Odbijen LGBT zahtjev da slastičarka ili mora napraviti tortu za ‘gay vjenčanje’ ili ne smije više raditi

Foto: Barrios, The Californian

Državni sudac zadao je teški udarac sve većemu progonu vlasnice jedne kršćanske slastičarnice koju tuže kalifornijski dužnosnici. Vlada je podnijela neočekivani zahtjev za privremenu zabranu pristupa protiv Cathy Miller, slastičarke koja pravi torte i vlasnicu slastičarnice Tastries Bakery, kako bi joj se zabranila “prodaja bilo kakvih proizvoda koje ne žele prodati nekome”.

Vlada je zatražila sudski nalog da se Cathy Miller prisili na izradu torti za ‘vjenčanje’ osobama istog spola, premda bi to kršilo njezina vjerska uvjerenja do kojih istinski drži. Zaklada za obranu slobode savjesti brani Miller i stala je jutros u njenu obranu tijekom saslušanja pred sudom.

Predsjednik i glavni savjetnik Zaklade, Charles LiMandri, izjavio je:
“Vlada je podnijela ovaj nepotreban zahtjev protiv Cathy bez prethodnog upozorenja, prisiljavajući je pritom da se žurno pripremi u manje od 12 sati. Ovakav neprofesionalizam samo je još jedan primjer progona LGBT aktivista i njihovih saveznika u vladi kojemu je cilj stvaranje pritiska na Cathy zbog njenih kršćanskih uvjerenja.”

Prošlog su kolovoza dvije LGBT aktivistice ušle u Tastries kako bi navodno naručile tortu za ‘vjenčanje’, iako su se ‘vjenčale’ prošloga prosinca. Miller je paru pristojno dala na znanje da bi izrada torte po narudžbi za proslavu ‘istospolnog vjenčanja’ kršila njena vjerska uvjerenja po pitanju braka. Zatim je preporučila obližnju slastičarnicu koja bi mogla izraditi njihovu tortu. Žene su odmah izašle i obratile se društvenim medijima kako bi objavili što se dogodilo.

To je zatim izazvalo poruke mržnje i prijetnje smrću usmjerene prema Miller i njenim zaposlenicima. Dva mjeseca kasnije žene su podnijele prigovor Kalifornijskom odjelu za pravedno zapošljavanje i stanovanje koje provodi državni zakon o građanskim pravima, prema kojemu je protuzakonito odbiti izvršavanje usluge ljudima zbog njihove seksualne orijentacije. Odjel je proveo službenu istragu nad Miller i tražio od nje da odgovori na više od četrdeset pitanja osobne i poslovne prirode.

Sudac je odbio privremenu zabranu pristupa iz tri razloga:
(1) Još nije saslušao Cathy Miller da čuje njenu stranu priče o tome što se dogodilo;
(2) Nije postojao razlog hitnosti koji bi opravdao privremenu zabranu pristupa jer je lezbijski par htio tortu za vjenčanje prošlog kolovoza, a od tada je postojalo samo medijsko izvješćivanje o tom incidentu; te
(3) Uvidio je da se slučaj tiče temeljnih prava obiju stranki pred sudom.

Sudac je zakazao saslušanje slučaja za 2. veljače 2018. godine. U međuvremenu će Zaklada za obranu slobode savjesti podnijeti odgovore na pitanja Kalifornijskog odjela za pravedno zapošljavanje i stanovanje.

“Nije slučajno da se novi napad Kalifornijskog odjela za pravedno zapošljavanje i stanovanje na Cathy dogodio dok Vrhovni sud razmatra sličan slučaj slastičara za torte, Jacka Phillipsa, u Coloradu. Napad na vjersku slobodu i slobodu savjesti jednostavno je zapanjujuća. Međutim, ni Cathy ni mi se ne predajemo — sloboda svih Amerikanaca je u pitanju”, rekao je Charles LiMandri.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: www.fcdflegal.org