Povijesne kvalifikacije za jednu mladu državu: U Srbiji čak ni kladionice ne priznaju Kosovu samostalnost!

Foto: fah

Reprezentacija samostalne, suverene države Kosovo kreće danas u svoj povijesni put prema Svjetskom nogometnom prvenstvu koje se za dvije godine igra u Rusiji. Povijesna avantura kosovske reprezentacije, koja prvi puta sudjeluje u kvalifikacijama za SP pod okriljem krovne svjetske nogometne reprezentacije FIFA-e, očito nekima smeta, nekima, naravno, u Srbiji. Kosovo prvu nogometnu postaju na putu prema Rusiji ima u Finskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je naglasiti da je Kosovo priznato od strane Fife te Uefe, dakle, legalno kao država i punopravni član najvažnijih svjetskih nogometnih organizacija sudjeluje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Srbija to ne prihvaća. Međutim, njih u Srbiji se zapravo ništa i ne pita, ostaje im tek jal, nemoć, ogorčenje, na neki način i bijes, kod onih radikalnijih u Srbiji, kojih nema puno, tek 80 posto. Za takve će jedna suverena država, kao što je to danas Kosovo, uvijek biti dio Srbije, no, za takve će i takozvana “Krajina” uvijek biti država, a ne propala fašistička tvorevina.

U Srbiji tako i neke kladionice ne priznaju samostalnost Kosova te u ponudi odmah iza utakmice Hrvatska-Turska (barem priznaju hrvatsku smostalnost, i to je nešto) stoji tip prema kojem igraju reprezentacije Finske te reprezentacije koja se po njima zove “Kosovo je Srbija.” Radi se o kladionici u sjevernom, “srpskom dijelu Kosovske Mitrovice.”

Kosovo se nalazi u grupi zajedno s Hrvatskom, u kojoj su još Finska, Island, Turska te Ukrajina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno su u Riju završene Olimpijske igre, povijesno zlato za Kosovo osvojila je kosovska sportska heroina Majlinda Kelmendi, što je izazvalo bijes, ogorčenje, ljutnju u Srbiji, kako prema sportašici, tako i prema Kosovu, što samo pokazuje kakav je odnos Srbije prema sportskom protivniku, sportskim junacima, ali i prema međunarodnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.