Ravnatelj policije: Kristina Ikić Baniček je koristila položaj, a od Janice Kostelić se očekuje da trpi

Foto: fah

U Saboru je zasjedao Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ravnatelj policije Marko Srdarević podnio je izvješće o tzv. Facebook uhićenjima nakon što je to zatražio predsjednik Odbora SDP-ov Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod podnošenja izvješća osvrnuo se i na slučaj narušavanja reda i mire što se tiče Janice Kostelić, državne tajnice za šport, kazavši da se tu medijski i javno i na drugi način govori o vrijeđanju – “mi nismo nikoga prijavili za to, procesuirani su za narušavanje reda i mira i to na naročito drzak način”, prenosi N1.

Nije ni to nikakva nova pojava o kojoj sada možemo govoriti jer smo i lani za taj prekršaj prijavili više od 1.800 slučajeva i sad se izvlači zaključak da smo mi nešto počeli raditi, a mi radimo cijelo vrijeme, poručio je ravnatelj policije.

HNS-ov Stjepan Čuraj istaknuo je da “osobe koje se bave politikom ne trebaju trpiti ono što je u sferi kaznenog djela”, a Mostova Ines Strenja Linić razmišlja malo drugačije, naime, kako je kazala: “Kad uđete u politiku, svi vas mogu blatiti. To otrpite ili se povučete. Janica je pretjerano reagirala”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je Škorić poručio: “Nevjerojatno je da se od Janice očekuje da trpi nasilje. Ikić Baniček je koristila položaj da se povuče prijava”.

Treba razlikovati verbalni delikt i prijetnju, istaknuo je Ostojić i poručio da zakon mora biti za sve, i za biskupa, i za gradonačelnicu, i za građane.

Što se tiče podataka iz izvješća, mi smo podatke učinili dostupne javnosti, ministar je govorio o tome, ali očito treba više puta reći da ovo nije nikakva nova politika , nego nešto što uobičjeno radimo, samo smo došli u fokus zbog osoba o kojima je riječ, opetovao je ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče državne tajnice, ona je došla i prijavila što se dogodilo, mi smo procijenili da se radi o članku 6, identificirali smo i priveli, napravili smo to 1.034 puta, ali nije bilo reakcije jer se nije radilo o medijskim osobama. Što se tiče vrijeđanja policajaca, kao i u slučaju prijetnji nije važno kako je to učinjeno, to je prekršaj ili nije prekršaj, vrijedi i za prijetnju isto, objasnio je Srdarević.

Najbolja hrvatska sportašica svih vremena Janica Kostelić nedavno je doživjela neugodan susret s grupom huligana, pripadnika Torcide, na Braču, tom prilikom na besraman način su je huligani vrijeđali te su mnogi takav incident nazvali verbalno zlostavljanje.  Nasilnici koji su vrijeđali hrvatsku sportsku heroinu, danas državnu tajnicu, najprije su privedeni, određeno im je petodnevno zadržavanje u pritvoru, iz kojeg su kasnije i vrlo brzo pušteni.

Napad na Janicu, nažalost, brojni su mediji relativizirali, a onda su se u relativizaciju uključili i neki političari. Umjesto da stanu u obranu Janice Kostelić dio političara i medija zapravo je pokušao naći načina kako bi opravdao napad na Janicu tvrdeći kako je ona ”sada političarka.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.