Puhovski o govoru Tedeschija: ‘Trebao je nešto reći i o košarci jer je njegovo djelovanje imalo zloćudan efekt na domaću košarku’

Foto: fah, montaža narod.hr

Mnogo se pisalo o govoru Emila Tedeschija na konferenciji “Poduzetnički mindset”, koja se održala u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Između ostalih komentirao ga je i politički analitičar Žarko Puhovski spomenuvši utjecaj Emila Tedeschija u košarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski je inače čest gost tribina koje organiziraju GONG, Documenta i ostale nevladine organizacije. Bio je svjedok na montiranim procesima hrvatskim proljećarima, a poznat je i po svjedočenju na Haaškom sudu gdje nije govorio u prilog obrane hrvatskih generala koji su bili optuženi za navodne ratne zločine tijekom Domovinskog rata.

“Kad je govorio o općim temama trebao je onda nešto reći i o košarci jer je njegovo djelovanje u tom sportu imalo zloćudan efekt na domaću košarku”, rekao je Puhovski o Tedeschiju za Večernji list.

Cedevitu preselio u Sloveniju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne tako davno vlasnik Cedevite Emil Tedeschi nedavno je odlučio napustiti Zagreb i udružiti se s ljubljanskom Petrol Olimpijom u novi klub Cedevita Olimpija sa sjedištem u ljubljanskim Stožicama. Očekuje se da će Cedevita Olimpija igrati u ABA ligi i Europskom kupu, a u klubu se nadaju i nastupu u Euroligi.

Emil Tedeschi tvrdi da je izostala podrška (financijska) kako Grada tako i države te da zato napušta Hrvatsku i odlazi u susjednu Sloveniju. Očito kako šef Cedevite ne razumije ono što je svakom košarkaškom zaljubljeniku u hrvatsku košarku jasno, posebno u Zagrebu, naime, Cedevita nikad u srcima navijača, ili barem neće to biti tako skoro, ne može imati status jedne Cibone. Cibona asocira na europske naslove, romantično vrijeme hrvatske i europske košarke, na – Dražena Petrovića. Cedevita tek na regionalnu ligu.

Odluku Emila Tedeschija prokomentirao je tada za  Večernji list i jedan od najvećih hrvatskih trenera svih vremena, čije se ime još uvijek vezuje uz najveće uspjehe Cibone, mislimo, dakako, na Mirka Novosela:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Sportski gledano, to je neozbiljan potez. Zna li on koliko malo ljudi gleda Olimpijine utakmice? No, naša košarka time ništa ne gubi. Štoviše, sada se može samo stvoriti ravnopravnost klubova, pri čemu HKS treba povući neke snažnije poteze kao što je zabrana igranja strancima. Cedevita nije bila dominantna zbog stručnog rada, nego zbog novca…”, bio je vrlo jasan Novosel.

Dr. Pezdir: Tedeschi je bio aktivan u tvrtci osumnjičenoj za pranje novca za Savez komunista

“Neovisni” mislilac Puhovski o Crkvinom upravljanju hrvatskom politikom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski proglasio HOS agresorima, njega Haški sud nevjerodostojnim svjedokom o Domovinskom ratu

Tko je Žarko Puhovski – analitičar koji bi muslimanima ograničio političku aktivnost

Po čemu je poznata obitelj Tedeschi

Emil Tedeschi je poznat i po redovitim tulumima u zagrebačkom Pepermintu ( inače vlasnika Tome Ricova ) zajedno s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem te aktualnim guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Tedeschi spominjana je i u emisiji “Javna stvar” gdje je objavljen intervju sa slovenskim znanstvenikom Radom Pezdirom o sprezi starih komunističkih struktura, Udbe, a posebno je istaknuo obitelj Tedeschi, na temelju dokumenata. Nakon toga ga je Emil Tedeschi odmah nazvao filofašistom.

“Bio ja filofašist, filokomunist ili filopapagaj – evo tebi dokumenti koji dokazuju da govorim istinu – pa položi račun hrvatskoj javnosti!”, uzvratio je na Tedeschijeve optužbe dr. Rado Pezdir.

Hrvatski poduzetnik, drugi najbogatiji Hrvat, vlasnik Atlantic Tradea Emil Tedeschi tvrdi da njegov otac i on 1998. godine nisu osnovali nijednu tvrtku.

Slovenski znanstvenik dr. Rado Pezdir rekao je da su dva dokumenta koja je pronašao u slovenskom arhivu, orginalni i vjerodostojni te dokazuju sve ono što je u Bujici rekao o Emilu Tedeschiju. “Dokumenti naprosto demantiraju njegove riječi, kada on govori da je njegov otac ušao u posao s Rothemom. Iz prvog se dokumenta vidi da je Svetozar Tedeschi u Rothemu bio menadžer, a sam Emil Tedeschi njegov zaposlenik”, ističe dr. Pezdir.

“Privrednim kriminalom u bivšoj Jugoslaviji bez sankcija su se mogli baviti samo oni koji su bili dio državnog posla. Dokumente koji sam otkrio analizirao je Denis Poljak, odličan analitičar na polju ekonomije. Ako preračunamo u današnje novce, oni su ‘Sljeme’ tada oštetili za gotovo 250.000 eura, što nije toliko malo da se Emil Tedeschi ne bi sjetio!”, upozorava dr. Pezdir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.