Premier liga: Wenger dostigao Fergusona

Foto: fah

Ogled između Crystal Palacea i Arsenala bio je 810. premierligaški susret Arsenea Wengera čime se francuski stručnjak izjednačio na vrhu ljestvice s legendarnim Alexom Fergusonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wenger je premijeru u elitnom razredu engleskog nogometa imao 12. listopada 1996. godine u gostujućoj pobjedi Arsenala protiv Blackburn Roversa 2-0. Premda su njegov dolazak u redove ‘topnika’ iz japanske Nagoye otočki mediji dočekali s naslovima ‘Arsene, Who?”, Francuz se na sjeveru Londona zadržao 21 godinu.

Na klupi Arsenala osvojio je 17 trofeja – tri naslova prvaka, sedam FA kupova i sedam Community Shielda. Njegov najveći doseg je osvajanje naslova 2004. godine bez poraza. ‘Topnici’ su sezonu završili sa 26 pobjeda i 12 neodlučenih ishoda sa 11 bodova više od Chelsea na drugom mjestu.

Postao je i prvi strani trener koji je osvojio ‘double’ – prvenstvo i FA kup 1996. godine, a upisao se u povijesti i kao prvi menadžer koji je osvojio sedam FA kupova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moj cilj je uvijek bio učiniti ljude sretnima, ali to ne možeš uvijek. Kada ste toliko dugo u ovom poslu kao ja, znate sve prednosti i mane. Poznata vam je ljudska snaga, ali i sve ljudske slabosti. Ali najvažnije je vjerovati ljudima. Ako ste paranoični, nemojte odabrati ovaj posao”, kazao je Wenger.

Bez obzira na silne uspjehe koje je ostvario na klupi Arsenala, navijači polako gube strpljenje. “Topnici” su zadnji put bili prvaci prije 13 godina, a gotovo je sigurno da niti ove godine neće biti prvi.

“Ljudi ne žele znati imaju li drugi klubovi više resursa. Oni samo žele pobjede. Ali vaš je zadatak da iskoristite najbolje od potencijala kojeg imate”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do konca ove godine Wenger će postati i rekorder, jer Topnici 31. prosinca gostuju kod West Bromwich Albiona.

“Wenger je vrhunski stručnjak. On je bio jedan od prvih trenera koji je počeo mijenjati sliku engleskog nogometa. Njegovim dolaskom igra se počela mijenjati. Jedino žalim što nismo uspjeli osvojiti Ligu prvaka”, kazao je legendarni Šveđanin Freddie Ljungberg.

“On je inteligentna i smirena osoba, što sjajno prenosi na svoje igrače. Međutim, premda to neće priznati, on mrzi gubiti”, dodao je Ljungberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wenger je u 810 utakmica upisao 468 pobjeda, 197 neodlučenih ishoda i 145 poraza, dok je Ferguson imao 528 pobjeda, 168 remija i 114 poraza. Iza njih je Harry Redknapp sa 641 premierligaškom utakmicom, David Moyes sa 508, te Sam Allardyce sa 494 utakmica.

Ferguson je bolji i u ostalim pokazateljima. Škot je bio 13 puta prvak, Wenger tri puta, Ferguson je 11 puta bio trener godine, a Francuz tri puta.

TRENERI S NAJVIŠE UTAKMICA U PREMIER LIGI
810 – Alex Ferguson
810 – Arsene Wenger
641 – Harry Redknapp
508 – David Moyes
494 – Sam Allardyce

ARSENE WENGER – ALEX FERGUSON
810 utakmice 810
468 pobjede 528
197 neodlučeni 168
145 porazi 114
1.524 postignuti golovi 1.627
781 primljeni golovi 703
1.601 bodovi 1.752
3 naslov prvaka 13
3 trener godine 11
15 trener mjeseca 27

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.