(VIDEO) Ministar Bošnjaković ne misli pokrenuti stegovni postupak protiv zadarskog suca: ‘Ne vidim nijedan element da bih takvo nešto napravio’

Zagreb, 15.10.2019 - Ministar pravosuða Dražen Bošnjakoviæ (na fotografiji) dao je izjavu za medije povodom dogaðanja vezanih uz postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru u kojem je žrtva maloljetna osoba. foto HINA/ Zvonimir KUHTIÆ/ zk

”Ponekad mediji donose presudu bez da znaju sve činjenice. To nije dobro. Ovo je jedan poseban predmet koji je doveo do unezvjerenosti čitavog društva, ali to se reflektira na žrtvu. I sudac koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost”, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u povodu događaja vezanih uz postupak zbog grupnog silovanja koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru.

> Državno odvjetništvo podnijelo žalbu protiv rješenja suca koji je osumnjičene za silovanje pustio na slobodu

> O stravičnom silovanju djevojčice u okolici Zadra oglasilo se Ministarstvo pravosuđa: ‘S osobitom pozornošću ćemo pratiti tijek postupka i odluke’

Bošnjaković je tako potvrdio da je sudac Ivan Marković koji je pustio osumnjičenike da se brane sa slobode primio je ozbiljne prijetnje i za njega zatražena zaštita.

“Ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije, to neću. Ako i je pogriješio, postoji postupak po pravnim lijekovima. Državni odvjetnik je podnio žalbu. Izvanraspravno vijeće suda odlučit će o tome. Sudac je donio odluku u okviru svojih ovlasti, obrazložio je, njegovo viđenje stvari je takvo. Ja u to ne mogu ulaziti, ja nemam pravo gledati u spis. Sve ono što je obavljeno i što se govori o tome događaju zaista zvuči vrlo loše. U svemu tome treba pokušati osigurati mir, prvenstveno radi maloljetnice, radi potencijalne žrtve. To što se objavljuju podaci, koji su tajni, s obzirom na to da se radi o maloljetnicima, to jako šteti isključivo žrtvi. Treba dopustiti sudu da odradi svoj posao. Postoje mehanizmi da se reagira na pravi način. Vjerojatno je da neće biti potrebe da idem u Zadar, vjerujem da će sud u zakonitim rokovima donijeti odluke koje treba donijeti povodom pravnih lijekova”, rekao je Bošnjaković prenosi HRT.

“Treba voditi računa o žrtvi. Treba utvrditi činjenice, provesti dokazni postupak. Koliko god poštujem postupke i vijesti gdje su mediji mnoge stvari otkrili, koje ne bi bile otkrivene, ovo je specifičan postupak”, dodao je ministar.

Bošnjaković je istaknuo da će postupak biti složen te da ne može znati koliko će trajati. Uz to, Bošnjaković je kazao kako ne može ocjenjivati je li sud pogriješio puštanjem osumnjičenih da se brane sa slobode jer bi to značilo da se miješa u rad pravosuđa.

“Ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije – to neću. To bi značilo da se miješam i ulazim u zonu neovisnog pravosuđa. Ako je sud i pogriješio, postoji postupak po pravnim lijekovima”, rekao je.

Podsjetio je i kako je žalbu na puštanje petorice mladića da se brane sa slobode podnio državni odvjetnik te da će ih vjerojatno podnijeti i oni kojima su izrečene mjere opreza, a izvanraspravno vijeće suda odlučit će o tim pravnim lijekovima.

“Sudac je donio odluku u okviru svojih ovlasti, on je odluku obrazložio, njegovo je viđenje stvari takvo, ja u to ne mogu ulaziti”, kazao je Bošnjaković dodavši kako on nema uvida u spis ali da sve što je objavljeno o tom slučaju zvuči vrlo loše.

Što se tiče stegovne odgovornosti suca, Bošnjaković ističe da on ima takve ovlasti, ali da u ovoj fazi postupka ne vidi nijedan element da bi takvo nešto napravio.

“Sustav mora poslati snažnu poruku da je tako nešto neprihvatljivo u društvu i oni koji tako nešto počine će biti najstrože kažnjeni”, poručio je ministar.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jutros je osudio monstruozni slučaj, no pozvao je javnost na strpljenje.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je osumnjičene pustio na slobodu uz mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković obratio se javnosti u ponedjeljak kako bi objasnio zašto su mladići pušteni na slobodu.

Prema prijavi, silovanja su snimili mobitelom te je snimkama ucjenjivali godinu dana kako bi od nje iznudili nove odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njezinim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane.

U subotu su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu. Svi su pušteni da se brane sa slobode, iako žive u istom mjestu kao i maloljetnica.

“Sudac je procijenio da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema”, kazao je Visković, dodavši da su u petak privedena petorica mlađih punoljetnika, dobi od 18 do 20 godina.

“Nakon što ih je ispitao, sudac istrage ih je pustio uz mjeru opreza. Procijenio je da nema opasnosti od ponavljanja djela, a istražni zatvor zamijenio je mjerama opreza, jer postoji opasnost od utjecanja na žrtvu”, rekao je Visković, dodavši da mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno.

Županijsko državno odvjetništvo će se žaliti na ovu odluku suda, a Visković je rekao da će o njoj brzo biti odlučeno. “S obzirom da će se žaliti isključivo državni odvjetnik, moglo bi biti brzo. Ne znamo hoće li se osumnjičenici žaliti na mjere opreza”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT