Propali snovi o takozvanoj ‘jugo-ligi’ već od iduće sezone, sada žele ‘Balkanski kup’!

Foto: Thinkstock

Prije dva dana najavili smo mogućnost, pozivajući se na neke medijske spekulacije, ali i signale koji dolaze iz krovne europske nogometne asocijacije (UEFA), formiranja takozvane jugo-lige, odnosno regionalne lige, u kojoj bi aktivno sudjelovali i neki hrvatski klubovi. U regionalnoj ligi sudjelovali bi klubovi iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uefa bi bila najsretnija kad bi se odustalo od Frankenstein lige

Neki mediji, su naravno, što svjesno, što nesvjesno, dezinformirali javnost tvrdeći kako će regionalna nogometna liga krenuti već od iduće sezone 2016/2017., što je naravno, nemoguće s obzirom kako je nova nogometna sezona već počela. U pravilu se tada sustav ne mijenja i ne uvode se neke dodatne lige.

No, da se ozbiljno snuje o ligi koja bi upropastila hrvatski nogomet, dok srpski nogomet ne bi devastirala jer u Srbiji gotovo da i ne postoji ozbiljan nogomet s obzirom na debakl koji je srpski Partizan doživio u europskim kupovima, naravno, ne samo zbog toga, potvrdio je predsjednik Nogometnog saveza Srbije Slaviša Kokeza, koji i nema što izgubiti. Jedini spas srpskom nogometu je liga u kojoj bi pokazali da su jači od klubova iz Makedonije, BiH, Crne Gore…, dok s hrvatskim klubovima, barem s Dinamom, u ovom trenutku ne mogu izaći na kraj. Jednostavnim riječnikom rečeno sami sebe žele uvjeriti da su još jaki, iako im reprezentacija postiže smiješne rezultate, barem u seniorskoj konkurenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regionalnu ligu čelnici nogometnih saveza ovog dijela Europe zajedno s predstavnicima UEFE otišli su stvarati, dakako, u Moskvu. Za početak žele ni manje ni više već Balkanski kup, koji bi, pazite sada, TREBAO krenuti u sezoni 2018/19, a u njemu bi sudjelovali klubovi iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Ključna riječ je. naravno, “trebao”, jer ništa nije konkretizirano, kako nam žele prodati neki mediji, još manje je dogovoreno s UEFA-om. Naime, u UEFA-i bi bili najsretniji kada bi se od takvih inicijativa odustalo.

A Kosovo?

Za Arenu, koja pokazuje zanimanje za takvu ligu, što nikoga ne čudi, Kokeza je rekao da će klubove na Balkan privući velikim novcima. Kako će se ti novci iz godine u godinu “uprihodovati” nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prvoplasirana momčad bi dobila oko 2,5 milijuna eura, a prvih osam ili deset klubova ne bi dobilo ispod 700 ili 800 tisuća eura. To je jako velik novac za klubove s ‘našeg’ područja”, rekao je Kokeza za Arenu. Kokeza, naravno, ne govori kao solo igrač, dakle, u svoje ime i u ime NSS, već ima podršku nekih ljudi, nekih saveza, iz nekih država nastalih raspadom Jugoslavije, koja se raspadala usporedno s pokušajem Srbije da silom otme dijelove teritorija drugih država i tako si osigura sanjanu veliku Srbiju. Kad nisu  to nisu uspjeli, sad bi veliku ligu. Zanimljivo je postaviti i pitanje koliko bi u takvoj ligi predstavnika imao Kosovo? Koliko je poznato Hrvatska je Kosovo priznala kao suverenu državu.

Takozvana jugo-liga igrala bi se od veljače do svibnja. Po nekom je ključu zaključeno da bi u takvoj ligi hrvatskih i srpskih klubova trebalo biti najviše, dakle, jednako, iako je srpski nogomet za najmanje jednu razinu ispod hrvatskog, pogotovo reprezentativnog, nogometa. Zašto bi u regionalnoj ligi trebala biti tri kluba iz Srbije a dva iz BiH?

Čitava Europa će umjesto Lige prvaka gledati Balkanski kup

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nogometnog saveza Srbije tvrdi da takozvani Balkanski kup ne bi ugrozio domaća natjecanja jer bi se igrao od veljače do svibnja. Koliko je poznato svim navijačima u Hrvatskoj  od veljače do svibnja igraju se utakmice kupa i domaćeg prvenstva, s druge strane čitava nogometna Europa usmjerena je prema završnicama europskih nogometnih kupova, Lige prvaka i Europske lige. Koga bi uopće zanimao Balkanski kup?

Ovo je, zasad, srećom, neozbiljna inicijativa, iako je i kao takva opasna, ponajprije što su je u Hrvatskoj kao mogućnost neki doista uzeli u obzir, pa čak i više od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.