju SAD-a. No, nova presuda uvažava i one koji imaju vjerske rezerve spram ‘istospolnih brakova’.

Phillips je vlasnik slastičarnice od 1993, i nikad nije skrivao da postoje stvari koje ne želi raditi jer se kose s njegovim vjerskim uvjerenjima. “Nisam želio trošiti svoj talent da bih stvarao stvari koje idu protiv moje vjere”, rekao je lani u intervjuu za CNN, i napomenuo kako nikad nije radio niti kolače za proslavu “noći vještica”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud SAD-a preispitat će slučaj slastičara koji je dobio novčanu kaznu jer nije ispekao tortu za gay vjenčanje

No 2012. godine, David Mullins i Charlie Craig ušli su u slastičarnicu i zamolili Phillipsa da im napravi tortu za za njihovo ‘istospolno vjenčanje’, i to u – drugoj saveznoj državi! Što je kod brojnih komentatora koji su pratili slučaj pobudilo sumnju da su Mullins i Craig ciljano išli Phillipsu, znajući da on ne radi ništa suprotno svojim vjerskim uvjerenjima, u nadi da će tako dobiti materijal za tužbu, i eventualno izvući veliku odštetu. Jer, tko naručuje svadbenu tortu iz drugog grada, kamoli druge savezne države?

Antidiskriminacijski zakoni i prava vlasnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To podsjeća na slučaj britanskog gay para koji se prijavio u mali privatni hotel u Cornwallu, kojeg je držao stariji bračni par kršćana, luterana, koji je na svojim stranicama izričito navodio kako se radi o obiteljskom hotelu koji ne prima vanbračne parove. Oni su rezervirali sobe, no hotel ih je odbio, a presudom su vlasnici ostali bez svega i pod stare dane praktički na ulici, zbog “diskriminacije”. Stvar ne bi bila tako dramatična da se ne radi o hotelu koji je bio vrlo jasan oko toga koga prima, pa je jasno da je rečeni “bračni par” homoseksualaca mogao otići u bilo koji susjedni hotel koji ima drukčiju politiku, odnosno da su ciljano išli tamo gdje su znali da će imati temelja za tužbu koju su, na žalost, i dobili: Antidiskriminacijski zakoni su ukinuli stoljećima staru praksu u anglosaksonskom svijetu, gdje je na zidovima ugostiteljskih objekata nerijetko visilo upozrenje “pridržavamo pravo da odbijemo poslužiti”.

Phillips je inače dvojici muškarac ponudio prodati bilo koje druge kolače, od gotovih koje je imao, ali je odbio raditi svadbenu tortu s porukom po narudžbi zbog svojeg uvjerenja da istospolni brak nije brak. “No kad sam im to ponudio, obojica su se okrenuli i izletjeli van iz slastičarnice”, rekao je.

Slastičari koji su kažnjeni jer nisu ispekli kolač za lezbijsko ‘vjenčanje’ iznenadili svojom porukom

Mullins i Craig su potom podnijeli tužbu preko Povjerenstva za ljudska prava države Colorado, koje je presudilo u njihovu korist pozivajući se na antidiskriminacijske zakone. Potom je Phillips otišao na apelacijski sud, rekavši kako je njihov zahtjev da im napravi kolač za vjenčanje povrijedio njegovu slobodu govora i vjerske slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je presudio kako je antidiskriminacijski zakon neutralan i generalno primjenjiv na slučaj te kako izrada kolača nije značila “podršku bilo kakvom specifičnom vjerskom pogledu” te kako se radilo o diskriminaciji temeljem seksualne orijentacije. “Ne radi se o kolaču, nego o nama”, rekao je jedan od gay para, Mullins, prošle godine u intervjuu. “Radi se o pravi homoseksualaca da budu jednako usluženi”.

Trump na strani Phillipsa, Demokrati protiv

“Torta po narudžbi za vjenčanje nije običan kolač; njegova svrha je prenijeti prouku, on nije samo utilitarni predmet namijenjen jelu nego i artistička kreacija”, rekao je na sudu odjvjetnik Noel Francisco. “Prema tome, vlada ne bi smjela prisiljavati umjetnika da se izražava prema zakonima koji propisuju sadržaj: Slikara ne možete natjerati da slika, pjesnika ne možete natjerati da piše”, rekao je.

“Alijansa za obranu slobode”, koja je na sudu zastupala Phillipsa, pozdravila je presudu, a njena predstavnica Kristen Wagoner  kaže: “Jack poslužuje sve goste; on je jednostavno odbija izraziti poruke ili slaviti događaje koje su u suprotnosti s njegovim najdubljim uvjerenjima. Kreativni profesionalci koji poslužuju sve ljude bi trebali imati slobodu da u svojim kreacijama budu dosljedni svojim uvjerenjima, bez da im se zbog toga prijeti kaznom od strane vlasti”.

VIDEO: Patrick Stewart podržao irsku katoličku obitelj koja je odbila sudjelovati u kampanji za ‘gay brak’

Ona je spomenula i kako će “slučaj imati utjecaja na brojne buduće presude. Tako sustav funkcionira”. “Imali smo dugu, šestogodišnju bitku, u kojoj su trpjeli njegov obiteljski posao, njegovi prihodi, u kojoj smo bili suočeni s brojnim telefonskim pozivima i u kojoj smo pokušali zaštiti njegovu obitelj.

No s druge strane, Louise Melling, iz Američke udruge za građanske slobode, naglašava kako je presuda donesena s uskom većinom (7:2, što je ipak više nego odluka o istospolnim brakovima!) i kako je Vrhovni sud odbacio presudu nižeg suda, koji je osudio Jacka Phillipsa na plaćanje velike odštete istospolnom paru, temeljem “jedinstvenih momenata vezanih samo za ovaj slučaj”.

No sudac Vrhovnog suda Anthony Kennedy je napisao kako je “neprijateljski stav komisije za ljudska prava Colorada prema Phillipsu nije bio u skladu s prvim amandmanom ustava SAD (sloboda govora)”. Dvije sutkinje, Ruth Bader Ginsburg, i Sonia Sotomayor, su pak dale izdvojeno mišljenje: “Kad par kontaktira slastičarnicu za tortu za vjenčanje, oni traže proizvod koji slavi njihovo vjenčanje, ne istospolni brak”, rekle su.

Presudi se izričito suprotstavila senatorica Nancy Pelosi, koja je jedna od vođa Demokrata u Kongresu, i napala “diskriminatorne prakse koje se skrivaju iza vjerskih sloboda”. No zato je presudu u Tweetu pozdravio Donald Trump jr., sin predsjednika Trumpa.

Odbijen LGBT zahtjev da slastičarka ili mora napraviti tortu za ‘gay vjenčanje’ ili ne smije više raditi

U nevezanom slučaju, u veljači ove godine sud u Kaliforniji je presudio da jedna druga slastičarnica, Tastries Bakery  u Bakersfieldu, nije dužna napraviti tortu za istospolno vjenčanje dviju lezbijki, ali je presudio da im mora prodati druge kolače ako žele.

“Cathy nikad ne bi diskriminirala nikog tko je ušao u njenu slastičarnicu”; rekao je Charles LiMandri iz Zaklade za obranu slobode savjesti, religijske neprofitne konzervativne organizacije, “Ona će poslužiti svakog pa i istospolne parove, no nikad neće koristiti svoj talent da bi izrazila poruku koja nije u skladu s njenim vjerskim uvjerenjima”, odlučio je sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.