Odvjetnik Karačić o promjenama u zakonu koji se tiče navijača: ‘Suluda je tolika represija i nadam se da izmjene neće proći’

Foto: Fah

Ministarstvo unutarnjih poslova je u ponedjeljak pustilo zakonske izmjene koje će još postrožiti Zakon o sprečavanja nereda na sportskim terenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Davorin Karačić, koji često zastupa navijače pred sudovima, smatra da je to nepotrebno.

Posebno spornom smatra odredbu po kojoj će navijačima koji idu na stadion ili druga sportska natjecanja moći zabraniti pristup i kazniti ih s 2000 do 15.000 kuna ako imaju odjevne predmete koji se mogu iskoristiti za prikrivanje identiteta – bile to kape, marame, šalovi…

Karačić kaže da je i dosad policija kažnjavala ljude koji su po zimi na stadionu, da nisu napravili nikakav prekršaj, prekrili usta šalom ili maramom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naš zakon je najrepresivniji u cijeloj Europi. I policija ga redovno tumači na štetu navijača. Sada će moći zaustaviti u Hrvatskoj navijača koji kreće na utakmicu reprezentacije u inozemstvo ako procjene da se nosi odjeća i šalovi koji mogu poslužiti za maskiranje. Pa mi kao da smo Sjeverna Koreja”, kaže za 24sata.

Jedna od odredbi je i da navijač može dobiti kaznu i zabranit će mu se pristup sportskom natjecanju ako odbije alkotest ili test na drogu. Dosad je bilo zabranjeno ulaziti na stadion s više od 0,5 promila alkohola u krvi, ali ako je navijač odbio alkotestiranje – nije bilo pomoći, a sada odmah slijedi zabrana ulaska na stadion.

“Policija definitivno pretjeruje i stanje sigurnosti na našim stadionima je definitivno bolje nego većini zemalja i istočne i zapadne Europe. U bivšoj Jugoslaviji si manje mogao nastradati ako si snimao vojne objekte nego po ovim izmjenama zakona. Suluda je tolika represija i nadam se da izmjene neće proći”, zaključio je Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.