Otvoreno: Uspjeh reprezentacije iskoristiti za turizam, ali i promjenu mentalnog sklopa Hrvata

Foto: snimka zaslona

Vatreni ispisuju novu stranicu povijesti. Još su tri dana do finalne utakmice Hrvatska – Francuska. Zemlju doslovno trese nogometno ludilo, seizmolozi su zabilježili pojačano podrhtavanje tla nakon drugog gola i kraja utakmice. Hoćemo li biti svjetski prvaci, kako pobjede Vatrenih utječu na stanje nacije i kako njihove uspjehe možemo iskoristiti kao država koju sada svi traže na karti, govorilo se u  Otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je kako je promotivni spot u kojem se pojavljuju hrvatski nogometaši pušten u studenom prošle godine, Kada je naišao na sramežljiv odaziv. “Ovo što se sada dogodilo je bila jedna eksplozija”, kaže. Pretraživanja stranice Hrvatske turističke zajednice prije su bila kratka, a sada se 60-ak posto ljudi koji ju pretražuju na njoj zadržavaju i po par minuta. “Ide se dublje u upoznavanje Hrvatske, što je prije bilo površnije”, zaključuje. Od promidžbe Hrvatske zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu očekuje veći broj turista, što bi se moglo vidjeti i na Adventu u Zagrebu.

Očekuje veći dolazak posebno kineskih turista, u čijoj zemlji, u Šangaju, Hrvatska planira otvoriti ured.

Na opasku sociologa Slavena Letice da bi bilo loše da se uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije shvati samo kao marketing hrvatskog turizma, Cappelli kaže kako to ne sagledava samo kroz turizam, ali da će uspjeh nogometaša svakako lakše otvoriti vrata Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letica smatra da ovaj uspjeh reprezentacije predstavlja potencijal za promjene mentalnog sklopa Hrvata. Smatra da je to puno bitnije od turističke propagande. “Hrvatski političari, nažalost ne mislim da oni imaju taj mentalni kapacitet, moraju kreativno iskoristiti to što se dogodilo u hrvatskom narodu. To su djeca rata, oni ne nastupaju iz inata, buntovništva. Imaju jedan sustav motivacije koji je domoljubni, a istodobno profesionalni i svjetski”, pojašnjava.

Sportski komentator Božo Sušec rekao je da je ovaj tim, “Dalić tim”, nastupao u nepovoljnom okruženju – dirigent hrvatskog nogmeta je u izbjeglištvu, Dejan Lovren i Luka Modrić su pod optužbama suda, tu je i sukob navijača, loši odnosi Hajduka i HNS-a. Uzevši sve to u obzir, smatra da im se treba “pokloniti i skinuti kapa”.

“Ne bih stavljao sve na istu vagu kada su u pitanju HNS i nogometna menadžerstva. Lovren i Modrić su bili žrvteni janjci hrvatskog pravosuđa – kad nisu mogli loviti prave kriminalce, uhvatili su se ovih genijalnih sportaša”, komentirao je Slaven Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubica Vidović-Vranić, psihologinja, kaže kako su nogometaši nastupili pozitivno i konstruktivno, kao da su im sve te negativne okolnosti dale poticaj. “Nije svako zlo za zlo”, kaže ona. “Mislim da su oni time sve nas poučili da ne treba odustajati, ne treba kukati. Teško mi je, ali znam da mogu i hoću”, kazala je. Svaki uspjeh je produkt čitavoga niza faktora, a produkt nastaje kada se faktori množe, zaključila je. Smatra da bi se u nedjelju moglo dogoditi da se svakome podcrta njegov vlastiti identitet.

Sportski komentator Božo Sušec dotaknuo se i nastupa reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Između ostalog kaže da se Marcela Brozovića zapostavlja u izvještajima, a na pitanje trebamo li se u nedjelju bojati Francuza, odgovara: “Da, trebamo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.