Predstavljamo meč dana: Rumunjska-Švicarska

Današnji dan nudi tri meča drugog kola Europskog prvenstva u Francuskoj. U grupi A Francuska ide na Albaniju kao apsolutni favorit (21.00 sat), a drugi par je potencijalno najzanimljiviji meč dana Rumunjska-Švicarska (18.00 sati). Poraz Rumunjske i Albanije mogao bi dovesti trećeplasiranog iz grupe A u nezgodnu poziciju borbe za najbolja 4 trećeplasirana koja po novim pravilima idu u osminu finala. U grupi B u 15.00 sati susreću se Rusija-Slovačka, a poraz Slovaka bi donio mnoge probleme toj inače vrlo dobroj reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj Rumunjske i Švicarske je da širom otvore vrata osmine finala, a Švicarska je u boljoj poziciji jer je pobijedila Albaniju u prvom kolu, dok je Rumunjska nakon više nego dobre igre poražena u posljednjim trenucima igre protiv Francuske eurogolom Payeta.

U svakom slučaju ovo je veliki test za obje reprezentacije.

Rumunjska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener Rumunjske Angel iordanescu je i protiv francuske potvrdio ono što cijela nogometna javnost zna: Rumunjska igra odličnu obranu i sjajana je momčad! Dokaz tome je ne samo kvalifikacijski nastupi Rumunja za EURO sa svega dva primljena pogotka, već i utakmica protiv Francuza. Baš ta utakmica je pokazala da je Rumunjska, i bez zvijezda, vrlo dobro organizirana momčad za razliku od nekih razvikanih ekipa prepunih sjajnih imena koje nisu pokazale momčadski karakter u prvom kolu (Belgija, Portugal). Očito je trenerska ruka jako važna na turnirskim natjecanjima, pa je zato i centralni veznjak Adrian Popa izjavio prije ove utakmice:“Nemamo razloga biti demoralizirani“. Sam Iordanecu je izjavio: „Nakon nesretnog poraza protiv Francuske, naglasak smo stavili na fizičkom i psihološkom oporavku. Ovo je izuzetno bitna utakmica za rumunjski nogomet u cjelini i vjerujem da smo za nju posve spremni“.

Iordanescu razmišlja o nekoliko promjena u sastavu. Pitanje je hoće li staviti na Shaquirija ostarjelog Rata ili će staviti potentnijeg i mlađeg Steliana Filipua koji ima znatno bolje fizičke predispozicije. Napadač Florin Andone igrao je dobro protiv Francuske, ali je propustio par (polu)šansi, a to bi moglo otvoriti put Denisu Alibecu. Problem je afera koja je bila zataškavana, ali je izašla van nakon utakmice sa Francuskom: Alibec je ulovljen u svlačionici s cigaretom u ruci i to bi mu moglo zatvoriti put prema početnoj postavi.

Švicarska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije prvenstva Švicarska je kotirala kao potencijalno iznenađenje prvenstva zbog jake i dobro uigrane momčadi u kojoj većinu čine igrači albanskog podrijetla.

Švicarski trener Srbin Vladimir Petković neće mnogo mijenjati u pobjedničkoj ekipi. Novi Arsenalov igrač Granit Xhaka biti će stožerni vezni igrač, dok će drugi sjajni igrač sa loptom u nogama Shaquiri pokušavati bočne prodore iz vezne linije prema centru šesnaesterca. Jedno od najjačih švicarskih oruđa su mjesta bočnih igrača, a to su često upravo deficitarna mjesta za mnoge momčadi. Sjajni Ricardo Rodriguez i Stephan Lichtensteiner biti će ključni švicarski igrači u sustavu 4-2-3-1, te udvajanju i križanju sa Shaquirijem i Mehmedijem.

Uzdanica ekipe je sjajni golman Sommer koji je imao dvije fantastične obrane protiv Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Petković branio se nakon utakmice da je bio veliki pritisak na njegovim igračima, pogotovo na onoj šestorici albanskog podrijetla, te da je uvijek najvažnija pobjeda na startu koja donosi psihološko rasterećenje. Osim toga isključenje kapetana Cane u 36. minuti sigurno je bilo otežavajuća okolnost za Švicarsku reprezentaciju.
Koliko je bio u pravu, a koliko ne, pokazat će već današnji ogled protiv Rumunjske u kojem bi u slučaju pobjede Švicarska ovjerila plasman u osminu finala, a treba podsjetiti da u tri dosadašnja nastupa na europskim prvenstvima nikada nije uspjela proći skupinu. Ujedno joj je pobjeda nad Albanijom bila tek druga u 10 dvoboja na završnim turnirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.