Povijesna odluka UEFA-e: Odgađa se Europsko nogometno prvenstvo, kakva je sudbina Lige prvaka?

Foto: Uefa.com

Kako smo već najavili od 13 sati započela je povijesna videokonferencija čelnih ljudi UEFA-e s vodećim ljudima svih 55 nogometnih saveza iz Europe te članovima Izvršnog odbora UEFA-e, a sve zbog pandemije koronavirusa koja se razbuktala Starim kontinentom i zbog čega su sve natjecanja više ili manje u prekidu. Da se doista radilo o povijesnom sastanku pokazale su odluke i prijedlozi koji su na njemu donijeti, no, prije toga  predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i glavni tajnik Theodore Theodoridis održali su prvu, ali vrlo bitnu video konferenciju s predstavnicima ECA-e, europske klupske asocijacije, nacionalnih liga i FIFProa, sindikata igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnija odluka, bolje rečeno zasad samo prijedlog, na tom summitu tiče se Europskog nogometnog prvenstva, koja se, kako se i očekivalo, odgađa za godinu dana.  Igrat će se od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine.  Nacionalna prvenstva, Liga prvaka i Europska liga bit će završena odigravanjem kompletnog programa, bude li to ikako moguće jer danas nitko ne zna kad će se nogometna sezona nastaviti.

‘Kako prebacivanje Eura za 2021. godinu znači i nužno pomicanje termina brojnih natjecanja, UEFA će oformiti radno tijelo koje će napraviti nacrt novog kalendara. S tim zaključkom Čeferin i Theodoridis izašli su pred državne saveza i vlastiti Izvršni odbor. Ostaje da oni kažu podržavaju li taj plan.

Igranje Eura u lipnju i srpnju 2021. godine zahtjev je klubova, liga i igrača, nacionalna prvenstva su ima na prvom mjestu. Sljedećeg ljeta u lipnju na programu su Final-four Lige nacija od 2. do 6. lipnja, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Europsko prvenstvo U-21 od 9. do 26. lipnja u Mađarskoj i Sloveniji, Europsko prvenstvo nogometašica od 7. srpnja do 1. kolovoza u osam gradova s finalom na Wembleyju, kao i FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo od 17. lipnja do 4. srpnja u Kini. Za sve te događaje potrebno je naći druge termine. Kako je FIFA nadležna za izradu međunarodnog kalendara i ona se na kraju s time mora složiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao opcija u UEFA-e se ozbiljno proteklih dana spominjalo i da se Euro ipak igra 2020. godine, ali u studenom i prosincu, međutim klubovi i Lige to nisu prihvatili, njihov je stav da to bude 2021. godine”, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.