Prva hokejaška utakmica u Hrvatskoj

Na današnji dan, 3. veljače 1924., odigrana je prva hokejaška utakmica u Hrvatskoj po kanadskim (standardnim) pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz klizalište pored hotela Esplanade u Zagrebu utakmicu su odigrali HAŠK i Zagrebačko klizačko društvo (ZKD). Pobijedio je HAŠK sa 4:1.

Kako je hokej stigao u Hrvatsku?

Razni oblici hokejaških igara na ledu igrane su još od srednjeg vijeka, ali začetak modernog hokeja pripisuje se Kanadi i Montrealu  1875. odigrana prva utakmica, da bi se dvije godine kasnije utemeljila i osnovna pravila hokeja na ledu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hokej na ledu u Europu su donijeli sinovi lorda Stanleya 1895., a prvenstvo u Engleskoj se počelo igrati 1903. Iz Engleske se hokej proširio u Europu, a slavni sportski zanesenjak dr. Franjo Bučar osnovao je klizačku sekciju. Prve hokejaške utakmice u Hrvatskoj po nestandardnim pravilima odigrane su u ratna vremena Prvog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.