Poznati trener o šansama hrvatskih nogometnih klubova u Europi: Zašto svi u Hrvatskoj žele biti prvaci?

Foto. fah

Bivši hrvatski izbornik i bivši trener Dinama proslavljeni Otto Barić (84) odmara tijekom ljetnih vrućina ali i dalje aktivno prati aktualna zbivanja u hrvatskom nogometu, uključujući i HNL. Barić je pratio i hrvatski derbi između Rijeke i Dinama na Rujevici, koji su Zagrepčani lakše od očekivanja, s igračem manje, riješili u svoju korist. Rijeka, kao aktualni prvak Hrvatske, u novoj sezoni ne izgleda šampionski, a Dinamo se ipak nakon odlaska bugarskog stručnjaka Ivajla Peteva diže, doduše sporo, ali ipak…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dinamo je i do sada imao jak igrački potencijal, ali nije to bila momčad koju na terenu krasi zajedništvo, kao što je to bila Rijeka posljednjih godinu – godinu i pol. Da, Dinamo sada nalikuje na momčad, Dinamo je – recimo – dobar, ali takvim ga čini i Rijeka koja je slaba”, rekao je Barić za Večernji list osvrnuvši se tako na činjenicu da su modri Rijeci pobjegli na impresivnih četiri boda razlike. Za sami početak više nego dovoljno.

Barić pokušavao objasniti zašto u Hrvatskoj svatko želi biti prvak te zašto je to bitno?

 “Zato što to donosi novac, zato da u Europi predstavljaju svoju zemlju i zato da bi prodavali igrače. Tako je to godinama radio i Dinamo, samo prodavao i onda u Europi gubio ili ispadao od “lijevih” suparnika, a sada se na isti način ponaša i Rijeka, što je za mene neozbiljno. Oni su prodali Andrijaševića i Ristovskog, a nakon što su ostali bez njih, nisu učinili ništa da bi ih nadomjestili. I onda kad im se dogode ozljede, protiv Dinama je Kek potpuno nemoćan. Hoću reći kako bi predsjednik i trener kluba koji je blizu naslovu prvaka već u travnju ili svibnju morali znati kako će im izgledati momčad u sljedećoj sezoni. Jer kakva je korist od tog prvaka ako on iziđe u Europu i u listopadu ga više nema nigdje, ne može parirati nikome?”, smatra slavni stručnjak, koji je ”svoj zanat ispekao u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o Austriji recimo kako je Rijeka izbacila u 3. pretkolu Lige prvaka Salzburg te da Osijek u play-offu Europske lige igra protiv bečke Austrije.

Barić je zbunjen kad je, po mnogima jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, Ante Ćorić, u pitanju. Što od njega očekuje?

“Ćorić me zbunjuje. On odigra jednu dobru utakmicu, a onda zapada u neke konflikte i tada ga prečesto nema. Kada je Boban bio u njegovim godinama, on se uspio nametnuti, imao je stav “ja ću biti šef igre”. Na isti način trebao bi se postaviti i Ćorić, ali onda to znači mnogo trčati, nuditi se u igri, više sudjelovati, više tražiti loptu, tako da ga suigrači akceptiraju kao vođu. Na primjer, Domagoj Antolić igrač je kojemu očito nešto fali, ali on i kad ne igra dobro, na njemu se vidi koliko jako, strastveno želi da Dinamo pobjeđuje…”, kazao je Barić, koji smatra kako Osijek protiv bečke Austrije ima svoju šansu i to golemu. ”Dobili su Osječani  čvrstinu, tvrdoću, odgovornost u igri, oni ne oduševljavaju izvedbama, nemaju izrazite strijelce, ne postižu puno pogodaka, ali imaju momčadski duh koji je u stanju nadvisiti Austrijance. Jednostavno, Osijek je danas momčad koju je jako teško pobijediti. Austria Beč oduvijek je težila igrati najljepše, dugo držati loptu, ali nikada nisu u momčadi imali pet do šest “Bručića” kakve je, primjerice, imao moj Rapid. Austria Beč, istina, imala je Džemu Mustedanagića koji je bio vrlo dobar igrač, ali on ipak nije bio Bručić…”, poručio je za kraj slavni trener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.