OI Rio: Dvostruki olimpijski pobjednici Francuzi izborili plasman u treće uzastopno finale – igrat će s Dancima

Foto: fah

U finalu olimpijskog turnira rukometaša igrat će Francuska i Danska, branitelji naslova Francuzi su u prvom polufinalu svladali europske prvake Nijemce sa 29-28 (16-13), dok su Danci u drugom polufinalu također sa 29-28 (16-15; 25-25), ali nakon produžetka pobijedili Poljake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruki olimpijski pobjednici Francuzi izborili su plasman u treće uzastopno finale u dramatičnoj završnici u kojoj je presudio pogodak Daniela Narcissea dvije sekunde prije kraja utakmice. Francuska je u 41. minuti imala velikih sedam golova prednosti (22-15), no europski prvaci su sjajnom završnicom minutu prije kraja susreta izjednačili na 28-28. Na njihovu žalost, nisu uspjeli obraniti zadnji napad i Francuska će sada imati priliku osvojiti treće uzastopno zlato što nikome nije uspjelo.

Francusku su do pobjede predvodili Narcisse sa sedam golova, Valentin Porte s pet, te Nikola i Luka Karabatić sa po pet pogodaka. Odličan je bio i Thierry Omeyer sa 12 obrana. U redovima njemačke vrste najefikasniji su bili Uwe Gensheimer sa 11 i Julius Kuhn s osam golova.

Danska je do svog prvog finala na OI stigla nakon 70 minuta borbe s Poljskom. Ključnim se pokazao početak produžetka kada su Danci s igračem manje postigli dva pogotka i poveli sa 27-25. U tim trenucima sjajan je na vratima bio Niklas Landin koji je obranio dvije teške lopte, a zatim je Morten Olsen pogodio i za 28-25. Nakon prvih pet minuta produžetka bilo je 29-26 za Dansku, a bi u drugih pet minuta Poljska stigla na 29-28, ali posljednji gol postigla je 15 sekundi prije kraja pa su danski igrači uspjeli sačuvati loptu do završne sirene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najefikasniji u sastavu Danske bili su Mikkel Hansen sa 10 i Morten Olsen sa sedam golova, dok je Landin sakupio 13 obrana. Poljskoj nije dovoljno bilo niti čak 19 obrana fenomenalnog Piotra Wyszomirskog niti sedam golova Karola Bieleckog.

Danska je već samim ulaskom u finale osigurala prvu mušku rukometnu medalju na OI, dosada joj je najbolji plasman bilo četvrto mjesto iz Los Angelesa 1984.

Francuska i Danska već su se susrele u Riju u skupini prije četiri dana kada je Francuska bila uspješnija sa 33-30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale između Francuske i Danske na programu je u nedjelju od 19 sati po hrvatskom vremenu, dok će Njemačka i Poljska igrati za broncu također u nedjelju od 16.30 sati. Njemačka je posljednju medalju na OI osvojila u Ateni 2004. kada je bila druga, dok je jedina poljska rukometna medalja dosada bronca iz Montreala 1976.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.