Preminula legendarna kuglačica Štefica Krištof

Foto: fah

U Zagrebu je jučer, 29. travnja, u 83. godini preminula legendarna hrvatska kuglačica Štefica Krištof, dvostruka svjetska doprvakinja u pojedinačnoj konkurenciji te osvajačica sedam svjetskih zlata u parovima i u ekipnoj konkurenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štefica Krištof rođena je u Zagrebu 16. kolovoza 1936. godine. Po struci nastavnica bila je višegodišnja glavna tajnica Hrvatskog kuglačkog saveza. Bila je članica zagrebačkih kuglačkih klubova: Tekstilac, Mladost i Trešnjevka. Zanimljivo je istaknuti da je prije kuglanja Štefica igrala košarku.

Bila je višestruka prvakinja Jugoslavije i Hrvatske u kuglanju. Za najbolju sportašicu Hrvatske proglašena je dvaput, jednom je bila najbolja sportašica Jugoslavije, a četiri puta bila je izabrana za najbolju sportašicu Grada Zagreba.

Nastupila je na čak 13 svjetskih prvenstava i sakupila 150 reprezentativnih nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatnim medaljama okitila se u 1980. u rumunjskoj Mangaliji, gdje se popela na vrh svijeta u parovima i ekipno, zatim u češkom Brnu 1982. godine, gdje je ponovno bila članica reprezentacije Jugoslavije koja je postala svjetski prvak. Zlato je osvojila u parovima 1984. u Ljubljani te još triput ekipno: 1988. u Budimpešti, 1990. u Innsbrucku i 1992. u Bratislavi.

Titulu viceprvakinje svijeta na najvećim svjetskim smotrama u kuglanju Štefica Krištof je osvojila ekipno 1976., u Beču, 1978. u švicarskom Luzernu i 1984. u Ljubljani, dok je pojedinačno srebrna bila 1980. u Mangaliji i 1982. u Brnu.

Osvojila je i tri brončane medalje na svjetskim prvenstvima: u parovima 1992. u Bratislavi te ekipno 1994. u njemačkom Ludwigshafenu i 1998. u Celju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štefica Krištof osvojila je i četiri medalje na pojedinačnim natjecanjima Svjetskoga kupa, a s klubom je dva puta osvajala druga mjesta na Europa pokalu.

Usprkos teškoj bolesti i gotovo do posljednjih dana života legendarna Štefica Krištof volonerski je radila sa djecom, najmlađim hrvatskim kuglačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.