Potvrdio i Griezmann: Hrvatska ipak nije ispala od ‘tamo nekog bezveznog’ Portugala!

Foto: fah

Ono što mi u Hrvatskoj, skloni kao i uvijek podcjenjivanju suparnika, nismo vidjeli ili nismo htjeli vidjeti nakon bolnog poraza od Portugala rekao je prvi strijelac Europskog prvenstva i najbolji igrač turnira, sjajni Antoine Griezmann. Naime, odmah nakon polufinalne utakmice, nakon što je poslao Njemačku kući s dva gola u mreži, Francuz se vrlo profesionalno okrenuo Portugalu i konstatirao kako se radi o “zeznutom protivniku.” Dakle, nije ga proglasio “bezveznim” kao što su to neki u Hrvatskoj učinili kada je postalo jasno da su Portugalci naši protivnici u osmini finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji i profesionalac

“Moramo sada ostati čvrsto na zemlji, pred nama je još uvijek jedna utakmica,” rekao je Griezmann, inače najbolji igrač polufinalnog dvoboja u Marseilleu protiv Njemačke koji su Francuzi dobili s 2:0. Nakon što je pozvao suigrače na oprez najbolji strijelac Eura sa šest golova je poentirao na način na koji bi to pravi profesionalci uvijek trebali, dakle, nije podcijenio protivnika, iako svi tvrde da je Francuska favorit finala i da se u Marseilleu igralo finale prije finala.

Foto: fah
Foto: fah

“Utakmica s Portugalom će biti zeznuta, a šanse su 50-50. Od sutra se koncentriramo na finale Europskog prvenstva, želimo osvojiti trofej”, zaključio je Griezmann. Nova generacija francuskih genijalaca i prije vremena izašla je na pozornici u oduševila svojom pojavom. Koliko će tek oni biti jaki u Rusiji za dvije godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od koga smo mi to izgubili?”

Sjećate li se što se dogodilo nakon što su Vatreni nesretno poraženi od Portugala, pa još onda kada je Portugal jedva prošao Poljsku, na jedanaesterce? Sjećate li se reakcije nekih hrvatskih medija? “Od koga smo mi to izgubili”, zapitao se novinar HRT-a, očito novi “sportski biser” javne televizije, Viki Ivanović.

Skloni smo podcijeniti protivnika, nismo skloni kad podcjenjujemo vidjeti vrline drugih, gledamo samo mane i tako, naravno pogrešno, donosimo zaključke. Portugalski izbornik odigrao je protiv Hrvatske jedino kako je mogao, zatvoreno, da su krenuli kao protiv Poljske, kada su im Poljaci zabili gol, i mogli još nekoliko, Hrvatska bi im dala tri. Treba iskreno reći da je portugalski trener, Fernando Santos, u sve tri utakmice nokaut faze postavio odličnu taktiku, pogotovo protiv Hrvatske, dok se Wales u polufinalu poslije primljenog gola raspao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

“Protiv koga je to Hrvatska isplala”, i kad je već, nažalost, ispala “od koga je to bila bolja?” Portugal je finalist Eura, nitko mu ne može ništa zamjeriti, ponekad bi prolazili nezasluženo, ponekad zasluženo, kao nekoć Talijani, tako se igra na rezultat, tako igra turnirski. Tako se gradi rezultat i stvara kult reprezentacije.

Hrvatska je izgubila od reprezentacije koja ima još uvijek rezervi u svom spremniku, prilika da pokaže sve što zna, ujedno i posljednja prilika, bit će 10. srpnja na stadionu Stade de France. Može se tek nagađati kakav će motiv imati jedan Cristiano Ronaldo s obzirom na činjenicu da je s Realom uzeo sve što se moglo, s reprezentacijom ništa, a nije više u cvijetu mladosti.

Uspjeh ili neuspjeh?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, poraz u osmini finala ocijenjen je u Hrvatskoj, s obzirom na kvalitetu Vatrenih, kao neuspjeh, bez obzira što je došao od Ronaldove reprezentacije.  Zapravo bi se s takvom ocjenom trebalo složiti, no, nitko nema pravo reći da su Vatreni doživjeli debakl, kako insinuiraju pojedini mediji zadnjih dana. Ono što nas može zabrinuti, uz nedostatak samokritike izbornika Ante Čačića, koji je stvorio odličnu igru, reprezentacija nam igra sjajno, je ono što nemamo – sreća. Ona nas je napustila prije 18 godina i nakon toga nikad je više nismo imali. Negdje smo se po putu sreći zamjerili.

Foto: fah
Foto: fah

Odnosno, imali smo, da slikovito objasnimo, sreću čovjeka koji pronađe 100 000 kuna ispred mosta, na sredini mosta prokocka sve, a na drugoj obali zaduži se za još 100 000 kuna. Naime, Hrvatska je tu i tamo na velikim utakmicama imala sreće, no, pobjede u takvim utakmicama,  protiv velikih protivnika, nažalost, osim prestiža nisu puno značile. Pamtite li pobjedu protiv Italije (2:1) na SP-u 2002. godine? Nismo prošli skupinu.

Drugim riječima, kad već mi to nismo shvatili, pa ni onda kada smo izgubili nesretno od Portugala, Francuzima je jasno protiv koga i zašto igraju u finalu Europskog prvenstva. Protiv Portugala će nekako, s nesrećom, a protiv sreće, teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.