Kome služe ovakve ‘analize’? ‘U svim kategorijama Hrvatska je postizala bolje rezultate u utakmicama bez Modrića’

Foto: fah

Je li Hrvatska s Lukom Modrićem i bez njega ista reprezentacija, odnosno, koliko je da budemo iskreni Hrvatska slabija bez kapetana i najboljeg veznog nogometaša Reala? Svi će se složiti, pa i oni koji su podlegli negativnoj medijskoj kampanji te misle kako je Luka ”najveće zlo svjetskog nogometa”, da je 32-godišnji veznjak vjerojatno najbolji nogometaš kojeg Hrvatska ikad imala. Dakle, nemoguće je da se izostanak Modrića ne bi odrazio na Vatrene, bez Modrića bila bi slabija i Njemačka, a kamoli ne Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportske novosti, kada pokušavaju analizirati igru i rezultate Hrvatske s Lukom Modrićem i bez njega pišu kako je ”u svim kategorijama Hrvatska postizala bolje rezultate u utakmicama bez Modrića u odnosu na ukupan broj nastupa…” Još jedan razlog progoniteljima da otjeraju Modrića. Ipak je on, ”veliki igrač, koji za reprezentaciju ne daje isto ono što daje za klub, dakle, Real.” Točno je, Modrić u Realu pokazuje više, pa čak i puno više, no, ne svojom krivicom. Luka u kraljevskom klubu za suigrače ima Ronalda, Benzemu, Marcela, sjajne bočne igrače, skupu obranu i fenomenalan vezni red… Real je jači velike većine svjetskih reprezentacija. Naime, najjače reprezentacije svijeta puno bi bile slabije bez igrača Reala. Naravno, sve su to prije svega Brazilci, Nijemci, Hrvati, Kolumbijci, Francuzi…, pa tek onda Realovci.

No, vratimo se statistici Sportskih novosti, koje nadalje pišu, kako su Vatreni od ”jeseni 2006. igrali 121 utakmicu sa 62 posto pobjeda, a pritom Modrića nije na terenu bilo u 28 navrata, u tim dvobojima rezultat je bolji, čak 75 posto pobjeda. U kvalifikacijama je u tom razdoblju naš izabrani sastav imao 62 utakmice, u njima dobio 38 puta, što je 61,3 posto, a Luke Modrića nije bilo u 11 ogleda, u kojima je postotak pobjeda preko 72 posto…” Kome služe i čemu služe ovakve analize?

Modrić se još uvijek nije oprostio od reprezentacije, a oni koji ga bolje poznaju vjeruju da neće okrenuti leđa suigračima u trenutku kad se grčevito bore za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Neki će reći kako mediji pripremaju teren za definitivni oproštaj od legendarnog kapetana koji je bez sumnje, već sada to možemo reći, jedan od najboljih hrvatskih igrača svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da statistika izgleda još bolje bez Luke uklapaju se dvije utakmice na velikim natjecanjima od 2008. u kojima nije igrao, budući da su to bile pobjede nad Poljskom i Španjolskom. Međutim, i one su dokaz kako brojke mogu iskriviti stvarnu sliku jer radilo se o trećem kolu u skupini, nakon što su Vatreni već osigurali prolaz dalje…, “ pišu Sportske novosti.

U zaključku ipak pokušavaju ”oprati” Modrića: “Hrvatska je bez Luke  pobjeđivala u prijateljskim ili službenim malim i malo važnim susretima, ali nije dobila ni jedan težak i ključan. Malo ih je doduše bez njega i igrala....”

Većina će se ipak složiti, kad je Hrvatska pobjeđivala pobjeđivala je zahvaljujući sjajnoj igri Luke Modrića, ako je gubila onda je gubila kada Luka nije bio pravi. I to puno govori koliko je za reprezentaciju važan Luka Modrić. Analizama unatoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.