Luka Mlinarić: ‘Izbornim sustavom 8 mjesta u Saboru je zajamčeno uvijek istim ljudima koji ne moraju raditi ništa’

snimka zaslona

Luka Mlinarić, jedan od koordinatora građanske inicijative Narod odlučuje, sudjelovao je u emisiji Večernjeg TV zajedno s Arsenom Baukom iz SDP-a, Zlatkom Hasanbegovićem iz Neovisnih za Hrvatsku, te Miloradom Batinićem iz HNS-a.

On je na pitanje voditeljice Ive Puljić Šego vjeruje li državi, sumnja li da bi ih mogli oštetiti za neki potpis obzirom da je najavio da iz NO žele biti prisutni kod prebrojavanja listića, rekao da to uopće nije pitanje povjerenja prema državi nego to traže zato jer su jedna od dvije zainteresirane strane, pri čemu je Ministarstvo ta druga strana, i zbog sigurnosti žele imati svoje predstavnike kod prebrojavanja.

(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: ‘Očekujemo raspisivanje referenduma u rujnu!’

„Što se tiče samog prebrojavanja, napominjem da smo prema našim prebrojavanjima prikupili dovoljan potpisa broj za oba pitanja, oko 400.000, a što se tiče metode prebrojavanja i nama bi u korist išlo da se prebroji svaki potpis“, rekao je. Uzorak, kaže, može biti vrlo varijabilan i škakljiv.

“Očekujemo da ministarstvo prebroji glasove što prije”

„Mi potičemo Ministarstvo uprave i Sabor da taj posao odrade što prije. Ako smo mi mogli na volonterskoj bazi u roku od dva tjedna prikupiti sve potpisne knjige, prebrojati potpise, i u srijedu u 1 sat ćemo ih predati, onda smatramo da bi i Ministarstvo uprave sa svim resursima koje ima moglo to učiniti barem u tom istom roku“, kazao je.

Odbacio je ocjene da je referendum uperen protiv nacionalnih manjina, te rekao da je on protiv klijentelizma, političke trgovine i nepravednog političkog sustava. Bauk mu je odgovorio da nisu ništa promijenili, i da bi možda nešto promijenili da su ostavili zabranu predizbornog koaliranja kao u prvom pokušaju referenduma.

Voditeljica Ivana Puljić Šego je upitala nisu li već tri preferencijalna glasa jamstvo da se koalicijskom partneru neće moći jamčiti određen broj mjesta. „Upravo sam se na to htio referirati, obzirom da je gospodin Batinić rekao pozivajući se na struku a ne dajući nikakve argumente, u Ustavu ne stoji kako se mora regulirati predstavništvo nacionalnih manjina u Saboru, samo da se treba omogućiti, sve dalje je na zakonodavcu. Gospodin Batinić je rekao da bi se ovim dogodila situacija da imamo dva ranga saborskih zastupnika, nemamo li to već sada“, zapitao se Mlinarić, podsjetivši da su zastupnici nacionalnih manjina birani u posebnoj izbornoj jedinici i da im je rezervirano osam mjesta za jedne te iste ljude koji ne moraju napraviti ništa ne samo na političkom polju nego na polju zaštite nacionalnih manjina.

Hasanbegović: Pupovac je glavni generator antisrpskog raspoloženja, a izborni zakon anomalija kakva ne postoji nigdje na svijetu

Dijaspora je diskriminirana negativno, manjine pozitivno

Birani su s deseterostruko manjim brojem glasova od ostalih, rekao je.
Dijaspora je također posebna izborna jedinica, ali ih se ograničilo na tri mjesta, rekao je, i napomenuo kako birači u dijaspori ponekad moraju putovati tisućama kilometara kako bi ostvarili svoje pravo u najbližem konzularnom uredu, te kako nemaju jednako biračko pravo kao ostali građani.

Osvrnuo se i na praksu Vijeća Europe, odnosno OESS, koja u preporukama potiče da se predstavnici manjina trebaju uključiti u opći politički sustav. Podsjetio je da su manjine u europskoj praksi najbolje zastupljene kroz opći izborni sustav, a ne kroz privilegije i povlastice i kako oni kažu da su mjere kakve imamo u Hrvatskoj poželjne, ali privremenog karaktera. „25 godina nije privremeno, 25 godina je vrijeme u kojem se jedino može izroditi politički klijentelizam i politička trgovina. Privremene mjere kao takve da, da se predstavništvo uključi u politički život, ali sve preko toga je kontra svih preporuka međunarodnih organizacija.

Također se i sud u spomenutoj presudi iz 2011. pozvao na Venecijansku komisiju i ustvrdio da bi toj praksi trebalo stati na kraj. Što se birača manjina tiče, DIP je objavio da je svega 18 posto glasovalo za manjinske liste“, rekao je Luka Mlinarić i primijetio da pripadnici srpske i talijanske manjine najmanje glasaju za manjinske liste.

Luka Mlinarić odgovorio na najnovije otpužbe SDP-ovog Arsena Bauka

Bauk je ušao u polemiku rekavši da Srbi najviše glasaju za SDP, na što je Mlinarić upitao „Što vam to govori?“.

HNS je gubitnik izbora

Vezano uz predstavnike Hrvatske u Mađarskoj i drugdje, na što se referirao Batinić, Mlinarić je rekao kako oni u tim zemljama sigurno ne odlučuju o vladi i nisu jezičac na vagi koji je može rušiti. Rekao je da je HNS protiv inicijative jer je gubitnik izbora koji je opet u vladajućoj koaliciji, iako građani to nisu htjeli, i da je to ideja referenduma, a ne da se stvaraju neprirodne koalicije ispod stola za koje građani nikad ne bi dali svoj glas. HNS je uvijek u vladi s 1,5 posto glasova, rekao je.

Na pitanje koliko je potpisa prikupljeno rekao je da je za prvo referendumsko pitanje prikupljeno 400.000 potpisa, te je pojasnio kako su prebrojeni i provjereni potpisi. Konačan broj će biti u srijedu, rekao je i ponovio nadu da će brojanje biti obavljeno u dva tjedna, a Bauk mu je odgovorio da smatra da je rujan, kojem se nada, preoptimističan rok za referendum.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr