Pregled: Najuspješnija sezona hrvatskog skijanja u posljednjih 17 godina

skijaša skijanja
Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Iza nas je najuspješnija sezona hrvatskog skijanja u posljednjih 17 godina. Hrvatsku je ove zime redovito predstavljalo pet natjecatelja u Svjetskom kupu. Od toga je četvero skijalo na završnici u Saalbachu (Zrinka Ljutić, Leona Popović, Filip Zubčić i Samuel Kolega), a peti (Istok Rodeš) je ostao bez zaključne utrke sezone. Nedostajao mu je samo jedan bod. No, Hrvatska se itekako ima s čime pohvaliti – ukupnim brojem bodova koje su naši skijaši osvojili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest postolja u sezoni je najbolji rezultat od sezone 2020/21. No, tada ih je sve osvojio Filip Zubčić, a sada su raspoređena na Zrinku Ljutić (3), Filipa Zubčića (2) i Leonu Popović (1).

Zrinka Ljutić je nastupala u završnici Svjetskog kupa u obje discipline u kojima skija i to kao dio top 10 društva – 6. u slalomu i 10. u veleslalomu. Filip Zubčić je u završnicu došao kao 2. veleslalomaš, a nije uspio prijeći 500 bodova i osigurati nastup u slalomu. Leona Popović je u završnicu ušla kao 14., a Samuel Kolega 18. u poretku slaloma.

Zadnji slalom i veleslalom za žene

Talijanka Federica Brignone pobjednica je zadnjeg veleslaloma kojeg su skijašice u nedjelju vozile na završnici Svjetskog kupa u Saalbachu, a Švicarka Lara Gut-Behrami je osvojila Kristalni globus u disciplini i osigurala osvajanje Velikog Kristanog globusa. Hrvatska skijašica Zrinka Ljutić zauzela je, nakon nešto lošije druge vožnje, 16. mjesto s vremenom 2:24.12. U ukupnom poretku veleslaloma Ljutić je 13. sa 560 bodova, a Leona Popović 47. sa 183 boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske skijašice Zrinka Ljutić i Leona Popović pale su u drugoj vožnji zadnjeg slaloma sezone u austrijskom Saalbachu, dok je 60. slalomsku pobjedu upisala Amerikanka Mikaela Shiffrin. U poretku slaloma Ljutić je deveta s 321 bodom, a Popović je 15. s 183 boda. Prva je Shiffrin (930) ispred Njemice Lene Dürr (524) i Slovakinje Petre Vlhove (505).

> San obitelji Kostelić i dalje živi: Veliki napredak hrvatskog skijanja

Zadnji slalom i veleslalom za muškarce

U posljednjem veleslalomu sezone na završnici Svjetskog kupa slavio je Švicarac Loic Meillard, dok je Filip Zubčić završio utrku na osmom mjestu. U veleslalomu je Zubčić konačno treći s 402 boda.

Norveški skijaš Timon Haugan u Saalbachu je stigao do prve pobjede u karijeri u Svjetskom kupu. Slavio je u slalomu ispred Manuela Fellera, koji je ranije osigurao Mali kristalni globus u ovoj disciplini. Samuel Kolega utrku je završio na 18. mjestu. Kolega je u poretku slaloma zauzeo 20. poziciju sa 134 boda, Istok Rodeš je 26. s 85 bodova, a Filip Zubčić 28. sa 64 boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješna sezona hrvatskog skijanja

Ako gledamo ukupni poredak Svjetskog kupa Zrinka Ljutić je 13. s 560 bodova, a Leona Popović 47. sa 183 boda. Filip Zubčić je 10. s 466 bodova, Samuel Kolega 54. sa 134 boda, a Istok Rodeš 75. sa 85 bodova. To čini ukupno 1428 bodova hrvatske skijaške reprezentacije.

Pitate se po čemu je onda ovo najuspješnija sezona u posljednjih 17 godina? Naime, 2006. Janica Kostelić je sama osvojila 1970 bodova. Ukupno je Hrvatska tada imala 2503 boda. Nakon toga broj bodova koji su skupili naši skijaši nikad nije bio jednak ili iznad 1428 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.