Počinje završnica Katoličke malonogometne lige – najbrojnije hrvatske futsal lige

Nogomet je danas postao pravi biznis rekli bismo. Trguje se svim i svačim, od igrača, dresova, ulaznica, suvenira pa sve do domaćinstva Svjetskog prvenstva, kao što smo mogli vidjeti u skandalu FIFA-e. Mali nogomet je nešto “čistija” verzija, ali i tu se zna zalomiti kakav skandal, grubosti, nezakonite radnje itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što kad bi vam netko rekao da postoji natjecanje tako jako, tako veliko, koje se igra pod jednim imenom čak izvan granica Lijepe naše, natjecanje u kojem nema kriminalnih radnji, vrijeđanja, namještanja, čak ni psovanja, biste li mu povjerovali?

djakovo
Katolička malonogometna liga, skraćeno i popularnije ime je KMNL, živući je oblik pastorala mladih unutar svojih biskupija. Prvi KMNL pokrenut je u sklopu Zagrebačke nadbiskupije još davne 1998. godine, a sve je proizašlo iz popularnog Uskrs kupa koji je organizirala župa sv. Petra. Nakon zagrebačkog KMNL-a, Rijeka je dobila svoju ligu 2001. godine, a nakon dijelom KMNL-a postali su i Slavonci sa sjedištem u Osijeku te Splitsko-makarska nadbiskupija.

Kako je mali nogomet u kršćanskom duhu postajao sve popularniji među mladim Hrvatima, tako se širio i duh KMNL-a. Danas se pod okriljem Ureda za mlade HBK održava Završnica Crkve u Hrvata, dok se u sklopu cijelog KMNL-a natječe preko 3500 igrača, u više od 250 župskih ekipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

župa svete Obitelji DU 2
No mladim katolicima-nogometašima sportski dio KMNL-a nije na prvom mjestu. Duhovnost je vrlo važan segment Katoličke malonogometne lige. Okupljanja igrača i voditelja na duhovnim obnovama su česta pojava, organizirani odlazak na svete mise i klanjanja događaju se po nekoliko puta godišnje, kako u kojoj regiji. Pozitivno razmišljanje, druženje i upoznavanje, razvijanje prijateljstva, sve je to dio KMNL-a, lige koju predstavljaju ovi mladi ljudi.

Utakmice koje se odigravaju po strogim FIFA Futsal pravilima, uz prisustvo delegiranih sudaca nisu mjesto gdje ćete čuti vrijeđanje i psovke jer za tako nešto postoji kazna, dvije minute isključenja ili čak crveni karton za psovku Boga, svetaca, Blažene Djevice Marije. No treba reći kako do takvih teških opomena jako rijetko dolazi, iz razloga što svi znaju u kakvoj ligi nastupaju i da tome nema mjesta u KMNL-u.

trofeji vrbovec
Humanitarni rad i volontiranje također im nije strano. Za vrijeme strašnih poplava u istočnoj Slavoniji, mnoge ekipe i igrači udružili su se i išli pomagati u Gunju (koja također ima KMNL ekipu, sv. Jakov) i okolna sela. Oni koji to nisu mogli, skupljali su namirnice, ali i opremu za mali nogomet kako bi pomogli unesrećenoj subraći. Organiziranje humanitarnih turnira za pomoć oboljelima također je dio KMNL programa svake (nad)biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći KMNL po broju igrača je onaj Zagrebačke nadbiskupije, čiji je voditelj Matija Capar, član MNK Futsal Dinamo i hrvatski futsal reprezentativac. KMNL Zagrebačke nadbiskupije broji preko 700 registriranih igrača. Odmah iza njih je KMNL Đakovačko-osječke nadbiskupije gdje igra 648 registriranih igrača, a po broju prijavljenih ekipa, njih čak 52, oni su najraširenija KMNL zajednica.

Matija Capar, foto: futsal-dinamo.hr
Matija Capar, foto: futsal-dinamo.hr

Od sutra, u Vrbovcu započinje 12. po redu Nacionalna Završnica KMNL-a Crkve u Hrvata. Završnica traje od 11. lipnja do 14. lipnja, a osim kvalitetnih futsal utakmica, Organizatori su se pobrinuli za kvalitetan duhovno-društveni program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnjoj Završnici nastupit će ukupno 14 ekipa, odnosno predstavnici zagrebačke, riječke, splitsko-makarske, đakovačko-osječke, zadarske i vrhbosanske nadbiskupije te porečko-pulske, šibenske, dubrovačke, mostarsko-duvanjske i domaće bjelovarsko-križevačke biskupije.

Natjecanje možete pratiti na našem portalu, gdje ćemo Vas izvještavati o postignutim rezultatima, ali i donositi zanimljive priče i doživljaje aktera Završnice i svih ostalih članova KMNL-a diljem Hrvatske.

Dodatne informacije o Završnici možete pogledati na Facebooku župe sv. Vid iz Vrbovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.