Prekid tradicije nepobjedivosti: Hrvatska upisala prvi poraz od neke afričke reprezentacije

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija je u svom prvom nastupu protiv Tunisa izgubila sa 1-2 upisavši prvi poraz od neke afričke reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Vatreni’ su igrali protiv Nigerije, Kameruna, Senegala, Malija, Maroka, Egipta i sada Tunisa i tek su “Orlovi s Kartage” porazili “Vatrene”.

Od ukupno sedam susreta Hrvatska je upisala četiri pobjede, dva neodlučena ishoda i jedan poraz uz pozitivnu razliku pogodaka 15-8. Pritom su samo dvije utakmice bile službene, dok su preostali dvoboji bili prijateljskog karaktera.

Posljednju utakmicu ‘Vatreni’ su protiv neke od selekcija sa ‘Crnog kontinenta’ odigrali na svjetskom prvenstvu u Rusiji i to protiv Nigerije. Bio je to dvoboj 1. kola skupine D, a Hrvatska je u Kalinjingradu pobijedila sa 2-0 golovima Petera Eteba (32-ag) i Luke Modrića (71-11m). Bio je to prvi korak Dalićeve družine prema putu do svjetskog srebra i najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenu utakmicu Hrvatska je igrala i protiv Kameruna, također na svjetskom prvenstvu, ali u Brazilu 2014. godine. U nemogućim uvjetima ‘prašume’ Manausa Hrvatska je pobijedila 4-0 što je najuvjerljivija hrvatska pobjeda na velikim natjecanjima. Dva puta je bio strijelac Mario Mandžukić, a po jednom su zabili Ivan Perišić I Ivica Olić.

Prvu utakmicu s nekom afričkom reprezentacijom Hrvatska je odigrala još davne 1996. godine. U polufinalu Kupa kralja Hassana II u Maroku smo igrali protiv domaćina turnira. Poveli smo 2-0 golovima Gorana Vlaovića (14, 15), no Maroko je uspio izjednačiti preko Salahedinea Bassira u 21. minuti i Ahmeda Bahije u 72. minuti.

U toj utakmici pocrvenili su Asanović i Prosinečki kod Hrvatske, dok je kod Maroka isključen Bouyboud. Utakmica je razriješena izvođenjem jedanaesteraca, a Hrvatska je pobijedila 7-6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri godine kasnije Hrvatska je igrala protiv Egipta na Korejskim kupu, a završilo je ponovo 2-2. Ovoga puta Egipat s poveo preko Hossama Hassana (10, 35), da bi izjednačenje Hrvatskoj donijeli Igor Cvitanović u 45. minuti iz kaznenog udarca i Davor Vugrinec u 78. minuti.

Idući ‘hrvatsko-afrički’ ogled uslijedio je u svibnju 2014. Hrvatska je u sklopu priprema za SP u Brazilu u Osijeku igrala protiv Malija i pobijedila 2-1. Bila je to posljednja provjeru uoči puta u Brazil koji je tada ‘glumio’ Kamerun. U pobjedi 2-1 oba gola je postigao Ivan Perišić (15, 64), dok je gol za goste zabio Kalifa Traore (79).

Identčnim rezultatom završio je i susret protiv Senegala, koji je igran u Osijeku 8. lipnja prošle godine. Bila je to posljednja provjera hrvatske reprezentacije uoči puta u Rusiju. Gosti su poveli preko Ismaila Sarra u 48. minuti, a rezultat su preokrenuli Ivan Perišić (63) i Andrej Kramarić (78).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U večerašnjem susretu igranom u Varaždinu Tunis je pobijedio 2-1. Tunis je poveo u 16. minuti golom Anicea Badrija, izjednačio je Bruno Petković u 47. minuti, a pobjedu gostima donio je Naim Sliti iz jedanaesterca u 70. minuti.

REZULTATI

Maroko – Hrvatska 6-7 11m (2-2) – 11. prosinca 1996. (Kup kralja Hassana)

Hrvatska – Egipat 2-2 – 13. lipnja 1999. (Korea Cup)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska – Mali 2-1 – 31. svibnja 2014. (prijateljska)

Kamerun – Hrvatska 0-4 – 18. lipnja 2014. (skupina SP)

Hrvatska – Senegal 2-1, 8. lipnja 2018. (prijateljska)

Nigerija – Hrvatska 0-2, 16. lipnja 2018. (skupina SP)

Hrvatska – Tunis 1-2 11. lipnja 2019. (prijateljska)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.