Povratak sporta u Hrvatskoj za Dan državnosti?

Foto: fah

Dolaskom toplijih, sunčanih dana, pandemija koronavirusa polako jenjava, no, još uvijek nije poznato kada će krenuti nastavak sportskih natjecanja. Navijače u Hrvatskoj najviše zanima kada će se i kad je sport u pitanju sve početi vraćati u normalu. Dug je put još pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Nacionalni stožer Civilne zaštite još uvijek nije odredio točan datum povratka sporta, međutim, prema nekim informacijama to bi se moglo dogoditi već za tri tjedna, otprilike krajem svibnja. Govori se o 30. svibnju, dakle, na Dan državnosti.

”Po ovom su pitanju jučer i danas već bili razgovarali predstavnici Središnjeg državnog ureda za šport i Stožera civilne zaštite, odnosno epidemiolozi, ali zasad se sve kreće upravo u tom smjeru.

Ujedno, spekulira se i o mogućnosti nastavka nadmetanja u nogometu, glede čega će odluku donijeti Hrvatski nogometni savez i opet u dogovoru s epidemiolozima. Jedna od mjera koja će u tom mjeru biti obvezujuća, ako odluka zaživi ili dobije odobrenje, je testiranje svih sudionika utakmice”, piše Sportske novosti.  Navodno svakog po dva puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, ovakav način znači i značajniji novčani trošak te postoji postoji preliminarni izračun da bi završetak sezone u HNL-u i nacionalnom kupu mogao samo u pogledu testiranja koštati 1.5 milijuna kuna. Dođe li do odobrenja za natjecanja nakon 30. svibnja, vrlo je izvjesno kako bi se ona odigravala do daljnjega bez gledatelja. Potvrdu ovih informacija trebao bi donijeti Stožer civilne zaštite tijekom ranog poslijepodneva.

Tomislav Družak, inače Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport, sa svojim je suradnicima održao danas najavljeni sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Glavna tema? Kada će krenuti popuštanje mjera i kada je sport u pitanju.

”Na sastanku je raspravljano o više područja popuštanja mjera – treninzima kategoriziranih i profesionalnih sportaša, treninzima rekreativnih sportaša, mogućnostima otvaranja fitness centara i teretana, te mogućnostima početka natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svim područjima izneseni su prijedlozi datuma kada bi se moglo početi s pojedinim aktivnostima i na koji način, međutim sukladno epidemiološkoj situaciji, datume će odrediti Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno posebnom odlukom definirati Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. Za svaku mjeru popuštanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavit će i posebne preporuke koje će se morati poštivati. Predloženi datumi za mjere popuštanja koje se tiču trenažnih procesa za sve sportaše odnose se na razdoblje od sljedeća dva tjedna, dok oni za mogućnost održavanja natjecanja obuhvaćaju razdoblje kraja svibnja i prve polovice lipnja”, navode dalje Sportske novosti.

”Naglašavam kako svi datumi i preporuke nisu definirani već samo predloženi, te moraju biti usuglašeni s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo nakon čega će konačnu odluku donijeti Stožer za civilnu zaštitu RH. Središnji državni ured za šport je iznio prijedloge, međutim sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji za koju se svi nadamo da će biti povoljna i da će svi športaši uskoro moći nesmetano nastaviti sa svojim aktivnostima”, rekao je državni tajnik Družak.

Glede samih utakmica, kada i krenu prvenstva, konkretno kada se i ako ove sezone nastavi nacionalno nogometno prvenstvo igrat će se, kako smo već spomenuli, i završiti vrlo vjerojatno bez gledatelja. Nogomet će gledatelji zasad moći gledati preko ”malih ekrana”. Što će biti najesen? Hoće li se gledatelji ove godine uopće moći vratiti na tribine, s obzirom da se stalno nagađa o ”drugom valu” pandemije koronavirusa, a na što upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, koja se na početku pandemije dobrano kompromitirala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.