Poraženi u finalu! Tomić razočaran, Hezonja okreće novu stranicu

Hrvatski košarkaški reprezentativac i centar Barcelone Ante Tomić bio je utučen nakon treće finalne utakmice španjolskog prvenstva, u kojoj je Real Madrid slavio u Barceloni s 90-85 i osvojio naslov prvaka, iako je s 29 koševa i sedam skokova bio najbolji igrač dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećam se prazno. Užasno“, istaknuo je 28-godišnji Tomić dok su u susjednoj svlačionici igrači Reala proslavljali četvrti naslov ove godine što im nikada u povijesti nije uspjelo.

Naime, Madriđani su ove godine već osvojili španjolski Superkup, Kup i naslov pobjednika Eurolige, a u sva tri domaća natjecanja nadigrali su Barcelonu u finalu.

Kada se toliko puta igra protiv istog protivnika treba naučiti neke stvari, a mi to nismo napravili“, rekao je Tomić te dodao: “Trudili smo se i pokušavali pobijediti tijekom čitave sezone. Nitko ne može reći da nismo htjeli pobijediti i da se nismo borili“, zaključio je Tomić koji je nedavno produžio ugovor s Barcelonom na još tri godine, uz mogućnost ostanka i četvrtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od svog suigrača iz reprezentacije, drugi Barcelonin Dubrovčanin Mario Hezonja, koji je u trećoj finalnoj utakmici za deset minuta u igri promašio sva tri šuta i ostao bez poena, već se okrenuo novoj postaji u svojoj karijeri – NBA ligi. Barem ako je suditi prema napisu objavljenom na Instagram profilu s njegovim imenom.

Dugo sam igrao za Barcu i bilo mi je zadovoljstvo. No, vrijeme je za novo poglavlje NBA“, navodno je napisao 20-godišnji Hezonja na Instagram profilu s njegovim imenom uz fotografiju Barcelonine momčadi, neposredno po završetku finala doigravanja za prvaka Španjolske. No, Hezonja tvrdi da nema profil na toj društvenoj mreži, pa je upitna vjerodostojnost spomenute izjave.

hezonja 1
U svakom slučaju, Realov trijumf u tri utakmice Hezonji je otvorio mogućnost da se nađe među igračima koji će u noći s četvrtka na petak nazočiti NBA draftu u Barclays Centeru u Brooklynu. Sve prognoze govore da će Hezonja biti najviše izabrani hrvatski košarkaš u povijesti i nadmašiti reprezentativnog suigrača Darija Šarića, kojeg je Orlando na prošlogodišnjem draftu izabrao kao 12. u prvom krugu, a potom ga poslao u Philadelphiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su prognoze o poziciji na draftu nezahvalne, jer se u posljednji trenutak klubovi znaju dogovarati oko zamjena prava na igrače pa se događaju veliki preokreti, prema svim stručnim procjenama Hezonja bi morao biti među osmoricom košarkaša koji će biti prvi birani. Najčešće je Hezonja smješten između petog i sedmog mjesta, a u tom rasponu svoje će igrače birati Orlando Magic, Sacramento Kings i Denver Nuggets.

Budu li prognoze točne i Hezonja bude jedan od prve sedmorice, imat će zajamčen dvogodišnji ugovor vrijedan više od 2,5 milijuna dolara, kad se garantiranom iznosu dodaju i ostala prava koja imaju NBA igrači. To bi mu omogućilo plaćanje izlazne klauzule (oko 2 milijuna dolara) iz još uvijek važećeg ugovora s Barcelonom.

Činjenica je da su prve prognoze Dubrovčanina smještale na osmo mjesto i početak NBA karijere u Detroit Pistonsima. No, kako se noć drafta približava, tako se i Hezonja penje po ljestvici, a neki od NBA analitičara, poput vrlo dobro informiranog Davida Aldridgea, Hezonju vide i ispred 213 cm visokog Latvijca Kristapsa Porzingisa koji je ove godine trebao biti najviše pozicionirani Europljanin. Aldridge procjenjuje da će Hezonju kao petog izabrati Orlando, a da će Porzingis kao šesti izbor završiti u Sacramentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se ostalih prognoza tiče, oko prva tri izbora postoji konsenzus prema kojem bi “broj 1” i novi igrač Minnesote trebao postati sjajni ‘freshman’ Kentuckyja, 211 cm visoki krilni centar Karl-Anthony Towns. Drugi će birati LA Lakersi, a ako su prognoze točne njihov će izbor biti centar NCAA prvaka Dukea Jahlil Okafor. Treća će birati Philadelphia, a mogućim suigračem Darija Šarića trebao bi postati razigravač s Ohio Statea D’Angelo Russell.

Na popisu za draft nalazi se 88 košarkaša, a osim Marija Hezonje među izabranima bi se mogao naći i reprezentativni kandidata za nastup na Eurobasketu, krilni centar NCAA doprvaka Wisconsina Duje Dukan. Draft će biti održan noćas u Barclays Centeru, gdje svoje domaće utakmice igra Bojan Bogdanović i njegovi Brooklyn Netsi. Službeni početak svečanosti na kojoj će biti predstavljene potencijalne buduće NBA zvijezde je u 1.30 sati iza ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.