Petrović davno upozoravao: Je li vrijeme za odlazak Dine Rađe?

Foto: fah

Hrvatska košarkaška reprezentacija, nažalost, sve je dalje od Svjetskog košarkaškog prvenstva 2019. godine u Kini, iako hrvatska kolonija u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, NBA ligi, igra sve zapaženiju ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u NBA ligi ima šestoricu igrača: Darija Šarića, Bojana Bogdanovića, Marija Hezonju, Dragana Bendera, Ivicu Zubca i Antu Žižića. No, već godinama nam reprezentativna košarka ima problema, a očito nije problem samo u kvaliteti igrača.

Doduše, sinoć su igrači takve kvalitete pokazali razočaravajuću predstavu protiv Poljske sa 74-79 (21-21, 15-10, 22-23, 16-25). Lošom i neprecizno odigranom završnicom, kao što je to bio slučaj i u Osijeku protiv Litve, Hrvatska je doživjela i drugi poraz.

Razumije li vodstvo Hrvatskog košarkaškog saveza problem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mogu reći da je ovo loše. Sve je viđeno, nema se tu što dodati.. Katastrofa, dotakli smo dno. Sve ostalo ovako vruć ne mogu komentirati”, rekao je Vranković, prenose Sportske novosti.

“Teško je bilo što reći s obzirom na poraz koji je došao. Mislim da su igrači pokušali učiniti sve, ali kako je utakmica odmicala, tako smo padali s energijom, a samim time je dolazilo do puno taktičkih grešaka u igri. I tu smo dozvolili Poljacima da se odlijepe na osam razlike. Uspjeli smo se vratiti, imali tri lopte za vodstvo, otvorenu tricu, zicer i izgubljenu loptu, a kad sve to napraviš, onda nisi ni zaslužio dobiti utakmicu. Što sada? Nismo ovo očekivali, ali moramo svi sjesti unutar Saveza i vidjeti u kojem pravcu idemo dalje. Dok god postoje i teoretske šanse, pokušat ćemo odigrati najbolje što možemo. To je obaveza svih nas. Glupo je pričati, znali smo u kojoj smo situaciji, ali imamo pravo na nadu”, rekao je izbornik Dražen Anzulović.

Nepotrebne smjene izbornika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anzulović ima trogodišnji ugovor, sve do Eurobasketa 2021. Zadnji ugovor u hrvatskoj košarci, koji izborniku ne dopušta istodobno treniranje klubova, imao je Aco Petrović 1999. godine.

Aleksandar Petrović je zadnju ostavku ponudio nakon lošeg rezultata na Eurobasketu, koju su usvojili vodeći ljudi našeg Saveza. Drugim riječima, radi se o sporazumnom raskidu ugovora. No, ranije je pod njegovim vodstvom reprezentacija došla do četvrtfinala na Olimpijskim igrama.

Nešto ranije Jasmin Repeša bio je izbornik Hrvatske košarkaške reprezentacije od 2005. do 2009. godine, a na izborničku klupu ponovno je sjeo 2012. godine. S Hrvatskom košarkaškom reprezentacijom tri puta je došao do četvrtfinala Eurobasketa s tim da je na Eurobasketu 2013. u Sloveniji uveo Hrvatsku u polufinale te u konačnici osvojio 4. mjesto što je bio najbolji rezultat Hrvatske košarkaške reprezentacije još od 1995. godine i europske bronce u Ateni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su to bili uspjesi hrvatske košarkaške reprezentacije.

Problem Hrvatskog košarkaškog saveza možda je upravo u mijenjanju izbornika, te učestalom vraćanju istih na klupu umjesto da odrade jedan duži ciklus.

Rađa nahvalio Anzulovića, a rezultata nema

Šef struke HKS-a i odnedavno novi član Kuće slavnih Dino Rađa nakon imenovanja novog izbornika rekao je da također drži da će Anzulović biti najbolje rješenje za reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dražen je sada u ozbiljnim trenerskim godinama, ima iskustva, ali i želje pokrenuti našu košarku. U svakom trenutku ćemo i ja i Stojko Vranković i Josip Vranković i Toni Kukoč biti na raspolaganju Anzuloviću, koji će se baviti samo i jedino reprezentacijom. Drago mi je što smo prilikom ovog izbora za izbornika imali dosta vremena napraviti kvalitetnu selekciju, dobro smo razmislili i mislim da smo na pravom putu. Ja sam u stalnim kontaktima s našim NBA-ovcima, ali zasad ne bi o sadržaju tih razgovora. Ukratko, igrat će oni koji to budu željeli”.

Petrović je davno upozoravao…

Već je ranije Petrović upozorio na na sporne odluke Dine Rađe.

“Nakon OI u Riju napravili su istu pogrešku kakvu je Hrvatskoj sad nametnuo Dino Rađa, odrekli su se veterana i na Prvenstvu Južne Amerike prvi put nisu izborili nastup na Panameričkim igrama. Ja sam, pak, po preuzimanju funkcije razgovarao sa svima i zapravo je nevjerojatno koliko svi žele i dalje igrati za reprezentaciju. Južnoamerikanci su definitivno, a imate i primjer Argentine, spremni igrati do posljednje kapi krvi”, rekao je za Sportske novosti Petrović.

“Jedna Španjolska dovodi reprezentativne debitante od 39 godina da bi se dobile utakmice koje se moraju dobiti, dok smo se mi odrekli svih. Točnije, odrekao ih se big boss iz Splita, a svi su to prihvatili”, dodao je.

“Prije svega treba prestati govoriti o “procesima” i “projektima”. Rađa bi trebao znati da se to radi u klubovima, a reprezentacija se selektira. Izbornik, pak, u nekoliko dana mora posložiti hijerarhiju i odnose, odrediti se što će igrati, a ne treninzima od tri sata stvarati konfuziju”, poručio je u ožujku ove godine Petrović.

Je li nakon zadnjih utakmica vrijeme za dolazak Dine Rađe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.