Prva godišnjica smrti Miroslava Ćire Blaževića, trenera svih trenera

ćiro blažević ćire
Foto: fah

Na današnji dan prije točno godinu dana otišao je Miroslav Ćiro Blažević. Legendarni trener preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put dijagnosticiran mu je karcinom prostate 2011. godine, no Blažević se uspješno izborio. Godinu dana nakon toga operiran je i zbog melanoma u početnoj fazi. No, u rujnu 2019. vraća se teška bolest, ali Ćiro se ovaj put nije uspio izboriti.

Ćiro Blažević  je bio izbornik brončane hrvatske nogometne reprezntacije koja je donijela prvu medalju kući s najveće nogometne pozornice. 1998. godine Vatreni su pod Ćirinim vodstvom postali senzacija u Francuskoj kad su osvojili treće mjesto, a u poluzavršnici su poraženi upravo od domaćina.

Trener svih trenera i Dinamo s kojim je bio dva puta šampion Hrvatske, a s klubom iz Maksimira je 1982. osvojio i prvenstvo Jugoslavije. Bio je i na klupo Hajduka s kojim je 2005. osvojio hrvatski Superkup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ćiro: Mene je Dalić ostavio na životu još malo, potvrdio je veliku istinu o Hrvatskoj

Težak život legendarnog trenera

“Kad rezimiram cijeli svoj život, onda imam potrebu da se zatvorim u svoja četiri zida i da toliko plačem, da nikada ne prestanem. Ništa me u životu nije mimoišlo! Dva raka sam imao, a sada se, evo, pojavio i treći. U djetinjstvu sam bio takva sirotinja da sam gaće na štapu nosio, a kasnije u mladosti, kada sam se već bio i oženio, supruga i ja nismo znali hoćemo li imati za ručak ili nećemo. Život mi je bio jedna obična kalvarija i trebalo je sve to proći. Ni ovaj trenerski posao, koji možda izvana drugačije izgleda, nije ništa drugo nego jako malo satisfakcije, a puno razočaranja,” napisao je Ćiro Blažević u jednoj od svojih posljednjih objava.

Blažević je više od 60 godina bio u braku sa suprugom Zdenkom s kojom je dobio troje djece, sina Miroslava Juniora te kćeri Barbaru i Catherine.

Jedini je u povijesti triput dobio Državnu nagradu za sport “Franjo Bučar”, 1998. godine za pojedinačno dostignuće kao izbornik brončanih Vatrenih i momčadsku kao član reprezentacije, a 2007. godine zaslužio je nagradu za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.