Rio de Janeiro sretan i za hrvatske paraolimpijce: Osvojili rekordnih 10 medalja

Foto: fah

Od hrvatske samostalnosti Olimpijske igre u Rio de Janeiru bile su najuspješnije za naše sportaše i sportašice, a Rijo se pokazao sretnim i za naše sportaše s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijci su u Rio de Janeiru osvojili rekordnih 10 medalja pri čemu pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane, dok su za naše sportaše s invaliditetom paraolimpijske igre u Riju bile su druge najuspješnije u povijesti Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) .

Hrvatski paraolimpijci osvojili su pet odličja, pri čemu dva zlata, dva srebra i jednu broncu. Uspješnije su bile tek one u Pekingu s tri zlata i srebrom.

“Možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima naših sportaša. Osvojili smo pet medalja, pri čemu dva zlata. Imali smo još nekoliko dobrih plasmana. Blizu odličja smo bili i u judu i u streljaštvu i u nekim atletskim disciplinama,” kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić dodavši: “Bile su to za nas uspješnije igre nego prije četiri godine u Londonu kada smo također osvojili pet medalja, ali nismo imali niti jedno zlato.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačić je naglasio kako je u Riju nastupila podmlađena hrvatska reprezentacija od koje se u budućnosti očekuju veliki rezultati.

Najuspješniji su bili atletičari s tri medalje – zlato je osvojila Mikela Ristoski u skoku u dalj, Zoran Talić je u istoj disciplini bio drugi, dok je Velimir Šandor osvojio treće mjesto u bacanju diska.

“Popunili smo jedan komplet medalja što nam daje zadovoljstvo. Neki sportaši su nas iznenadili kvalitetom svojih rezultata, neki nažalost, nisu ostvarili svoj maksimum zbog ozljeda i drugih okolnosti. Ukupno gledamo ne možemo biti nezadovoljni nastupom naših atletičara u Riju,” kazao je izbornik atletske reprezentacije Tomislav Krističević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako raduje činenica što se u odnosu na London pojavio jedan broj novih i mlađih atletičara.

“To nam daje nadu da ćemo i u budućnosti imati kvalitetne rezultate. Pojavljuje se još mlađih atletičara i to je jako dobro,” dodao je Krističević.

Raduje što je stolni tenis osvojio svoje prve medalje. Sandra Paović je bila ‘zlatna’ u singlu, dok su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji. Osvojivši srebrnu medalju Anđela i Helena upisale su se u povijest hrvatskog sporta osoba s invaliditetom kao osvajačice prvog ekipnog odličja na paraolimpijskim igrama. Sve dosadašnje medalje osvojene su u pojedinačnoj konkurenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski stolni tenis je ostvario povijesni uspjeh u Rio de Janeiru. Svi u reprezentaciji smo oduševljeni i presretni. Posebno me raduje što smo osvojili prvu medalju u ekipnoj konkurenciji,” naglasio je izbornik stolnoteniske reprezentacije Emil Gubica.

HRVATSKE MEDALJE NA POI 2016

Mikela Ristoski – 1. mjesto u skoku u dalj

Sandra Paović – 1. mjesto u stolnom tenisu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić – 2. mjesto ekipno, stolni tenis

Zoran Talić – 2. mjesto u skoku u dalj

Velimir Šandor – 3. mjesto u bacanju diska

UČINAK NA POI

1992 Barcelona – 6 sportaša – bronca

1996 Atlanta – 5 sportaša – bez medalje

2000 Sydney – 15 sportaša – bez medalje

2004 Atena – 17 sportaša – četiri bronce

2008 Peking – 25 sportaša – tri zlata i srebro

2012 London – 25 sportaša – dva srebra, tri bronce

2016 Rio de Janeiro – 19 sportaša – dva zlata, dva srebra, bronca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.