Otvaranje Svjetskog prvenstva ‘svemirskom loptom’: Ruski kozmonaut Oleg Artemjev odnio loptu na svemirsku postaju

Foto: Twitter

Prva utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu između Rusije i Saudijske Arabije u četvrtak na moskovskom Lužnikiju bit će odigrana sa “svemirskom loptom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica će se igrati s loptom koju su ranije na Međunarodnoj svemirskoj postaji koristili kozmonauti.

Ruski kozmonaut Oleg Artemjev je loptu ponio sa sobom kada se u ožujku pridružio posadi Međunarodne svemirske postaje.

U videozapisu koji je objavila ruska državna agencija za istraživanje svemira Roskosmos Artemjev i njegov kolega Anton Škaplerov, demonstrirali svoje nogometne vještine kada su zaigrali nogomet u svemiru. Kozmonauti su se vratili na Zemlju 3. lipnja, noseći sa sobom i loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svjetskom prvenstvu u Rusiji igrat će se loptom Telstar 18 koja je kreirana po uzoru na prvu adidas Telstar loptu koja je korištena 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Ime originalne lopte Telstar nastalo je kao skraćenica od “star of television” s obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo u Meksiku bilo prvo koje se širom svijeta prikazivalo na televiziji. Danas ikona, Telstar 1970 bila je napravljena s dodatnim crnim panelima kako bi se lopta bolje istaknula na crno-bijelim televizijskim prijenosnicima čime je zauvijek promijenjen dizajn nogometnih lopti.

Klasik je oživljen novim dizajnom panela s metalik printom i efektom grafičke teksture uz najmoderniju tehnologiju u proizvodnji lopte. Po prvi puta u povijesti u službenu nogometnu loptu Svjetskog prvenstva ugrađena je tehnologija NFC čipa čime Telstar 18 postaje najinovativnija lopta ikada. Čip omogućava interakciju s loptom pomoću pametnog telefona pri čemu korisnik dobiva pristup ekskluzivnom sadržaju i personaliziranim informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.